Περίπου 2.500 χρόνια πριν, τα Ασκληπιεία λειτουργούσαν σε εκαντοντάδες ελληνικές πόλεις. Ήταν τα καταφύγια όσων υπέφεραν από ασθένειες του σώματος αλλά και της ψυχής, «οάσεις» χτισμένες σε άλση, που οι ιερείς / γιατροί πρόσφεραν ανακούφιση στους ασθενείς/ ικέτες, σε μία «ολιστική προσέγγιση» της υγείας, μία προσέγγιση που με το πέρασμα των αιώνων παραγκωνίστηκε.

Σήμερα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν εναλλακτικούς ή συμπληρωματικούς τρόπους θεραπείας.

Η αναβίωση της «Ιπποκράτειας ολιστικής ιατρικής» μπορεί να δώσει στην Ελλάδα εξαιρετικά πλεονεκτήματα, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο τόνισε στο newmoney ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και πρόεδρος της Επιτροπής του  1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Όλο όσα αναφέρουμε τώρα περί ολιστικής αντιμετώπισης της υγείας και οι επιδράσεις που έχουν στον άνθρωπο το φυσικό περιβάλλον, το κοινωνικό περιβάλλον, η διατροφή, η σεξουαλική δραστηριότητα, ο ύπνος κλπ- όλοι αυτοί οι παράγοντες που τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε αναδείξει ως σημαντικούς για την υγεία μας-  ήταν ζητήματα τα οποία τα είχε ήδη αναδείξει και είχε τονίσει η Ιπποκράτεια ιατρική. Η Ιπποκράτεια ιατρική είχε μιλήσει για την ισορροπία που πρέπει να έχει το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού μας με το εξωτερικό περιβάλλον και πως αυτή η ισορροπία επηρεάζεται από όλους τους παραπάνω παράγοντες που σχετίζονται επίσης με το κλίμα, με την διατροφή, με την άσκηση.»

Ευκαιρίες χρηματοδότησης και νομοθετικές πρωτοβουλίες για ολιστικές παροχές

Η ανάπτυξη κέντρων ευεξίας και ολιστικής ιατρικής είναι ένας τομέας με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, αφού η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες υγείας, ελκυστικές υποδομές φιλοξενίας και ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής.

Για τον Τομέα του Ιατρικού Τουρισμού Υγείας  υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που μπορούν να διατεθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Η πρώτη ιστορική αναφορά σε ιαματικά λουτρά έγινε από τον Ηρόδοτο 2500 χρόνια πριν, στα ιαματικά Λουτρά της Ωραίας Ελένης, έξω από την Κόρινθο

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος διευκρίνισε ότι θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας αλλά και κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας, ενώ 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν για τη δημιουργία 15 νέων και την αναβάθμιση 15 υφισταμένων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη και των γεωγραφικών περιοχών.

Σύμφωνα με τις πηγές, στην Ελλάδα λειτουργούσαν πάνω από 350 Ασκληπιεία. Η λατρεία του Ασκληπιού ήταν από τις πιο διαδεδομένες σε όλη την χώρα και «άντεξε» περισσότερο μετά την έλευση του χριστιανισμού

Τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης επεξεργάζονται νομοσχέδιο για τη δυνατότητα να λειτουργούν μέσα σε μεγάλα τουριστικά θέρετρα πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει τη δημιουργία ιατρικής visa (medical visa). Παράλληλα -σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο- θα δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας.

Αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η διεθνής εταιρεία ερευνών Research Dive, η παγκόσμια αγορά υγείας και ευεξίας αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2031, σημειώνοντας τεράστια ανάπτυξη με σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) 10,9% την περίοδο 2022 -2031.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, στην Ελλάδα έρχονταν περίπου 100.000 επισκέπτες ετησίως για υπηρεσίες υγείας. Ο αριθμός αυτός μπορεί να πολλαπλασιαστεί τονίζει ο Γ. Τούντας, αφού για παράδειγμα στην Τουρκία ο αντίστοιχος αριθμός επισκεπτών ξεπερνά τις 550.00 ετησίως.

Ο Γιάννης Τούντας, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας

Η Ελλάδα στοχεύει κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, από όπου οι μετακινήσεις είναι εύκολες, το κόστος ανταγωνιστικό και υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης από τους εθνικούς φορείς περίθαλψης.

«Αυτό που λείπει από την χώρα μας είναι να οργανώσουμε συγκροτήματα που να προσφέρουν συστηματικά και σε μεγάλη έκταση υπηρεσίες ευεξίας και ολιστικής ιατρικής» τονίζει ο Γ. Τούντας. «Ένας τρόπος είναι να διευρύνουμε τις υπηρεσίες στα ξενοδοχεία που προσφέρουν spa, προσθέτοντας στο πακέτο των παροχών και υπηρεσίες γύρω απο την υγιεινή διατροφή, την άθληση, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, διαλογισμό κλπ. Επίσης, υπάρχει ο τομέας του medical awareness, δηλαδή της ιατρικής ευεξίας, που – εκτός από τα παραπάνω- προσφέρει το ιατρικό κομμάτι, δηλαδή υπηρεσίες όπως προληπτικές εξετάσεις, δράσεις αναζωογόνησης, ενίσχυσης του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέτοια κέντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, λειτουργούν όμως πολλά σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Βόρεια Ιταλία, την Αυστρία και την Ελβετία και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.»

Ο ιατρικός τουρισμός δίνει την ευκαιρία ανάπτυξης και σε περιοχές της Ελλάδας που είναι λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά. Για παράδειγμα τα περισσότερα κέντρα αποκατάστασης λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σημεία με ιαματικές πηγές βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας που μπορούν να αναβαθμιστούν τουριστικά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ιαματικών Λουτρών της Ωραίας Ελένης, μία μοναδικής ομορφιάς περιοχή κοντά στην Κόρινθο, για την οποία γίνεται για πρώτη φορά αναφορά από τον Ηρόδοτο, αλλά και οι ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, τις οποίες αναφέρεται ότι χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες καθημερινά πριν από τις μάχες.

Διαβάστε ακόμη:

Αστρονομικό ανεκτέλεστο άνω των 12 δισ. για τις 5 μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας

WSJ: Ο πρώην «πονοκέφαλος» της Ευρώπης εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης

Crash test στα επιτόκια δανείων – καταθέσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη