Όταν, πριν από δεκαετίες, καινοτόμοι επιχειρηματίες όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, ονειρεύονταν την -επιχειρηματική – κατάκτηση του διαστήματος, πολλοί τους λοιδορούσαν. Σήμερα, που η εμπορική διαστημική βιομηχανία αναπτύσσεται με ρυθμούς… πυραύλου και η διαστημική οικονομία -βάσει στοιχείων του Space Foundation- αναμένεται να υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ως το 2040 (σήμερα πλησιάζει τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια), ανοίγεται πεδίο… δόξης λαμπρό για business.

Αυτό ακριβώς το πεδίο έχει έγκαιρα διαγνώσει ο εφοπλιστής του Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος, μετά τη ναυτιλία και την αεροπλοϊα, επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη διαστημική αεροναυτιλία, αποδεικνύοντας ότι η πανίσχυρη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας μπορεί να σηκώσει τη σημαία της και έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, καθώς δοκιμάζει να βγει και… έξω από τα νερά της.

Space Leasing International. Εν συντομία, SLI. Κρατήστε αυτό το όνομα. Είναι το όνομα της νέας θυγατρικής της Libra Group, η οποία αναπτύσσεται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Η εταιρεία, η πρώτη παγκοσμίως εξειδικευμένη εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης διαστημικών υποδομών, έχει κάνει ήδη το πρώτο της deal για εκμίσθωση περιουσιακού της στοιχείου σε αμερικανική εταιρεία και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του ομίλου στον οποίο έχει ενταχθεί -δηλαδή με ειδίκευση στο leasing στοιχείων του portfolio της. Η SLI θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο διαστημικών προϊόντων, από βάσεις εδάφους για έλεγχο δορυφόρων, ως δορυφόρους (και γιατί όχι από πυραύλους εκτόξευσης, ως διαστημικά λεωφορεία), τους οποίους θα μισθώνει σε τρίτους, ουσιαστικά ανοίγοντάς τους το δρόμο στη διαστημική οικονομία και βγάζοντας κέρδη. Πώς θα γίνεται όμως αυτό;

Όπως ακριβώς, λοιπόν, είθισται για πολλές ελληνικές ναυτιλιακές ένα καράβι έχει τα πρώτα του συμβόλαια ενώ ακόμα χτίζεται στα ναυπηγεία, αυτή είναι η στρατηγική και στο διάστημα. Η SLI έχει συμφωνήσει να μισθώσει τον πρώτο σταθμό που θα δημιουργήσει -στην Αρκτική- στην αμερικανική RBC Signals -μια εταιρεία που παρέχει προϊόντα και λύσεις για δορυφορικές επικοινωνίες δεδομένων σε όλες τις μπάντες συχνοτήτων. Στην Αλάσκα, μια “γεωχωρικά κρίσιμη”, όπως τη χαρακτηρίζει η εταιρεία, περιοχή, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τις πολικές τροχιές που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή, θα δημιουργήσει η SLI τον πρώτο σταθμό εδάφους.

Το ποσό της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, όμως η θυγατρική της Libra Group θα έχει έτοιμο τον σταθμό προς λειτουργία σε δύο μήνες, ενώ έχει συμφωνήσει να χτίσει και μισθώσει στην RBC Signals άλλους 20 τέτοιους σταθμούς σε άλλα σημεία του κόσμου. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Libra, Γιώργος Λογοθέτης, σχολίαζε χθες ότι “δεν υπάρχει εταιρεία που να κάνει διαστημικές μισθώσεις” και τόνιζε ότι “είναι ένα εντελώς μοναδικό κόνσεπτ και διατηρούμε το πλεονέκτημα του πρώτου. Αργά ή γρήγορα, κάποιος θα το κάνει”.

Φυσικά, όταν αυτός ο “κάποιος”… ακολουθήσει, η SLI θα βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα της. Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου διαστημικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο και θα επεκταθεί σε μεγάλα και μικρά περιουσιακά στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διαστημική οικονομία. Κάποια από αυτά που θα προσθέσει στο portfolio της η SLI είναι δορυφόροι, διαστημικοί λιμένες και άλλες διαστημικές υποδομές.

Το πλάνο “τρέχει” για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η SLI αναμένει ότι ο διαστημικός κλάδος του επιχειρείν θα γίνει απαραίτητος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, τις ΑΠΕ, τις μεταφορές, τις καλλιέργειες κ.α. Όμως το “αγκάθι” είναι σήμερα το υψηλό κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία και τη συντήρηση των διαστημικών υποδομών και την περιορισμένη προσφορά και πρόσβαση σε διαστημικές υποδομές- καθώς οι παγκόσμιοι “παίκτες” είναι σχεδόν… μετρημένοι στα δάχτυλα.

Εκεί ακριβώς στηρίζει τη στρατηγική της η SLI, η οποία θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης που εφαρμόζει η Libra Group στις ναυτιλιακές και αεροπορικές θυγατρικές του. Ουσιαστικά, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κατασκευαστών και διαχειριστών διαστημικών περιουσιακών στοιχείων, προχωρώντας στον εκδημοκρατισμό της διαστημικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί -όπως είπε και ο κ. Λογοθέτης- την αιχμή του δόρατος στην καινοτομία στις διαστημικές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Η επόμενη ημέρα με σταθερή κυβέρνηση – Επενδυτική βαθμίδα μέχρι το φθινόπωρο (pics)

Οι εκπλήξεις της Δευτέρας και η μάχη των ουραγών, η IDEAL αγοράζει τα πολυκαταστήματα ΑTTICA, το αυγοτάραχο σκίζει και το «τζάκι» της Θεσσαλονίκης

ΔΕΗ: Στα 15,5 λεπτά σταθερή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ