Σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να υπεραποδώσει το 2024, βοηθούμενη από τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, προβλέπει ο ολλανδικός όμιλος της ING.

«Η Ελλάδα θα σημειώσει καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη χάρη στα κεφάλαια του RRF. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προσθέτει ανοδικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Προβλέπουμε 1,3% ανάπτυξη φέτος, με τις προοπτικές να είναι με το μέρος της Ελλάδας και η πρόβλεψή μας θα αναθεωρηθεί ανοδικά», εξηγεί η τράπεζα.

Μετά από ένα σταθερό δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ ήταν σταθερό το τρίτο τρίμηνο του 2023, αμετάβλητο στο τρίμηνο από 1,1% στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ακόμα αρκετά θετικό στο έτος με +2,1%. Οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες και οι χαμηλές εξαγωγές αποτέλεσαν μέρος της εξήγησης, μαζί με την επιβράδυνση της κατανάλωσης, καθώς η ανεκπλήρωτη ζήτηση εξασθένησε. Ωστόσο, τα στοιχεία για την κατανάλωση έμοιαζαν κάπως αινιγματικά, δεδομένης της ισχυρής εισροής εξωτερικού τουρισμού στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Από πλευράς ανάπτυξης, ο αντίκτυπος των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα το Σεπτέμβριο θα έπρεπε να έχει περιοριστεί το τρίτο τρίμηνο, αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί περισσότερο στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου. Έχοντας πλήξει μια σημαντική περιοχή παραγωγής τροφίμων, οι πλημμύρες πιθανόν να έχουν ήδη παίξει ρόλο στη διατήρηση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες το Νοέμβριο, εξακολουθούσαν να αυξάνονται με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 9%», επισημαίνει η τράπεζα.

Η εικόνα της ανάπτυξης μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, αλλά οι έρευνες για τις επιχειρήσεις στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα. Οι κατασκευαστές γίνονται πιο απαισιόδοξοι και οι πάροχοι υπηρεσιών πιο αισιόδοξοι, προς το τέλος του έτους. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πιο ευμετάβλητη, αλλά υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Το Νοέμβριο, το ποσοστό ανεργίας επιβεβαιώθηκε στο 9,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009, πολύ πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους.

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την Ευρωζώνη χάρη στα κεφάλαια του RRF

Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει σε θέση υπεραπόδοσης στην Ευρωζώνη το 2024. Αν και είναι εκτεθειμένη στους ίδιους γεωπολιτικούς κινδύνους με τους ομολόγους της, θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια του RRF. Το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο ρόλο για τις επενδύσεις παρά για τις μεταρρυθμίσεις. Ο επενδυτικός δίαυλος θα είναι επομένως καθοριστικός, ενδεχομένως υποβοηθούμενος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη χαλάρωση της επιτοκιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα προσθέτει στις ανοδικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Το σκηνικό των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι θα παραμείνει θετικό. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σταθερά θετικές τα τελευταία τρίμηνα και το 2023 θα μπορούσε να κλείσει με έλλειμμα περίπου 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Η σταθερή ανάπτυξη και οι εξελίξεις του ελλείμματος έχουν επιφέρει αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση. Μετά την αναβάθμιση της Fitch τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα έχει πλέον δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποδίδουν στο χρέος της καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας με σταθερές προοπτικές. Οι αγορές το έλαβαν υπόψη τους, ωθώντας το spread του δεκαετούς έναντι στα γερμανικά ομόλογα στην περιοχή των 110 μ.β.. Πέρα από την καθαρή επίδραση της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, η ανάκτηση του καθεστώτος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ελλάδα καθιστώντας την πιο ελκυστική για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό προσθέτει ανοδικές προπτικές στις προβλέψεις μας για το ελληνικό ΑΕΠ, οι οποίες επί του παρόντος διαμορφώνονται στο 1,3% το 2024», καταλήγει η ING.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Νέες, χαμηλότερες τιμές στόχοι – Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη (πίνακες)

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Μέχρι πότε παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων

ΕΕ: Οι νέοι κανόνες για «ξέπλυμα χρήματος», χρηματοδότηση τρομοκρατίας και φοροδιαφυγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ