Όταν το 2009 ο Γιώργος Νώλης αποφάσιζε να δημιουργήσει την Lancom βλέποντας τις προοπτικές του ψηφιακού μετασχηματισμού, που υπόσχονταν το «υπολογιστικό σύννεφο», κοινώς «cloud», η χώρα έμπαινε στο «γύψο» της κρίσης και των μνημονίων. Τα επενδυτικά προγράμματα των περισσοτέρων εταιρειών πήγαν περίπατο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός πήρε μπροστά για τα καλά μόλις την τελευταία τριετία – τετραετία.

Μόνο που τώρα η δυναμική που έχει αναπτυχθεί είναι πρωτόγνωρη κάνοντας ακόμα και τον ίδιο τον κ. Νώλη κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με δημοσιογράφους να δηλώσει ενθουσιασμένος και εντυπωσιασμένος με τις τεράστιες ευκαιρίες που πλέον δημιουργούνται στη χώρα καθώς πλέον η Ελλάδα έχει καταστεί ένας απ’ τους πιο ελκυστικούς προορισμούς επενδύσεων τόσο σε υποδομές όσο και σε ψηφιακές υπηρεσίες. Ήδη την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται με ενδιαφέρον η γνωστοποίηση του πολυεπίπεδου σχεδίου της Google για την αναβάθμιση του ψηφιακού status της χώρας μας.

Και για την Lancom, που κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια με σταθερά βήματα να αναπτυχθεί φτιάχνοντας ήδη τρία data centers και ετοιμάζοντας πλέον το τέταρτο, στην Κρήτη, (σσ Όλα με ίδια κεφάλαια απ’ την οργανική κερδοφορία που επενδύθηκε, όπως διευκρίνισε ο κ. Νώλης) αυτό μεταφράζεται σε προοπτική μεγάλων συνεργασιών – και ίσως συνεργειών – που θα της δώσουν την απαραίτητη ώθηση ώστε και η ίδια να αρχίσει να εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό παίκτη. Κάτι που εκφράζει ίσως και το όνομα «Balkan Gate» που φρόντισε να δώσει στο τελευταίο data center που ολοκλήρωσε φέτος στη Θεσσαλονίκη το οποίο και φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του κόμβου.

Με την ολοκλήρωση δε και του άλλου μεγάλου «Balkan Gate» το 2024, το οποίο θα κατασκευαστεί στην Κρήτη τότε η Lancom θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη και σε άμεση σύνδεση με τα τα διεθνή υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ενώσουν μέσω της Κρήτης την Ελλάδα με τις παγκόσμιες οδούς μεταφοράς data, όπως αυτό που κατασκευάζει ήδη η Google σε συνεργασία με την TI Sparkle.

Ξένοι «παίκτες» και συνέργειες

Γι’ αυτό και ο κ. Νώλης, ο τελευταίος εναπομείναν Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας που εξακολουθεί να επενδύει και να δραστηριοποιείται στο κομμάτι των Data Centers, είναι σίγουρος ότι το επενδυτικό πλάνο της Lancom, που ήδη ξετυλίγεται, θα δώσει τις απαραίτητες βάσεις ώστε να εισέλθουν στην αγορά της Ελλάδας περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αλλά και περισσότεροι επενδυτές υποδομών σε data centers. Εξάλλου η εταιρεία του, που διαθέτει ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο οπτικών ινών 60 χιλιομέτρων στη Θεσσσαλονίκη και 330 χλμ στην Αθήνα, βρίσκεται σε επαφή με περισσότερους από 30 ανεξάρτητους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους του εξωτερικού, που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε.

Παράλληλα ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του newmoney για πιθανές συνεργασίες με μεγάλους της τεχνολογίας, όπως η Google, που θέλουν να λάβουν θέση στη χώρα μας, σημείωσε ότι είναι σε επαφές με διάφορες εταιρείες προεξοφλώντας μάλιστα ότι κάποιοι εξ αυτών θα δραστηριοποιηθούν πολύ σύντομα στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα οι επενδύσεις που έχει κάνει σε υποδομές η LAN COMMUNICATIONS ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, φθάνουν τα 20 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Νώλης. Παράλληλα προσδιόρισε τον κύκλο εργασιών του 2021 στα 3 εκατ. ευρώ.

Πύλη για τα Βαλκάνια

To κέντρο δεδομένων της Θεσσαλονίκης, το «Balkan Gate I», είναι το τρίτο της εταιρείας κι αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο, κατά τον κ.Νώλη, carrier neutral και πιστοποιημένο TIER III Κέντρο Δεδομένων στη βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπεται να μπορεί να διαχειριστεί σημαντικό ποσοστό της κίνησης Ιντερνετ των Βαλκανίων, δικαιώνοντας την επωνυμία του, ενώ χάρη στη στρατηγική γεωγραφική του θέση εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει τα σκήπτρα που σήμερα κατέχει η Σόφια στα κέντρα δεδομένων και να αποτελέσει hub για τα Βαλκάνια. Αντίστοιχα, το Balkan Center στην Κρήτη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και ανήκει επίσης στην κατηγορία Tier III carrier neutral, θα μπορούσε -σύμφωνα με τον ιδρυτή της Lancom- ν’ αποτελέσει τη νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη προς τα Βαλκάνια και αποτελώντας μέσο για μία νέα, βέλτιστη διέλευση από τη Μέση Ανατολή, τη Βορειοανατολική Αφρική και την Ασία προς την Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη μέσω των νέων παγκόσμιων υποθαλάσσιων οπτικών ινών.

Ο κ.Νώλης, αφού σημείωσε ότι το data center της Κρήτης είναι ένα ακόμα βήμα στο επενδυτικό όραμα της εταιρείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους ισχυρούς παίκτες με ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών, με τους οποίους συνεργάζεται η Lancom. Μεταξύ αυτών, oι «Exa Infrastructure» (με εκτεταμένο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών σε Ευρώπη και ΗΠΑ), «Ιslalink»(η εταιρεία που εγκαθιστά το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει την Πρέβεζα με την ιταλική πόλη Κροτόνε), «Vestitel» (η οποία έχει σκάψει για δίκτυο οπτικών ινών διπλής όψης μεταξύ Βουλγαρίας και Θεσσαλονίκης) και «Grid Telecom».

Disaster Recovery

Συμπλήρωσε ότι, επιπλέον, η Lancom έχει πιστοποιηθεί για «disaster recovery» (σ.σ. επαναφορά πρόσβασης σε δεδομένα μετά από κυβερνοεπιθέσεις), κάτι εξαιρετικά σημαντικό -όπως είπε- σε εποχές που το ransomware (κακόβουλο λογισμικό, που «κλειδώνει» μια συσκευή ή κρυπτογραφεί τα περιεχόμενά της, ζητώντας λύτρα από τον/την ιδιοκτήτη, ώστε να ανακτήσει τα αρχεία του και τον έλεγχο της συσκευής του) ανθεί και το downtime των εταιρειών (o χρόνος που τα συστήματά τους παραμένουν εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης) αυξάνεται.

Κεφάλαια και εξαγορές

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Νώλης σημείωσε πως η Lancom ενδιαφέρεται για συνέργειες εξετάζοντας παράλληλα ακόμα και το ενδεχόμενο εξαγορών. Ξεκαθάρισε δε πως στην παρούσα συγκυρία δεν σχεδιάζει να απευθυνθεί στο χρηματιστήριο για άντληση κεφαλαίων.

Δεν έκρυψε πάντως πως τα σχέδια του ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας. Αν και τόνισε πως πρωτεύον στόχος είναι η ελληνική αγορά, που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ψηφιακό κέντρο όλων των Βαλκανίων, σημείωσε πως σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί επέκταση στις γειτονικές μας χώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!

Έρχεται στην Ελλάδα και η Google – Νέα μεγάλη επένδυση (γράφημα)