Ένα από τα «ασημικά» του «Καρούζος Gate» άλλαξε χέρια νωρίτερα σήμερα, κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για εμπορικό κέντρο της εταιρείας «Karouzos Marathonos Τεχνική Εμπορική Επενδύσεων Ακινήτων Α.Ε.» στο Γέρακα, το οποίο όπως είχε αποκαλύψει το newmoney στις 28 Φεβρουαρίου, βγήκε σήμερα στο σφυρί από την Alpha Bank με τιμή εκκίνησης 10,2 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω.

Ειδικότερα είναι ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 6.730 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη φυσική συνένωση τεσσάρων μικρότερων όμορων οικοπέδων, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της περιφερείας του Δήμου Γέρακα.
Επί του οικοπέδου υφίσταται εμπορικό κέντρο το οποίο ανεγέρθηκε την περίοδο 2007-2008.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο, δεν έχει καμία σχέση με το ακίνητο το οποίο εκ παραδρομής εικονιζόταν σε σχετική φωτογραφία. Συγκεκριμένα, το ακίνητο το οποίο βρίσκεται επί των οδών Μαραθώνος και Φλωρίνης ανήκει στην εταιρεία Hellenic Ferry Services, -μια από τις πλέον φερέγγυες και αξιόπιστες στην αγορά-, η οποία το εξαγόρασε πριν τρεις μήνες από ιδιώτη και σε άλλη τιμή.

Η «Karouzos Marathonos» είναι μια από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποίησε το ζεύγος Γιάννη Καρούζου – Ρεβέκκας Σκαφτούρας προκειμένου να στηθεί και να λειτουργήσει επί χρόνια μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα απάτη στον χώρο της αγοράς ακινήτων.

Η τακτική που ακολουθείτο συχνά ήταν, πέραν των βασικών εταιρικών πυλώνων, όπως ηCarouzos Real Estate” και η “Karouzos Development”, να δημιουργούνται ξεχωριστές εταιρείες ανά επενδυτικό ακίνητο. Μία από αυτές ήταν και η «Karouzos Marathonos».
Αυτό, όπως και όλα τα άλλα ακίνητα των εταιρειών του «Καρούζος Gate» έχουν κατασχεθεί και βγαίνουν στο σφυρί κατά περιόδους.

Μέχρι τώρα έχουν αλλάξει χέρια άλλα τρία assets και συγκεκριμένα:

  • Ακίνητο-φιλέτο πάνω στην παραλιακή και σε απόσταση αναπνοής από την έκταση του Ελληνικού, που ανήκε στην Trust Worth Development και βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά. Βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης στα 4,1 εκατ. ευρώ και μετά από έξι ώρες «χτυπημάτων» κατακυρώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ.
  • Ένα αγροτεμάχιο έκτασης 44.461,67 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στον οικισμό Παλαιόκαστρο Γαζίου Ηρακλείου, στη θέση Πάτητρα ή Γυαλιά, το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού, που κατακυρώθηκε στις 750.001 ευρώ.
  • Ένα οικόπεδο έκτασης 2.423 τ.μ. (τμήμα ενιαίου ακινήτου 13.045,60 τ.μ.), άρτιο και οικοδομήσιμο, στο Ηράκλειο και στη θέση Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισος-Δειλινά, που κατακυρώθηκε στις 580.001 ευρώ.

Το σκάνδαλο του 1,2 δισ. ευρώ

Ο Γιάννης Καρούζος και η (πρώην) σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα πρωταγωνίστησαν επί χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Ουσιαστικά, μέσα από τη φρενήρη δραστηριότητα ενός «γαλαξία» εταιρειών έφτασαν να έχουν χαρτοφυλάκιο με 200 ακίνητα -κτίρια και οικόπεδα– στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, εκτιμώμενης εμπορικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα γινόταν «ξέπλυμα χρήματος» με στόχο τη μεταφορά αμύθητων ποσών στο εξωτερικό.

Στα τέλη του 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το οικοδόμημα άρχισε να κλυδωνίζεται και ακολούθησαν τα «αποκαλυπτήρια»…
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων έφτανε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατ. ευρώ.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα το ξέπλυμα «τελούνταν κατ’ επάγγελμα, καθώς φέρεται ότι είχαν διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, καθώς και την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων με τις οποίες δικαιολογούσαν τραπεζικές συναλλαγές με αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά, όπως επίσης με το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών ατομικών και εταιρικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα και την ίδρυση εξωχώριων εταιρειών».

Τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορουμένους και στον Γιάννη Καρούζο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών μαζί με χρηματική ποινή 200.000 ευρώ (οδηγήθηκε και παραμένει στη φυλακή), στη δε πρώην (πλέον) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα ποινή κάθειρξης 14 ετών και επίσης πρόστιμο 200.000 ευρώ, αλλά παρέμεινε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της ποινής.

 

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν υπερκέρδη μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ

Πόσο ασφαλές είναι τελικά το Telegram – Ο Ρώσος ιδρυτής του Πάβελ Ντουρόφ και οι σχέσεις με Μόσχα και Κίεβο

Από 1η Απριλίου η μείωση της τιμής των καυσίμων σε… προπολεμικά επίπεδα