Η εποχή, όσο δύσκολη και να είναι, δεν παύει να κρύβει ευκαιρίες, με τον τομέα της τεχνολογίας να κερδίζει διαρκώς έδαφος και τις περισσότερες από τις καθημερινές δραστηριότητες να… οδεύουν προς ψηφιοποίηση.

Με τον κλάδο της πληροφορικής να «δρέπει καρπούς» από την ανάπτυξη λογισμικών για κάθε, σχεδόν, χρήση το timing φαίνεται να ανήκει σε μια μικρότερου μεγέθους, αλλά με πολλές προοπτικές, εταιρεία: την Ίλυδα.

Βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, ότι η εισηγμένη στο ΧΑ (από το 2004) θεωρείται από τις λίγες με τόση προσήλωση στον κλάδο των φαρμακευτικών. Εν ολίγοις, αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού για την αυτόματη αναβάθμιση εκδόσεων και διανομής διατίμησης φαρμάκων, μέσω internet (Live Update) και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων (και φαρμακαποθηκών), βασικό κρίκο στην αλυσίδα ενός κλάδου, ο οποίος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υποχρεώνεται να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες σε χρόνους ρεκόρ.

Ως… expert στα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης των φαρμακαποθηκών, αποκτά έναν «άσο» στα χαρτιά της, σε μέρες που η συζήτηση σε όλη τη χώρα περιστρέφεται γύρω από τα self tests για τον COVID-19 και την επικείμενη διάθεση ενός πολύ μεγάλου αριθμού αυτών προς τους πολίτες από τα φαρμακεία. Ένα προνομιακό πεδίο για την εταιρεία, που έγκαιρα είχε πρόσθεσε στην «φαρέτρα» της και τα συστήματα λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων (λιανική/ Dioscourides®), διαχείρισης φαρμακαποθηκών (χονδρική/ MegaTron® Pharma ERP) και αυτόματης διάθεσης-διατίμησης φαρμάκων/σχετικού υλικού.

Στα πλαίσια της Πρόληψης Διακίνησης Πλαστών Φαρμάκων της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/62/EU, ενσωμάτωσε, μάλιστα, στο λογισμικό Dioscourides® τον μηχανισμό διασφάλισης της αυθεντικότητας του φαρμάκου και της φαρμακευτικής συσκευασίας της Aegate.

Το «ράλι» στο ταμπλό

Το «ράλι» της μετοχής της στο ταμπλό του ΧΑ επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της Ίλυδα, με την απόδοση να κυμαίνεται 48,57% στο μήνα, 41,50% στο 3μηνο και 333,30% σε σχέση με το διάστημα 52 εβδομάδων.

Ο Πρόεδρος, Διευθύνοντας Σύμβουλος και βασικός μέτοχος, Βασίλειο Ανυφαντάκη, μηχανικός πληροφορικής

Ακόμα, ως προς τους συντελεστές και τους δείκτες της η εικόνα είναι: Αξία/πωλήσεις 3,81 φορές, Αξία/δανεισμό 3,26 φορές και χρηματιστηριακή αξία 8,56 εκατ. ευρώ.

Η «μικρή» της πληροφορικής έγινε ευρύτερα γνωστή στο επενδυτικό κοινό εν μέσω της πανδημίας.

Εδώ και έναν, περίπου, χρόνο εισήλθε στο monitoring διορατικών επενδυτών, διεκδικώντας μερίδιο από τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Αν και, κατά παραδοχή κύκλων της αγοράς, είχε μείνει σχετικά πίσω σε σύγκριση με τη θεαματική άνοδο των «μεγάλων» του κλάδου, με αποτίμηση μέχρι πρότινος όχι μεγαλύτερη των 5 εκατ. ευρώ, το 2020 αποτέλεσε μια καλή χρονιά –σε μια πορεία που συνεχίζεται και το 2021- για την αναπτυσσόμενη καινοτόμο εταιρεία, με Πρόεδρο/Διευθύνοντα Σύμβουλο και βασικό μέτοχο τον Βασίλειο Ανυφαντάκη, μηχανικό πληροφορικής.

Η εξαγορά –«κλειδί» και η πίτα της ψηφιοποίησης

Για την Ίλυδα το 2021, ξεκίνησε με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, της τάξεως των 5-6 εκατ. ευρώ, γεγονός που προσέδωσε επιπλέον δυναμική στις παραγγελίες του πρώτου τριμήνου.

Επίσης, η προ 3ετίας απόκτηση της Cardisoft– με εξαγορά, από την επίσης εισηγμένη Entersoft, του Αντώνη Κοτζαμανίδη- συνέβαλε στην διεύρυνση του φάσματος των υπηρεσιών της. Με την διοίκηση της να στοχεύει εύλογα, πέραν των προσδοκώμενων εσόδων από τα self tests και σε ένα κομμάτι από την μεγάλη πίττα των πολλών και σημαντικών έργων που θα υλοποιήσει από φέτος το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να εγγυάται ότι, ένα 20% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Στο πελατολόγιο της εισηγμένης υπάρχουν περί τις 5.400 επιχειρήσεις του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, που έχουν εμπιστευθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, ενώ, η Ίλυδα είναι πιστοποιημένος συνεργάτης των Microsoft, Oracle, ΙΒΜ, Dell, Lenovo και επενδύει σταθερά την τελευταία δεκαετία περισσότερο από το 25 % των εσόδων της σε έρευνα και ανάπτυξη.

Στην γκάμα της εταιρίας συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης Μικροβιολογικών Εργαστηρίων και Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, επιχειρησιακών πόρων, Φοιτητολογίου, αλλά και ειδικά σχεδιασμένο για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Διαβάστε ακόμα:  

Τα νομοσχέδια και τα self test θα μας σώσουν, όχι το άνοιγμα της αγοράς 

Eπίδομα 400 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι μετά τις αλλαγές (vid) 

Έλενα Χέλμερσον: «Σοκ και δέος» για τη CEO της H&M έπειτα από μόλις 14 μήνες στο τιμόνι της εταιρείας