Ένα ακόμη «χτύπημα» και μάλιστα βαρύ δέχθηκε σήμερα η οικογένεια Ελευεθρουδάκη, που στο παρελθόν δημιούργησε τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως είχε προγραμματιστεί, βγήκαν νωρίτερα σε πλειστηριασμό δύο ιδιοκτησίες στο ακίνητο της οικογένειας στο Ψυχικό, οι οποίες και άλλαξαν χέρια, μετά από σκληρή μάχη μεταξύ των μνηστήρων, γεγονός που οδήγησε και σε παράταση κατά 1 ώρα της διαδικασίας πλειστηριασμού.

Οι πλειστηριασμοί στρέφονταν σε βάρος της Σοφίκας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη για τις ιδιοκτησίες τους (διαμερίσματα πρώτου και δευτέρου ορόφου και του δικαιώματος υψούν του τετάρτου ορόφου) στο εν λόγω ακίνητο. Επισπεύδουσα ήταν η Silverton Servicing Solutions ΑΕΔΑΔΠ, ως διαχειρίστρια της Ortolan Hellas Gmbh, ενώ η απαίτηση ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.

Το «σφυρί» αφορούσε ειδικότερα μια αυτοτελή, ανεξάρτητη και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου, επιφάνειας 199,65 τ.μ., που ανήκε στη Μαρίνα Ελευθερουδάκη και η οποία βγήκε με τιμή εκκίνησης 444.500 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.028.000 ευρώ.

Αντίστοιχα μία αυτοτελή, ανεξάρτητη και διακεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία του δευτέρου ορόφου, επιφάνειας 199,65 τ.μ., που ανήκε στη Σοφίκα Ελευθερουδάκη και βγήκε με τιμή εκκίνησης 457.900 ευρώ ενώ κατακυρώθηκε στα 1.038.000. Τα διαμερίσματα αποτελούνται από χολ, living room, τραπεζαρία, τρεις κοιτώνες, κουζίνα, δύο λουτρά, δωμάτιο και λουτρό υπηρεσίας και WC ξένων. Ακόμη, στον πλειστηριασμό περιλαμβάνονταν τα 2/3 της πλήρους κυριότητας του δικαιώματος υψούν του τετάρτου ορόφου, με τιμή εκκίνησης 400 ευρώ, που κατακυρώθηκαν στα 650 ευρώ.

Η καθοδική πορεία

Πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο» στην καθοδική πορεία που ξεκίνησε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν η επιχείρηση είχε περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη στο τιμόνι. Οι δύο αδελφές βρέθηκαν αντιμέτωπες με συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με τις ζημίες να σωρεύονται και τα δανειακά ανοίγματα να αυξάνονται, ενώ οι συζητήσεις με τις τράπεζες πάνω σε ένα σχέδιο εξυγίανσης έπεσαν στο κενό.

Παράλληλα με το σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων, με τελευταίο το εμβληματικό βιβλιοπωλείο επί της οδού Πανεπιστημίου, ξεκίνησε και η περιπέτεια των πλειστηριασμών αρχικά για το αρχοντικό της οικογένειας στις Σπέτσες. Ένα διώροφο ακίνητο 250 τ.μ. σε οικόπεδο 550 τ.μ. στην Κουνουπίτσα, που είναι γνωστό ως «οικία Καστριώτη» και έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. Το αρχοντικό που έχτισε ο προπάππος καραβοκύρης Χρήστος Καστριώτης, κουβαλούσε πλήθος «βαρών» (υποθήκες, προσημειώσεις κ.ά.) και κατασχέθηκε για χρέη προς τη Eurobank. Έτσι, βγήκε σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή προσφοράς στα 1,68 εκατ. ευρώ που ήταν άγονος, ενώ ακολούθησαν και άλλοι.

Από τον Μάιο του 2022, ωστόσο, η περιπέτεια συνεχίστηκε για το ακίνητο στο Ψυχικό. Οι ξεχωριστές ιδιοκτησίες βαρύνονται με πολλές προσημειώσεις και υποθήκες. Οι αρχικοί πλειστηριασμοί ανεστάλησαν, σε μια προσπάθεια, όπως εικάζεται, να βρεθεί λύση. Ωστόσο, επανήλθαν αργότερα και πάλι ανεστάλησαν. Τελικά σήμερα βγήκαν στο σφυρί και άλλαξαν χέρια.

Η αρχή και η «ένδοξη» διαδρομή

Οι δυσάρεστες αυτές εξελίξεις δεν θυμίζουν σε τίποτα τις ένδοξες εποχές που έζησε η οικογένεια Ελευθερουδάκη κυριαρχώντας επί δεκαετίες στην αγορά βιβλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν έκλεισε αυτό το τελευταίο κατάστημα του Ελευθερουδάκη, «παγιδεύοντας» πίσω από τα ρολά μια ιστορία 118 χρόνων -από το 1898, που ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ομώνυμης επιχείρησης.

Εργαζόμενος αρχικά και μετά συνεταίρος στο διεθνές βιβλιοπωλείο Μπεκ και Μπαρτ της οδού Μητροπόλεως ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης το 1918 άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος, γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας που εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό ναό του βιβλίου.

Κατά τη διαδρομή του συνέθεσε την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια ενώ ο γιος του Γιώργος ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.

Το 1962 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης, όπου παρέμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Ελευθερουδάκη, η γυναίκα του Βιργινία ανέλαβε τα ηνία και υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών και βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας μέσω αλυσίδας τουλάχιστον 16 καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το 1995 ήταν ένα έτος-σταθμός, με την τολμηρή απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου οκταώροφου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα -επί της Πανεπιστημίου- συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ., που είχε τα πάντα, «δικαιώνοντας» το επαναλαμβανόμενο motto πολλών δεκαετιών των πελατών, ότι «μόνο στον Ελευθερουδάκη θα μπορέσω να το βρω».

Η οικονομική κρίση

Όταν η χώρα μπήκε στην οικονομική κρίση η επιχείρηση, έχοντας περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη στο «τιμόνι», βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Άρχισαν τα λουκέτα σε καταστήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως του Πύργου των Αθηνών, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς, της Μυκόνου.

Το εγχείρημα με το flagship store της Πανεπιστημίου κράτησε με μεγάλες δυσκολίες μέχρι το 2011, για να ακολουθήσει η αναζήτηση νέας στέγης. Ήδη σε εκείνη τη χρήση ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ το 2010, -δηλαδή κατά 5 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο-, με τις ζημίες να αυξάνονται (στα 3,4 εκατ. ευρώ) και τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Η μετακόμιση που έγινε το 2013, -και πάλι στην Πανεπιστημίου-, έμελλε να είναι και η τελευταία καθώς η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με τη χαριστική βολή των capital controls δεν επέτρεψαν τη διατήρηση ούτε αυτού του «ύστατου οχυρού». Ακολουθώντας έτσι την τύχη άλλων μεγάλων ονομάτων του χώρου, όπως η «Εστία», ο «Παπασωτηρίου», ο «Φλωράς».

Στην πορεία, περί το 2014, επιχειρήθηκε η ένταξη στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα (το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 99), ενώ το 2018 έγινε προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των χρεών μέσω του εργαλείου του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, με το σύνολο των οφειλών της να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 17 εκατ. αφορούσαν δάνεια προς τις τράπεζες και άλλα 13 εκατ. οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές. Αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να είχε τελικά αποτέλεσμα. Έτσι έμειναν τα χρέη προς όλους τους παραπάνω, μεταξύ των οποίων και προμηθευτές της επιχείρησης.

Τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που αφορούν σε παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολή εργατικών εισφορών με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Προχωρά το πλάνο για τη FiberGrid, παίρνει «προίκα» από τη ΔΕΗ (pics)

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ