«Μπορεί να είμαι καλά, αλλά γνωρίζω ότι βρίσκομαι στις… καθυστερήσεις». Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, Γουόρεν Μπάφετ, σε επιστολή του προς την εταιρεία, στην οποία κατέθεσε τη βούλησή του για την επόμενη ημέρα – πολλοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν και ως διαθήκη.

Σύμφωνα με το Reuters, αφού έδωσε τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Berkshire, ο Μπάφετ έκανε δωρεά μετοχές της Berkshire ύψους 866 εκατ. δολαρίων σε τέσσερις φιλανθρωπίες.

Επίσης, όρισε τα τρία παιδιά του, Χάουαρντ, Σούζαν, και Πίτερ Μπάφετ, ως εκτελεστές της διαθήκης του και διαχειριστές του φιλανθρωπικού καταπιστεύματος που θα λάβει σχεδόν όλη την περιουσία του.

Ο Μπάφετ αναγνώρισε ότι πλέον τα παιδιά του είναι προετοιμασμένα για να διαχειριστούν το φιλανθρωπικό καταπίστευμα που θα έχει το 99% της περιουσίας του.

«Το 2006 δεν ήταν… αλλά τώρα είναι», παραδέχτηκε ο Μπάφετ, ορίζοντας ότι πρέπει να ενεργούν ομόφωνα, προκειμένου μέσα σε μια δεκαετία περίπου να διατεθεί όλη η περιουσία σε φιλανθρωπίες.

Όχι σε ίδρυμα φιλανθρωπίας

Ο Μπάφετ δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα ίδρυμα φιλανθρωπίας. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος του θα πρέπει να διανεμηθεί σχετικά σύντομα μετά τον θάνατό του για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός του.

«Μετά τον θάνατό μου, η διάθεση των περιουσιακών μου στοιχείων θα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο – όχι «ευφάνταστα» καταπιστεύματα ή ξένες οντότητες για να αποφευχθεί ο δημόσιος έλεγχος», ανέφερε ο Μπάφετ.

Τέλος, ο Μπάφετ έγραψε σε λίγες γραμμές και τη φιλοσοφία του. «Είχα πολλές ευκαιρίες να συνειδητοποιήσω ότι να είσαι πλούσιος δεν σε κάνει ούτε σοφό ούτε κακό», ανέφερε.

«Βέβαια, ο μεγάλος πλούτος, όσο νόμιμος και αν είναι, δεν είναι επιθυμητός σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Παρόλα αυτά, ο καπιταλισμός –όποιες κι αν είναι οι αδυναμίες του– έχει κάνει θαύματα και συνεχίζει να κάνει θαύματα», παραδέχτηκε ο Μπάφετ.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Ισχυρές βάσεις στην οικονομία για σημαντικές αλλαγές και νέες επενδύσεις

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο πρόγραμμα για νεοσύστατες επιχειρήσεις με επιδότηση 50% (vid)

Η εταιρεία που παρέχει μέχρι και δωρεάν σπίτι στους υπαλλήλους της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ