(update 17:53)

Ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά ευρύτερα για τη χώρα και τη δυναμική της οικονομίας, αποτελεί το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για το 27% των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έτσι όπως καταγράφηκε στη χθεσινή επίσημη πρώτη του βιβλίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν στενά το placement, το γεγονός ότι οι προσφορές ξεπέρασαν «με το καλημέρα» το στόχο του 1,3 δισ. ευρώ, για να ανέλθουν μέσα σε περίπου δύο ώρες στα τέσσερα δισ. ευρώ, κλείνοντας εντέλει αρκετά παραπάνω. Αντίστοιχα σήμερα, δεύτερη ημέρα του placement, οι προσφορές έφθασαν κατά πληροφορίες πάνω από τα 9 δισ.ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για σημαντική υπερκάλυψη μέχρι αύριο, Τετάρτη, οπότε και θα κλείσει το βιβλίο, κηρύσσοντας και επισήμως τη… μετά Δημοσίου εποχή για την τράπεζα.

Σήμερα, πάντως, η διαδικασία συνεχίστηκε με τις εγγραφές των Ελλήνων επενδυτών, για τις οποίες η αγορά προεξοφλεί δύο φορές υπερκάλυψη. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτούς θα κατανεμηθεί το 15% των αρχικά προσφερόμενων μετοχών, δηλαδή, 41.262.118 μετοχές, εκ των οποίων το 30% θα κατευθυνθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Σε περίπτωση μη κάλυψης της προσφοράς από τη ζήτηση τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο. Δεδομένου, ωστόσο, ότι το Ταμείο ενέκρινε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών (27%), μπορεί να επιλέξει κατά τη διακριτική του ευχέρεια πως θα κατανεμηθεί η προσφορά μεταξύ ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς.

«Δίψα» για ελληνικά assets

Η «δίψα» των επενδυτών για ελληνικά assets εδράζεται στα εντυπωσιακά θεμελιώδη μεγέθη τους, τα οποία «μαρτυρούν» και την καλή τους πορεία. Ειδικά οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα – για πρώτη φορά μετά την υπερδεκαετή κρίση – απαλλαγμένες από τα βαρίδια του παρελθόντος, έχοντας ανακαλύψει τρόπους για να παράγουν κέρδη, κόντρα στις προκλήσεις που δημιουργεί το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ενδεικτικά, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%. Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την τράπεζα με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη πάνω από ένα δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε δύο δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5%, φτάνοντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με εφαλτήριο τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε στόχο για την περίοδο 2024 – 2026 ετήσια κερδοφορία περί το ένα δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025, καθιστώντας τη ακόμη πιο ελκυστική στην επενδυτική κοινότητα.

Στις οικονομικές επιδόσεις, βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση του ρίσκου χώρας, έχοντας επιστρέψει στο κλαμπ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα. Χθες, Δευτέρα, πάντως, η τιμή της μετοχής έκλεισε με άνοδο 5,82%, στα 4,2180 ευρώ, με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 5,27 δισ. ευρώ.

Η τιμή

«Η υπερβάλλουσα ζήτηση οδηγεί σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα την τελική τιμή διάθεσης». Αυτό υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, επιχειρώντας διάφορες εκτιμήσεις αναφορικά με το που θα καθίσει εντέλει η… μπίλια. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 3,70 ευρώ ούτε υψηλότερη από τέσσερα ευρώ, με το Ταμείο, ωστόσο, να δύναται κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια «να αποφασίζει, να καθορίζει και να ανακοινώνει δημοσίως ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών ή/και να προσδιορίζει μία ενδεικνυόμενη τιμή.

Το χρονοδιάγραμμα

– Τρίτη 5 Μαρτίου: Συνέχεια της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις 10 το πρωί.

– Τετάρτη 6 Μαρτίου: Λήξη της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς στις τέσσερις το απόγευμα.

– Πέμπτη 7 Μαρτίου: Ανακοίνωση της τιμής προσφοράς από το ΤΧΣ και την τράπεζα και αναλυτική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς.

– Τρίτη 11 Μαρτίου: Πίστωση των μετοχών στις μερίδες των επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ