Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η… περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης που όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η εταιρεία που την έτρεχε βρίσκεται αντιμέτωπη και με το ηλεκτρονικό σφυρί.

Αυτό εάν πιστέψουμε όσα αναφέρονται στην έκθεση πλειστηριασμού και στη σχετική έκθεση εκτίμησης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 η εταιρεία Plepi Land Development (Πλέπι Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.) εξασφάλιζε το «πράσινο φως» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για να προχωρήσει ως στρατηγική επένδυση το σχέδιο του «Hydra’s Art Residencies». Αυτό αφορούσε το χτίσιμο τουριστικού συγκροτήματος με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών.

Ειδικότερα επρόκειτο για τη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού φορέα που θα περιλάμβανε ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων, spa, συνεδριακό χώρο, εστιατόρια, μπαρ, προπονητικό κέντρο, μαρίνα 40 θέσεων και δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 κατοικίες στην Ερμιόνη Αργολίδας.

Το συγκρότημα, με βάση το σχέδιο, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι της Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας, εξ ου και η επωνυμία της εταιρείας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογιζόταν τότε σε 119 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε 191 εποχικές θέσεις εργασίας.

Μετά την έγκριση της ΔΕΣΕ, ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Νικόλαος Καλογιάννης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του, αναφέροντας ότι δυο μεγάλα διεθνή επενδυτικά σχήματα καθώς και μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Στο φάσμα των πλειστηριασμών

Παράλληλα, άφηνε αιχμές τονίζοντας ότι «σκοτεινοί κύκλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο, χωρίς ευτυχώς επιτυχία, και τώρα έφτασε η ώρα να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για τις παρανομίες που διέπραξαν».

Στο φάσμα των πλειστηριασμών

Έκτοτε φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη για την επένδυση, ενώ από πέρυσι η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλειστηριασμούς. Ο πρώτος είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023, σε βάρος της εταιρείας «Πλέπι Ανάπτυξη Ακινήτων P.L.D. Ανώνυμη Εταιρεία» και αφορούσε έκταση 46,7 στρεμμάτων στην παραπάνω περιοχή. Τότε επισπεύδων ήταν ο ιδιώτης Ν. Ι. κάτοικος Κρανιδίου και το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ανερχόταν σε 68.307 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία προς το newmoney ο πλειστηριασμός αυτός δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρξε τακτοποίηση της οφειλής.

Ωστόσο πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε νέος για την ίδια έκταση με επισπεύδουσα τη «Σκυρόδεμα Αδελφοί Μαρούδα Ανώνυμη Εμπορική-Κατασκευαστική Εταιρεία», με προγραμματισμό για τις 19 Ιουνίου 2024, εκτός εάν βέβαια μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.

Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 42.831,90 ευρώ, πλέον νομίμων τόκων και εξόδων, και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.371.753 ευρώ.

Τι αναφέρει η εταιρεία

Σε επικοινωνία του με το newmoney ο επικεφαλής της «Πλέπι Ανάπτυξη Ακινήτων P.L.D.» κ. Νικόλαος Καλογιάννης έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη του project. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η επένδυση προχωρά κανονικά και μάλιστα χωρίς προβλήματα. Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο πρώτος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρξε τακτοποίηση της οφειλής, ενώ για τον δεύτερο του ερχόμενου Ιουνίου, τονίζει ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός με την επισπεύδουσα εταιρεία. Έτσι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Η έκταση

Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στον πλειστηριασμό αναμένεται να βγει το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ένα αγροτικό ακίνητο – αγροτεμάχιο που βρίσκεται στη θέση «Πλέπι» της κτηματικής περιφέρειας της Κοινότητας Θερμησίας Δ.Ε. Ερμιόνης Δήμου Ερμιονίδας Π.Ε. Αργολίδας και στον επαρχιακό δρόμο Ερμιόνης – Θερμησίας – Γαλατά, με επιφάνεια 46.690 τ.μ.

Πρόκειται για παραλιακή περιοχή, στα βόρεια όρια του κόλπου της Ύδρας, που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες όλο το χρόνο. Το σημείο αν και όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά, είναι προβεβλημένο λόγω της γειτνίασης με τις μεγάλες τουριστικές μονάδες Hydra Beach και Porto Hydra.

Η ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες υγροτοπικές – ελώδεις εκτάσεις που έχουν επιχωματωθεί κατά τα παλαιότερα έτη.
Με βάση την έκθεση εκτίμησης, οι γύρω οικισμοί είναι αραιοδομημένοι, χωρίς πολεοδομική συγκρότηση και σχηματίζονται από μεμονωμένες παραθεριστικές κατοικίες. Κατά μήκος της ακτής και στα όρια των οικισμών υπάρχουν εστιατόρια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των λουομένων. Πίσω από το μέτωπο της παραλίας και ανάμεσα στους οικισμούς υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως σε οπωροκηπευτικά, ελιές, οπωροφόρα δέντρα και εσπεριδοειδή.
Το ακίνητο έχει αποκτηθεί από την εταιρεία τον Μάιο του 2006 μέσω συμβολαίου αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του πλειστηριασμού, η μία πλευρά του συμπίπτει ουσιαστικά με τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού, ενώ το γήπεδο φαίνεται να συνορεύει στα δυτικά με ιδιοκτησία, η οποία διαθέτει επιφάνεια 53.746 τ.μ., και «η οποία μάλιστα προστίθεται υπολογιστικά στην επιφάνεια του κατασχεθέντος, ώστε να προκύψει συνολική επιφάνεια των δύο γηπέδων (46.690 τ.μ. + 53.746 τ.μ.) 100.436 τ.μ.».

Κατά νεότερο τοπογραφικό διάγραμμα τα δύο αυτά αγροτεμάχια παρουσιάζονται ως ενιαία έκταση, με συνολική επιφάνεια 100.439 τ.μ.
Επίσης, αναφέρεται ότι «για το συνενωμένο γήπεδο δεν προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία συμβολαιογραφική ή πολεοδομική συνένωση» και έτσι αυτό που εκτίθεται σε πλειστηριασμό (των 46.690 τ.μ.) διατηρεί την αυτοτέλεια του.

Ακόμη, όπως περιγράφεται στην έκθεση, το γήπεδο εντοπίζεται σε περιοχή εκτός σχεδίου, αλλά εντός ΠΕΡΠΟ (Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης), είναι αδόμητο και δε διαθέτει οριοθέτηση με μόνιμα στοιχεία σήμανσης (όπως περιτοίχιση ή περίφραξη), καθ’ όλη την περίμετρο του. Επίσης, δε διαθέτει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς μεταξύ του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας υφίσταται ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, διαθέτει τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, ως μη δασικό, από τη Δ/νση Δασών Αργολίδας, ενώ είχε συμπεριληφθεί μαζί με το όμορο γήπεδο ως ενιαία έκταση συνολικής επιφανείας 100.439 τ.μ., σε διαδικασία ιδιωτικής πολεοδόμησης, ως ευρισκόμενο εντός της ζώνης «ΠΕΡΠΟ 3», του Δ. Ερμιονίδας.

Περαιτέρω γίνεται αναφορά στην αλλαγή του νομικού πλαισίου ένταξης μιας έκτασης σε επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικής πολεοδόμησης. Συγκεκριμένα, ότι με το νόμο 4280/2014, οι ΠΕΡΠΟ, μετονομάστηκαν σε ΠΠΑΙΠ, και άλλαξαν οι προϋποθέσεις, «διατηρώντας ωστόσο την απαίτηση περί της ελάχιστης επιφάνειας των 50 στρεμμάτων», ενώ προβλέφθηκαν και μεταβατικές διατάξεις για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, της προηγούμενης διαδικασίας.

Όπως επισημαίνεται, «βάσει αυτοψίας, στην ευρύτερη περιοχή του κατασχεθέντος, δε φαίνεται να έχει υλοποιηθεί κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής πολεοδόμησης» και το γήπεδο είναι αδόμητο.
Ακόμη τονίζεται ότι το κατασχεθέν δεν πληροί την προϋπόθεση της ελάχιστης επιφάνειας των 50 στρεμμάτων καθώς διαθέτει μικρότερη επιφάνεια και συγκεκριμένα 46.690 τ.μ.

Σχετικά αναφέρεται ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει για το συνενωμένο γήπεδο, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί συμβολαιογραφική ή πολεοδομική συνένωση.

Έτσι, το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο λαμβάνεται ως άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο, καθώς διαθέτει επιφάνεια μεγαλύτερη της κατά κανόνα αρτιότητας και πρόσωπο σε 2 οδούς μεγαλύτερο του απαιτούμενου (> 45,00τ.μ.) και μη δασικό. Μάλιστα λόγω της πολύ μεγάλης επιφάνειας και του μεγάλου του προσώπου, δύναται να κατατμηθεί σε περισσότερα γεωτεμάχια.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ