Ο Τζον Μακέι ιδρυτής του Whole Foods. Ξεκίνησε την επιχείρησή του στο Όστιν του Τέξας το 1978, με κεφάλαιο που δεν ξεπερνούσε τα 45.000 δολάρια. Το 2017, η Amazon αγόρασε το παντοπωλείο του έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ως μεγάλο αφεντικό, ο Μακέι, που εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Whole Foods, περιέγραψε σε συνέντευξή του πως είναι να δουλεύει τώρα για κάποιον άλλον – και φυσικά όχι για κάποιον τυχαίο, αλλά για τον Τζεφ Μπέζος.

«Δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλαγή όσο νομίζετε. Εννοώ, πάντα είχα ένα αφεντικό. Πάντα ανέφερα την οποιαδήποτε κίνηση που ήθελα να κάνω στο διοικητικό συμβούλιο της Whole Foods.» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μακέι σε συνέντευξή του. «Το να είσαι CEO δεν σε κάνει θεό και αν αυτό πιστεύουν οι άνθρωποι, τότε κάνουν μεγάλο λάθος» προσθέτει.  

Η Whole Foods έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της αυτονομίας της ακόμη και μετά την εξαγορά της από την Αmazon.

«H εταιρεία μας πλέον έχει αλλάξει, εξελίσσεται αλλά πάντοτε με σεβασμό. Η Whole Foods αλλάζει όχι επειδή η Αmazon μας το επέβαλε αλλά επειδή εμείς θέλουμε να εξελιχθούμε.»

Η Whole Foods πριν πουληθεί στην Amazon, δεν παρακολούθησε τη «συρρίκνωση» της. Πολλά προϊόντα και αγαθά της χάνονταν είτε λόγω της αλλοίωσης τους, είτε λόγω κλοπής ακόμη και εξαιτίας εργαζομένων που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία της επιχείρησης.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συμβαίνει σήμερα. Τώρα όλα ελέγχονται από την Amazon η οποία δίνει παράλληλα κίνητρα στους πελάτες του παντοπωλείου εφαρμόζοντας σημαντικές εκπτώσεις για τα διακεκριμένα μέλη της επιχείρησης. Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, η εμπειρία αγορών της Whole Foods παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη.

Οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν

Για τους υπαλλήλους της Whole Foods, ωστόσο, οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει άρδην έπειτα από την εξαγορά της επιχείρησης από την Amazon σύμφωνα με το CNBC.  Τα οικονομικά οφέλη μειώθηκαν σημαντικά ενώ για υπαλλήλους μερικής απασχόλησης δεν προβλέπεται πλέον ασφάλιση υγείας.

Εκπρόσωπος, ωστόσο, της επιχείρησης δηλώνει για τη μείωση των παροχών ότι επηρέασε μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού και η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με γνώμονα «την καλύτερη κάλυψη των αναγκών της επιχείρησής και τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας προγραμματισμού». 

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα η μετατροπή του CoCo σε μετοχές – Στο 61,3% το ποσοστό του ΤΧΣ

Νέα μέτρα όσο συνεχίζονται τα lockdown – Μειώσεις προκαταβολής φόρου, μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ενοίκια

Big project με ιδιώτες ύψους 1,7 δισ. σε ύδρευση, αποχέτευση, μετρό, κτιριακές υποδομές