Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο ευρυζωνικό δίκτυο 10G στη φουτουριστική μεγαλούπολη Σιόνγκ-αν. Η Huawei και η China Unicom συνεργάστηκαν για την παροχή της υπηρεσίας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 50G-PON. Η νέα ευρυζωνική τεχνολογία θα επιτρέψει στους χρήστες να κατεβάζουν μεγάλα αρχεία ταινιών σε δευτερόλεπτα και να μεταδίδουν παιχνίδια μέσω του cloud με σχεδόν μηδενική καθυστέρηση εισόδου. Επιπλέον, η Κίνα πιστεύει ότι το 10G θα δώσει υπόσταση στη διασυνδεδεμένη smart πόλη του μέλλοντος.

H Σιόνγκ-αν σχεδιάστηκε ως νέος κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας και μητρόπολη υψηλής τεχνολογίας. Βρίσκεται 70 μίλια νοτιοδυτικά του Πεκίνου, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο το 2017 ως ένα έργο – όραμα υπό την αιγίδα του προέδρου Σι Τζιπινγκ. Τώρα, είναι η τοποθεσία του ταχύτερου δικτύου διαδικτύου στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του MSN.

Η συνδεσιμότητα 10G επιτρέπει ταχύτητες λήψης 10 gigabytes ανά δευτερόλεπτο, όπως και ομαλή ροή βίντεο 8K. Θα ξεκλειδώσει επίσης μια σειρά από προηγμένες εφαρμογές. Το διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων θα επιτρέψει επίσης καινοτομίες σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογικές καινοτομίες. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων 10G στη Σιόνγκ-αν αποτελεί μέρος μιας εθνικής πρωτοβουλίας. Η Κίνα περιγράφει την περιοχή ως την ιδανική τοποθεσία για την έναρξη αυτής της επέκτασης. Η πόλη σχεδιάστηκε με πυρήνα τις πράσινες, έξυπνες και καινοτόμες υποδομές. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Xinhua, η Σιόνγκ-αν αναπτύχθηκε με γνώμονα την έννοια του πολεοδομικού σχεδιασμού του “15λεπτου κύκλου ζωής”. Η ιδέα πίσω από αυτή την ιδέα είναι ότι κάθε κάτοικος θα έχει τις απαιτούμενες ανάγκες του για ψώνια και αναψυχή σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.

Ωστόσο, ορισμένες αναφορές έχουν υποστηρίξει ότι η Σιόνγκ-αν είναι μια «πόλη-φάντασμα», από την οποία λείπει εντελώς το ανθρώπινο στοιχείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κατασκευή της πόλης κόστισε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν προσελκύει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα που απαιτείται για να μετακομίσουν οι άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα €4,5 δισ. το α’ τρίμηνο – Άνω των €16,8 δισ. τα φοροέσοδα

Μητσοτάκης για σιδηρόδρομο: Με μοντέλο ΔΕΗ ο νέος ΟΣΕ – Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και 10ετίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τριήμερη κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ο Πούτιν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα