Την έναρξη της συνεργασίας του με την εταιρεία κατασκευής drone «Baykar», για τον εξοπλισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμυντικός όμιλος EDGE Group, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα ενσωματώσει τα «πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας» Desert Sting 16 στο drone TB2 της Baykar, το μοντέλο που έγινε διεθνώς γνωστό κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Βίντεο που δημοσίευσε ο όμιλος EDGE δείχνει έναν πύραυλο που είναι ήδη εγκατεστημένος σε ένα από τα TB2.

«Στην EDGE είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Baykar, μια κορυφαία εταιρεία στα προηγμένα εναέρια συστήματα» , δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου, Φαϊζάλ Αλ Μπανάι. «Η ευκαιρία να συνδυάσουμε τις δυνατότητες των δύο εταιρειών αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μας».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, CTO της «Baykar» και γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος είπε: «Η ενσωμάτωση του Desert Sting 16 και άλλων όπλων και συστημάτων της EDGE θα είναι πολύτιμες επιλογές στις προσφορές μας για ωφέλιμο φορτίο UAV. Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με την EDGE, παγκόσμιο ηγέτη στην προηγμένη τεχνολογία, θα προσφέρει περαιτέρω επιλογές στη βάση πελατών μας».

Την ίδια στιγμή, ο Τζαν Κασάπογλου, διευθυντής αμυντικής έρευνας στο think tank «Edam», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στο Breaking Defence ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι πραγματικά σημαντική: «Είναι η πρώτη φορά που μια τουρκική εταιρεία κατασκευής drone πιστοποιεί ξένα πυρομαχικά ή έξυπνες λύσεις, προκειμένου να ενσωματωθούν στις πλατφόρμες της», είπε συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στο χαρτοφυλάκιο των τουρκικών εξαγωγών».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η εισαγωγή των κατευθυνόμενων πυρομαχικών στην πλατφόρμα της Τουρκίας θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επιπλέον ανάμιξη όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τουρκικές πλατφόρμες. Το τελευταίο διαφαίνεται στην ανακοίνωση της EDGE, η οποία αναφέρει ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες ενσωματώσεις ωφέλιμου φορτίου σε άλλες πλατφόρμες Baykar», αλλά και ότι οι δύο εταιρείες θα αναζητήσουν «ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία και αμοιβαίως επωφελή προγράμματα».

Σύμφωνα με το Breaking Defence, ο όμιλος EDGE άρχισε πρόσφατα να προωθεί την τοποθέτηση των πυρομαχικών του σε ξένα αεροσκάφη. Για παράδειγμα, έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική General Atomics για να ενσωματώσει τα πυραυλικά της συστήματα στο MQ-9B SkyGuardian, ενώ κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Ντουμπάι τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει βόμβες EDGE σε Rafale που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής.

Διαβάστε ακόμη 

Καύσιμα: Μάστιγα στην αγορά οι πειραγμένες αντλίες

ING: Γιατί η Ελλάδα θα υπεραποδώσει και το 2024 (πίνακας)

OpenAI: Ανακοίνωσε την πρώτη συνεργασία της με πανεπιστήμιο για το ChatGPT Enterprise

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ