Από τους Greeks που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς της διεθνούς αγοράς θεωρούνται ο Γιώργος Αργυρός και ο …συνονόματος του Τζορτζ Μάρκους, αμφότεροι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της λίστας Forbes.

Αυτοδημιούργητοι, όπως οι περισσότεροι Έλληνες της διασποράς, κατάφεραν να «χτίσουν» λιθάρι-λιθάρι τεράστιες περιουσίες, ξεκινώντας ουσιαστικά από «μηδέν» και ο μεν Αργυρός πλασάρεται στο νο 1.292 της φετινής κατάταξης των πλουσίων του πλανήτη με χαρτοφυλάκιο αξίας 2,4 δισ. δολ, o δε Μάρκους στο νο 1.645 με 1,8 δισ. δολ. για το 2022 (αν και σε real time προκύπτουν διακυμάνσεις).

Κοινό σημείο των δυο ελληνικής καταγωγής billionaires, το επιχειρηματικό αντικείμενο τους: από τους μεγάλους «παίκτες» του real estate, έχουν καταγράψει και οι δυο – και συνεχίζουν- πάμπολλα «χρυσά» deals στο ενεργητικό τους στον κλάδο τους.

Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος στο Ντιτρόιτ, ο Γιώργος Αργυρός, αναγκάσθηκε από τα εφηβικά του χρόνια, μαθητής γυμνασίου ακόμα και του κολεγίου αργότερα στη Νότια Καλιφόρνια, να εργασθεί ως πλανόδιος εφημεριδοπώλης και ως υπάλληλος παντοπωλείου για να βγάλει τα προς το ζην.

Το 1968 ο Ελληνοαμερικανός κροίσος ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων Arnel & Affiliates (ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση), της οποίας είναι σήμερα ο πρόεδρος και CEO και υπολογίζεται ότι διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της 5.500 διαμερίσματα στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια και περίπου 2 εκατ. τ.π. εμπορικών ακινήτων…

Ο καταγόμενος από την Εύβοια Τζορτζ Μάρκους ή Γιώργος Μουτσάνας, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τους γονείς του και την αδελφή του σε πολύ μικρή ηλικία, έχει μια επαγγελματική πορεία ως μεσίτης στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο για χρονικό διάστημα περισσότερων από 40 ετών και το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής περιουσίας του αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 35% στην εισηγμένη Marcus & Millichap, την οποία ίδρυσε το 1971.

Ελέγχει, επίσης, μερίδιο 3% και στην Essex Property Trust, εταιρεία που διατηρεί στην κατοχή της πάνω από 60.000 διαμερίσματα στην Δυτική Ακτή, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις ακινήτων και επενδύσεων, όπως π.χ. οι SummerHill Housing Group και Pacific Urban Residential.

Ο ομογενής μεγιστάνας του αμερικανικού real estate ως broker είδε την Marcus & Millichap να φθάνει το 2016 σε σχεδόν 9.000 συναλλαγές εμπορικών κυρίως ακινήτων συνολικής αξίας 42,3 δισ. δολ.

Σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα κάνουν και άλλοι ελληνικής καταγωγής billionaires, όπως για παράδειγμα είναι ο Τζον Κατσιματίδης και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, πλην όμως για τους δυο προαναφερόμενους, Γιώργο Αργυρό και Τζορτζ Μάρκους, το real estate αποτελεί την core επιχειρηματική δραστηριότητα τους.

Κατάφεραν να αντέξουν στην μεγάλη κρίση που ξέσπασε στην αμερικανική αγορά ακινήτων και να κρατήσουν τον πήχη τους ψηλά (ο Αργυρός το 2019 εισήλθε στο Top 400 του Forbes, συγκεκριμένα στο νο 342), αλλά το μόνιμο ερώτημα που ισχύει για την πλειοψηφία των Greeks (εκτός εξαιρέσεων) είναι αν σκοπεύουν να στρέψουν, με ουσιαστικό τρόπο, το επενδυτικό ενδιαφέρον τους και προς την ελληνική αγορά…

Πολιτική, φιλανθρωπική δράση και stories…

Η ζωή των δυο βαθύπλουτων businessmen συνοδεύεται από πολλές ιστορίες. Οι δυο μεγιστάνες συνδύασαν το real estate με την πολιτική, ο καθένας τους με διαφορετικό τρόπο.

Ο μεν Αργυρός διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία και την Ανδόρα από το 2001 ως το 2004,  νωρίτερα μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις εμπορικές πολιτικές και διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και στα ‘90s διορίσθηκε από τον πρόεδρο Μπους στο Δ.Σ. της Federal Home Loan Mortgage Corporation. Λόγω της φιλίας του με την οικογένεια Μπους έκανε δωρεές στο ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο δε Μάρκους πιο πρόσφατα, το 2020, φέρεται να ανήκε σε αυτούς που υποστήριξαν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του νυν Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εμφανίζοντας παράλληλα έντονη φιλανθρωπική δράση…

Αναγνωρισμένος ως φιλάνθρωπος και ο Αργυρός με διάφορες πρωτοβουλίες (παροχή υποτροφιών, οικονομική ενίσχυση ιατρικού κέντρου κ.α.), έγινε αποδέκτης διακρίσεων, ενώ, το 1999 η Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Chapman μετονομάστηκε προς τιμήν του.

Ο αθλητισμός κέντρισε το ενδιαφέρον του, καθώς υπήρξε επί μια 8ετία ιδιοκτήτης της ομάδας  baseball, Seattle Mariners από το 1981 έως και το 1989.

Οι πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες του Αργυρού στον κλάδο όπου μεγαλουργεί επί δεκαετίες, σχετίζονταν με αγοραπωλησίες ακινήτων για βενζινάδικα. Αργότερα άνοιξε χρηματιστηριακό γραφείο,  ήταν συνιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας AirCal πριν πουληθεί στην American Airlines, αλλά και συνέταιρος σε εταιρείες προϊόντων για κατοικίδια, κεριών για χώρους εστίασης, υπηρεσιών υγείας κ.α.

Kαλοκαίρι του 2020 αμερικανικά media αποκάλυψαν ένα τραγικό γεγονός, τον θάνατο του γιου του από καρδιακό επεισόδιο.

 Η Εύβοια και το «I’m a Greek American»

Ο Μάρκους θυμάται πάντα το πρώτο του deal, το οποίο αφορούσε μια πολυκατοικία ιδιοκτησίας της εγγονής του ιδρυτή της Bank of America και δεν ξεχνά ποτέ την καταγωγή του.

Ως επιβεβαίωση αυτού, τα ελληνικά ονόματα των δυο εστιατορίων που δημιούργησε ως …χόμπι πριν από χρόνια στις ΗΠΑ, «Evvia» και «Kokkari» και η συνήθεια του να αναφέρει σε συνεντεύξεις του την φράση «I’m a Greek American»!

Με την σύζυγο του έχει προβεί και αυτός σε δωρεές αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για διάφορους σκοπούς, για την ίδρυση διεθνούς κέντρου τέχνης, υπέρ της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, για την ανοικοδόμηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη κ.α.

Γενικά, θεωρείται ιδιαίτερα ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας και είναι ιδρυτής της Εθνικής Ελληνικής Εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη

«Κόκκινα» δάνεια: Έρχονται νέα μεγάλα deals – Ποια funds κρατούν τα ηνία της αγοράς

Πλειστηριασμοί: Ποια ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν σήμερα (pics)

Ο «χάρτης» των ακινήτων που αγοράζουν οι Έλληνες (πίνακες)