Ο Αμερικανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπαχ είχε γράψει «αυτό είναι το τεστ για να μάθεις αν η αποστολή σου σ’ αυτή τη Γη έχει τελειώσει: αν είσαι ακόμα ζωντανός, δεν έχει τελειώσει».

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, η μάχη με τον κορωνοϊό συνεχίζεται και είναι λυσσώδης, αλλά ήδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως, στο τέλος, η ανθρωπότητα θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο, μετρώντας τις απώλειές της. Η ενημέρωση από την πολιτεία την Τετάρτη για το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου γέμισε πολλούς με αισιοδοξία, ενώ στα social media έκαναν high five με likes κάτω από σχετικές αναρτήσεις περί «επιστροφής στην κανονικότητα».

Η αλήθεια είναι, μην τα γράφουμε ξανά, πως το προηγούμενο διάστημα δεν απείχαμε τρελά από την κανονικότητα, εκτός εισαγωγικών, αφού οι περισσότεροι ήταν στους δρόμους περιφερόμενοι ασκόπως και διασπείροντας τον κορωνοϊό. Μέτρα ελέγχου δεν υπήρχαν, όπου υπήρξαν χρειάστηκαν τα ΜΑΤ και κούτες με δακρυγόνα για να διαλύσουν τις αντίστοιχες πορείες διαμαρτυρίας – μην τα πολυλογούμε: οι τελευταίοι γύροι της καραντίνας πήγαν περίπατο, στέλνοντας στο κινητό τους «μετακίνηση 6», με γέλια που πνίγονταν στις φράσεις «όταν λέτε lockdown, τι ακριβώς εννοείται;». Έτσι, το «πράσινο φως» για να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση εκτός δήμου και να ανοίξει ξανά η αγορά ήταν μονόδρομος – και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εδώ που φτάσαμε.

Το πρόβλημα, όμως, φυσικά και δεν ελλοχεύει εδώ, αλλά στη λανθασμένη πεποίθηση που κουβαλάνε πολλοί η οποία συμπυκνώνεται στο «νικήσαμε, επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Η γρήγορη απάντηση είναι «ο πόλεμος συνεχίζεται, θα έχουμε για πολύ καιρό τον κορωνοϊό ανάμεσά μας, το λιανεμπόριο ανοίγει ξανά τις πόρτες του, αλλά αν ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα είναι πολύ εύκολο να κλείσουν, πάλι, τα πάντα». Και αν θα μας σώσει κάτι, αυτό είναι τα self test

Όπως έχουμε γράψει στο newmoney, το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του self testing, με δωρεάν διάθεση rapid tests. Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid tests δωρεάν τον μήνα, ένα την εβδομάδα, με σκοπό να εντοπίζονται κρούσματα, να απομονώνονται και να περιοριστεί η διασπορά – τόσο απλά. Δεν χρειάζεται να υπερθεματίσω, αλλά δεν θεωρώ πως μπορεί να υπάρξει, πια, άλλο πιο αποτελεσματικό εργαλείο ελέγχου της πανδημίας, ένας τρόπος ο οποίος θα δώσει και τη δυνατότητα στους μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία.

Ταυτόχρονα, κατατέθηκε ήδη το νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία, τροπολογία η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό. Βάσει της τροπολογίας, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας η διαπίστωση έπειτα από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Μπορεί, λοιπόν, το άνοιγμα της αγοράς, η έπαρση στα ρολά του λιανεμπορίου, να δημιουργεί χαρά στους καταναλωτές, ευφορία στους εμπόρους και ένα μικρό γλέντι στην Οικονομία, αλλά αν σωθούμε και πάμε παρακάτω αυτό θα συμβεί, όπως αποδεικνύεται, μόνο με τα self test. Ο Vernon Law, σπουδαίος Αμερικανός παίκτης μπέιζμπολ, είχε πει «η εμπειρία είναι σκληρός δάσκαλος, επειδή πρώτα δίνεις το τεστ και μετά παίρνεις το μάθημα». Εδώ και έναν χρόνο το μάθημα από το lockdown -με όλες τις σκληρές διδαχές του- το πήραμε, ενώ από την πολλή χαλάρωση παραλίγο να μείνουμε «μετεξεταστέοι».

Τώρα, έτσι όπως ήρθαν τα γεγονότα, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την εμπειρία του self test και των νομοσχεδίων, αρκεί να εφαρμόζονται -και στις δύο περιπτώσεις- και να μη θυμίζουν το σύντομο ανέκδοτο του “lockdown”…