Τα ακίνητα είναι κάτι που ξέρει καλά ο Ηλίας Γεωργιάδης. Γνωρίζει από πού μπορεί να βγάλει υπεραξίες, τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ώστε να μεταμορφώσει κάτι υποτιμημένο. Αυτό έχει σπουδάσει στο σχολείο της ζωής, όταν έφηβος κιόλας, παιδί μεταναστών στη Σουηδία, ανέβηκε στις σκαλωσιές ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μία επαγγελματική πορεία που 30 χρόνια μετά θα τον κατέτασσε ψηλά στις λίστες των επενδυτών του real estate στη Σουηδία και την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, μέσω του ομίλου του Sterner Stenhus.

Αυτή την υπεραξία, όπως λέει, βλέπει και στον ελληνικό οίνο, όπου μέσω του Ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία και της Premia Properties προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Σεμέλη Οινοποιητική του κ. Μιχάλη Σάλλα σε ένα deal συνολικού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί η εξαγορά της ιστορικής Μπουτάρη Οινοποιητική πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, της εταιρείας φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ, καθώς και μία στρατηγική συμμαχία με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου την περασμένη άνοιξη για την εκμετάλλευση των αμπελώνων του Costa Navarino και τη δημιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου. Επόμενος στόχος, όπως λέει στο «business stories», είναι η Ευάγγελος Τσάνταλης Οινοποιητική, η οποία φαίνεται ότι θα πάρει τον δρόμο της εκκαθάρισης τηρώντας εν αναμονή της δικαστικής απόφασης επί της αίτησης πτώχευσης που συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

«Θέλουμε να κάνουμε έναν όμιλο με τις πλέον ιστορικές ελληνικές μπράντες οίνου που θα κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά τους, θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση γι’ αυτές τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό και γενικά θα δημιουργήσει τις βάσεις προώθησης συνολικά του ελληνικού οίνου», λέει στο «b.s.» ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος την τελευταία διετία έχει ανεβάσει στο επενδυτικό του άρμα και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο που διατηρούν μερίδιο 10% στην Ελληνικά Οινοποιεία. Με την προσθήκη και της Σεμέλη, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία πλέον θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και πλέον πλησιάζει την Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, γνωστή ως Cavino, των αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου (Μέγα Σπήλαιο, Μπαμπατζίμ κ.ο.κ.), που εξάγει σε 55 χώρες, και βρίσκεται στη Νο1 θέση του κλάδου.

Αν και προσπαθεί να πείσει ότι το βασικό κίνητρο για τον ίδιο σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι το κέρδος, αλλά η επιβίωση και η ανάδειξη ελληνικών brands, είναι ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιο ανάπτυξης είναι διττό και δεν αφορά μόνο το ίδιο το κρασί, αλλά και τη δημιουργία υπεραξίας από την ακίνητη περιουσία των εταιρειών. Η τελευταία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Premia Properties, η οποία με μακροχρόνιες συμβάσεις τις νοικιάζει πίσω στις οινοποιητικές εταιρείες. Την ίδια ώρα τα ακίνητα, με βάση το σχέδιο του κ. Γεωργιάδη, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, αφού θα διεκδικήσουν μία σημαντική θέση στον αναπτυσσόμενο οινοτουρισμό και γενικά στη φιλοξενία. Κάτι που είναι ίσως περισσότερο ξεκάθαρο στην περίπτωση του Κτήματος Σεμέλη. Εκεί με πολύ μεράκι και επενδύσεις πολλών ετών η οικογένεια Σάλλα,  πέραν των αμπελώνων και του οινοποιείου, έχει δημιουργήσει έναν υπερπολυτελή ξενώνα που τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα σαλέ ωχριούν μπροστά του. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις κ.ά. Και όλα αυτά εντός της περιοχής ΠΟΠ της Νεμέας, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα.

Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, προτεραιότητα θα είναι η συστηματική εκμετάλλευση αυτών των υποδομών. «Σαφώς ο οινοτουρισμός είναι ένα κομμάτι. Αλλά δεν είναι και το μόνο. Μπορούν εύκολα να διεξάγονται συνέδρια, να φιλοξενούνται επιχειρηματικές ομάδες. Γενικά, θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και συστηματικά. Και αυτό φυσικά θα ενισχύσει και τα προϊόντα της Σεμέλη υπό την έννοια ότι όλοι οι επισκέπτες θα έρχονται πιο κοντά σε αυτά, θα βιώνουν όλη την εμπειρία απ’ότον αμπελώνα στην οινοποίηση. Οπότε ναι, θα έλεγα ότι το σχέδιό μας έχει πολλά επίπεδα», τονίζει.

Αντίστοιχης φιλοσοφίας είναι και τα σχέδια πίσω από την ιστορική Μπουτάρης, αλλά και πίσω από τη δημιουργία ενός ισχυρού brand οίνου συνδεδεμένου με το Costa Navarino και την προώθηση της εμπειρίας των επισκεπτών μέσα από τους αμπελώνες Navarino Vineyards, που εκτείνονται σε μία έκταση 600 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 400-600 μέτρων, στο Μουζάκι Τριφυλίας με θέα τον Μεσσηνιακό Kόλπο. Κάποιοι από αυτούς τους αμπελώνες μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε διατήρηση και ανασύσταση με διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot, που καλλιεργούνταν στην περιοχή από τη δεκαετία του ’80. Την ίδια χρονική περίοδο έλαβε χώρα η λεγόμενη  «αναμπέλωση τμημάτων» των αμπελώνων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Κυδωνίτσα, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη και Ασύρτικο για τον εμπλουτισμό της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά την Μπουτάρη Οινοποιία Α.Ε., η οποία είχε απορροφήσει το ενεργητικό των εταιρειών Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός Συμμετοχών και Επενδύσεων Α.Ε. και Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική Α.Ε. στη βάση της συμφωνίας εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας στα τέλη του 2022, η προσπάθεια ανάτασης είναι σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται ότι έχει δρόμο ακόμα. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Γιώργος Κυριακός, με θητεία στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στον ΟΠΑΠ, στην ΕΖΑ και στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ είχε διατελέσει γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2010-2012. Μία ημέρα πριν από την ανάληψη καθηκόντων του είχε ανακοινωθεί η πώληση από την Premia Properties του Οινοποιείου της Σαντορίνης στο Κτήμα Αλφα αντί 6,5 εκατ. ευρώ «με τη σύμφωνη γνώμη του μισθωτή Μπουτάρη», καθώς λόγω των κανόνων δόμησης στο νησί δεν μπορούσαν να ανεγερθούν ξενώνες-σουίτες στο πλαίσιο εκμετάλλευσης του οινοτουρισμού. Ετσι, από τα οινοποιεία της Μπουτάρης έχουν μείνει τέσσερα -σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια και Κρήτη-, τα οποία είναι ιδιοκτησίας Premia Properties, όπως και τα 630 στρέμματα αμπελώνων τα οποία μισθώνονται στην Μπουτάρη.

Ο Τσάνταλης

Οπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, πρόθεση είναι στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του Ομίλου Ελληνικά Οινοποιεία να ενταχθεί και η έτερη ιστορική εταιρεία του κλάδου, η Τσάνταλης, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της πτώχευσης. «Θα περιμένουμε τον διορισμό εκκαθαριστή και θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε διαπραγμάτευση μαζί του. Δεν μας ενδιαφέρει κάτι αποσπασματικό, π.χ. μόνο τα σήματα, κάποιοι αμπελώνες ή οινοποιεία. Μας ενδιαφέρει το σύνολο, η “κληρονομιά” που έχει αφήσει ο Ευάγγελος Τσάνταλης. Οπότε από τη μία η Μπουτάρης, από την άλλη η Τσάνταλης να έχουμε στα χέρια μας την “κληρονομιά” των παλαιών μεγάλων οινοπαραγωγών που έγραψαν ιστορία.

Πριν από λίγα χρόνια θεώρησα και εν μέρει καθήκον μου ως άνθρωπος της Ομογένειας που κατάφερα να φτάσω σε κάποιο επίπεδο να βοηθήσω στη διάσωση ενός ονόματος και μιας ιστορικής ελληνικής εταιρείας από το 1879, της Μπουτάρης. Το ίδιο θέλω να κάνω και με την Τσάνταλης. Η κατάσταση εδώ είναι βέβαια διαφορετική, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί άκρη», σημειώνει.

Ο ίδιος πάντως είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς στις πιστώτριες τράπεζες της Τσάνταλης με βάση το μοντέλο εξυγίανσης της Μπουτάρης. Ωστόσο, πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι εκείνη η πρόταση θεωρήθηκε εξαιρετικά μικρή με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών έφθαναν τα 66 εκατ. ευρώ. «Δεν απάντησαν καν», λέει ο κ. Γεωργιάδης. «Θεωρώ όμως ότι για όλους τους εμπλεκόμενους είναι χειρότερα τώρα», προσθέτει.

Το σχέδιο του κ. Γεωργιάδη προβλέπει ότι ο Ομιλος Ελληνικά Οινοποιεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. «Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να ενισχύσουμε κι άλλο τον όγκο του μεγέθους του ομίλου. Το εάν θα συμπεριλάβει και μία πιο ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, κυρίως στον κλάδο των ποτών, θα το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ακόμα πορεία», υπογραμμίζει.

Πάντως ο ίδιος αποκλείει την πιθανότητα να προηγηθεί κάποιο άλλο placement, πέραν αυτού προ ενάμισι έτους με το οποίο τα αδέλφια Αντετονκούμπο εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικά Οινοποιεία λαμβάνοντας το 10%. «Υπάρχει γενικά ενδιαφέρον, αλλά μετοχικά νομίζω έχουμε κλείσει», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η συνεργασία με την οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι πολύπλευρη, μια και ο Γιάννης μπορεί να είναι η τέλεια βιτρίνα προώθησης του εγχειρήματος διεθνώς. Πάντως φαίνεται πως αυτή η συνεργασία αρχίζει πλέον να επεκτείνεται και στα ακίνητα, αφού ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ με τα αδέλφια του συμμετείχαν στο σχήμα υπό την Premia Properties και την Sterner Stenhus που εξαγόρασε τον περασμένο Δεκέμβριο το σύμπλεγμα των Village Cinemas στου Ρέντη.

Tρεις εισηγμένες

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη του ’90 στις σκαλωσιές από τα εργατικά προάστια της Στοκχόλμης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η καταγωγή των γονιών του, εργατών στη Scania, είναι από τη Λαμία και την Καρδίτσα. Με την επιστροφή του στη Σουηδία μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δική του εργοληπτική εταιρεία που αναλάμβανε ανακαινίσεις των εξωτερικών όψεων των κτιρίων. Τον ακολούθησε αργότερα και ο αδελφός του Θωμάς, ο οποίος είχε τελειώσει πολιτικός μηχανικός. «Εγώ δεν σπούδασα. Πάντα όμως έπιαναν τα χέρια μου και ήθελα να μαθαίνω εις βάθος τα πράγματα», είχε πει σε παλαιότερη συζήτησή μας. Ανθρωπος της πιάτσας, κατάλαβε πολύ γρήγορα τις υπεραξίες που μπορούν να δώσουν τα ακίνητα και έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με αγορές κτιρίων που ο ίδιος αργότερα αναλάμβανε να σουλουπώσει και να τα διαθέσει προς εκμίσθωση ή με ανεγέρσεις νέων. Το 2015 κατάφερε να εισέλθει ως μικρομέτοχος σε εισηγμένη σουηδική εταιρεία, ενώ τρία χρόνια μετά αποφάσισε την πιο ενεργή δραστηριοποίησή του στην ελληνική αγορά διαβλέποντας μεγάλες ευκαιρίες σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο.

Κάπως έτσι, σήμερα η Sterner Stenhus ελέγχει τρεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες real estate, τις Stenhus Fastigheter και Krona Public Real Estate στη Σουηδία και την Premia Properties στο Χ.Α., την εξέλιξη της πτωχευμένης Pasal Development που είχε δημιουργήσει ο Σωτήρης Θεοδωρίδης (SATO κ.ο.κ.).

Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης

Διαβάστε ακόμη

Η Ομόνοια επιστρέφει και γίνεται ξανά πόλος έλξης επενδύσεων (pics)

Οι Έλληνες πληρώνουν ηλεκτρονικά και φέρνουν το «τέλος» των μετρητών

Οι συγκοινωνιολόγοι βάζουν στο τραπέζι νέο Δακτύλιο και διόδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα