«Υπάρχει μια απεριόριστη αισιοδοξία τριγύρω, που σε βάζει σε μια θετική τροχιά»: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις τι συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Και με αυτό τον τρόπο ανοίγει η παρουσίαση της μελέτης “2021 Greek-Tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions, της Endeavor Greece, που καταγράφει τις ελληνικές επιδόσεις σε τεχνολογία και καινοτομία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο που στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η Endeavor ήρθε στην Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης και μετρά δέκα χρόνια παρουσίας στην χώρα. Για αυτό έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφεί τις εταιρείες με ελληνικό DNA ανά την υφήλιο.

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, managing director της Endeavor Greece

Από την χαρτογράφηση αυτή προέκυψαν 17 Μονόκεροι με ελληνική καταγωγή. Μονόκεροι που αποτελούν όχι μόνο πηγή εθνικής υπερηφάνειας αλλά και αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την χώρα, αφού κάποιες έχουν ήδη γραφεία στην Ελλάδα και άλλες σχεδιάζουν να ανοίξουν το επόμενο διάστημα.

Οι 17 αυτοί Μονόκεροι είναι:

  • Livongo, εταιρεία έξυπνων συσκευών, υποστήριξης ειδικών και στρατηγικών διαχείρισης υγείας
  • iCapital Network, εταιρεία οικονομικής τεχνολογίας για την ενίσχυση της «εναλλακτικής» επενδυτικής αγοράς
  • Workato, πλατφόρμα αυτοματοποίησης εργασιών
  • BetterUp, η πρώτη πλατφόρμα “ολικού ατόμου”
  • Flexport, που εστιάζει στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με υπηρεσίες αποστολής εμπορευμάτων και τελωνειακής μεσιτείας.
  • Verano Holdings, ένας καθετοποιημένος παραγωγός προϊόντων μαριχουάνας για ενήλικες και ιατρικής μαριχουάνας
  • ZipRecruiter, ένα “προσωπικό” διαδικτυακό γραφείο ευρέσεων εργασίας
    Ethos,
  • Vivid Seats, εταιρεία ανταλλαγής και μεταπώλησης εισιτηρίων
  • Thrive Earlier Detection, εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης που ενσωματώνει την πρώιμη ανίχνευση καρκίνου στη συνήθη ιατρική περίθαλψη
  • Deliverr, εταιρεία διεκπεραίωσης ηλεκτρονικού εμπορίου
  • Upwork , πλατφόρμα που συνδέει επιχειρήσεις με ανεξάρτητους επαγγελματίες και πρακτορεία σε όλο τον κόσμο
  • JOKR, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία delivery σούπερ μάρκετ, που πρόσφατα μπήκε και στην ελληνική αγορά
  • Moonfare, ψηφιακή πλατφόρμα συμβούλων επενδύσεων
  • Thirty Madison, εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, που παρέχει πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη
  • Cameo, ιστότοπος προσωποποιημένων βίντεο
  • Kabbage, διαδικτυακή εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που παρέχει χρηματοδότηση απευθείας σε μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές μέσω αυτοματοποιημένης πλατφόρμας δανεισμού.
Ο πρίγκηπας Χάρι αποτελεί ανώτερο στέλεχος της BetterUp του Αλέξι Ρομπισό, που είναι το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, start up ευεξίας και ψυχικής υγείας

«Είμαστε μία χώρα που διαθέτει μία πολύ ισχυρή και επιτυχημένη διασπορά και έχουμε το προνόμιο να είμαστε από τις χώρες που η διασπορά τους θέλει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την χώρα καταγωγής- αυτό δε συμβαίνει πάντα» εξηγεί στο newmoney o Παναγιώτης Καραμπίνης, managing director της Endeavor Greece. «Εμείς, ως διεθνής οργανισμός προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτή την τάση. Ειδικά σήμερα που το μόνο που χρειάζεται να δούνε οι Έλληνες του εξωτερικού είναι ότι υπάρχει κινητικότητα στην χώρα και ότι πολλαπλασιάζεται ότι προσφέρουν στο ελληνικό οικοσύστημα, ότι δεν χάνεται σε ένα “βαρέλι χωρίς πάτο”. Και αυτό ισχύει απόλυτα σήμερα. Βρισκόμαστε σε μία από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού brand- γενικά-, είναι πιο ισχυρό από ποτέ, έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό οικοσύστημα και να επενδύσει στην ελληνική οικονομία έχει πλέον την αίσθηση ότι αυτό που κάνει θα έχει αποτέλεσμα.»

Μία μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Η αισιοδοξία πηγάζει από συγκεκριμένα νούμερα: 

Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για την ελληνική Tech σκηνή. Η συγκέντρωση κεφαλαίων από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις σημείωσε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ίδια κεφάλαια και χρέος, άλμα περίπου 110% σε σύγκριση με το 2020.

Ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων (γύροι και ποσά που επενδύθηκαν) το 2021 (πηγή: 2021 Greek-Tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions”, Endeavor Greece)

Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε ελληνικές startups και scale-ups αυξήθηκε κατά 82%, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 12.785 εργαζομένων, εκ των οποίων το 66% εδρεύει στην Ελλάδα.

138 διεθνείς εταιρείες σε διαφορετικά στάδια, από startups μέχρι big-tech, έχουν δημιουργήσει ομάδες τεχνολογίας στην Ελλάδα με συνολικά 8.650 υπαλλήλους σε θέσεις τεχνολογίας.

523 νεοφυείς επιχειρήσεις από την ελληνική διασπορά έχουν φτάσει σε αξία που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία των νεοφυών επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα εκτιμάται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (σχεδόν 54%) του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου διοχετεύθηκε σε ελληνικές startups ηλικίας 3-5 ετών, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που οι πιο ώριμες startups (10+ ετών) πρωτοστατούσαν (πηγή: Endeavor Greece)

Το 2022 ξεκίνησε δυναμικά για το ελληνικό οικοσύστημα – με 331,2 εκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε χρέος και μετοχές και 11 συγχωνεύσεις και εξαγορές στο πρώτο εξάμηνο.

«Είναι μία εντυπωσιακή επίδοση» τονίζει ο Π. Καραμπίνης υπενθυμίζοντας ότι το ελληνικό οικοσύστημα μετρά λιγότερα από 20 χρόνια ζωής, «αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.»

Η  Endeavor Greece επισημαίνει ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες μίας ιστορικής ευκαιρίας που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ειδικά μετά την πανδημία, έχει επιταχυνθεί σε πολλά επίπεδα, παγκοσμίως» εξηγεί ο Π. Καραμπίνης. «Η αγορά για τις start up έχει μεγαλώσει και αποκεντρωθεί με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, ο κόσμος προχωράει στην ανάπτυξη της “βαθιάς τεχνολογίας”, τεχνολογίας εξεζητημένης και εξαιρετικά εξειδικευμένης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι συνθήκες για “ιστορίες επιτυχίας” από οπουδήποτε στον κόσμο. Μέχρι τώρα, το πρώτο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης κινούνταν κυρίως γύρω από την ανατροπή (disrupt) υπαρχουσών βιομηχανιών. Οι εταιρείες χρειάζονταν μεγάλες αγορές για να εξελιχθούν. Τώρα, όμως, μία εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε καινα καταφέρει να μεγαλώσει χωρίς να διασυνδεθεί με μεγάλα τεχνολογικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέα hubs που θα βασιστούν όχι στο μέγεθός τους, αλλά στο πόσο ελκυστικά είναι ως προορισμοί. Η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, το Ζάγκρεπ είναι -για παράδειγμα- τέτοια εν δυνάμει hubs.»

Ετήσια αύξηση εργαζομένων σε ελληνικές start up 2020-2021 (πηγή: Endeavor Greece)

Στη μάχη αυτή, η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Εκτός από το τοπίο και το κλίμα, διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που δεν στοιχίζει ακριβά, αποκεντρωμένες σχολές πληροφορικής, αρκετά διεθνή αεροδρόμια και ένα δίκτυο νησιών που μπορούν να λειτουργήσουν και ως τοπικοί εταιρικοί πυρήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την επιχειρηματική εμπειρία στην χώρα και όλη τη γραφειοκρατία που συνδέεται με την ίδρυση, διαχείριση και τερματισμό μίας επιχείρησης» σημειώνει ο Π. Καραμπίνης. «Σε αυτό προστίθεται και η βελτίωση του νομικού συστήματος, η λειτουργία και απόδοση της δικαιοσύνης. Σε αυτούς τους δείκτες η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Πολύ σημαντική είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που αυτή τη στιγμή είναι πολύ υψηλό και πολλές φορές απαγορευτικό.

Επίσης, χρειάζονται σημαντική βελτίωση οι υποδομές σε επίπεδο πόλης: δεν έχουμε καλό ίντερνετ, δεν έχουμε πολλά και καλά μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται για «άσκηση σε επίπεδο πόλης» όχι «σε επίπεδο χώρας».

Τέλος, πρέπει να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των ξένων στα συστήματα υγείας και στις διοικητικές υπηρεσίες.»

Διαβάστε επίσης:

Το «ξεφούσκωμα», το φλερτ CVC με ΔΕΗ, η κόντρα Βακάκη με τους Πολωνούς και τα δύο ραντεβού του Μητσοτάκη

Η ακρίβεια «τρώει» τις χρυσές λίρες – Πόσα τεμάχια… σκότωσαν οι Έλληνες μέσα σε 6 μήνες (πίνακας)

Γιατί τα βρόντηξε ο Μάριο Ντράγκι: Οι κίνδυνοι για την Ιταλία, την Ευρωζώνη και την Ουκρανία