Στην απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και εισφορά του στη θυγατρική FiberGrid (ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες), μέσω τις οποίας θα δραστηριοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στην εγχώρια αγορά υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας, προχωρά η ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση επιταχύνει τον σχεδιασμό για τη δραστηριοποίησή της στις τηλεπικοινωνίες μέσω της ΔΕΗ FiberGrid, έχοντας στόχο να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών, που αρχικά θα φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατομμύρια το 2025 σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη.

Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις που δρομολογούνται προς την κατεύθυνση αυτή θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026.

Σημειώνεται πως η FiberGrid θα δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια αγορά υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας και θα καταστεί πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής, κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού.

Απόσχιση

Για να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα η FiberGrid στην αγορά χονδρικής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του συνόλου των παγίων, αποθεμάτων, συμβάσεων, απαιτήσεων υποχρεώσεων κλπ, της τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας στη χονδρική αγορά της ΔΕΗ, μέσω απόσχισης κλάδου με απορρόφηση από τη FiberGrid. Η διαδικασία μετασχηματισμού, μετά από απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΔΕΗ στις 10/4/2024, έχει ξεκινήσει και ήδη παραδόθηκε η σχετική έκθεση αποτίμησης.

Από την έκθεση προκύπτει πως τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που θα εισφερθούν αποτιμώνται στα 32,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές εγκαταστάσεις του υπάρχοντος δικτύου οπτικών ινών που έχει εγκατασταθεί στα 9,9 εκατ. ευρώ. Επίσης το κόστος δικτύου οπτικών ινών υπό κατασκευή στα 22,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η καθαρή θέση του κλάδου (σύνολο ενεργητικού μείον τις υποχρεώσεις) ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ.

Τοποθέτηση εναέριας οπτικής ίνας

Εμπορική διάθεση μέσα στο 2024

Με την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών της FiberGrid μέσω χονδρικής.

Αυτή θα γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του τις υπηρεσίες που επιθυμεί.

Σημειώνεται πως στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκέντρωσης (καμπίνα), εξασφαλίζοντας τη μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίνοντας στους παρόχους τη δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber).

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κατσαούνης: «Το brain drain έχτισε γέφυρες για την Ελλάδα στο εξωτερικό – Εξαγωγή τεχνογνωσίας και ΑΙ στον αγροτικό τομέα» (pics)

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ