(UPD 15:35)

«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Επισήμανε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε» είπε.

Ο πρωθυπουργούς σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης». «Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

Παράλληλα χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις»,  λέγοντας ότι είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε σκέψη για βίαιη αλλαγή των συνόρων και τόνισε ότι γι αυτό έχουμε σαν χώρα, καθαρή θέση στην υπόθεση του πολέμου: Είμαστε με το διεθνές Δίκαιο και με την ελευθερία και όχι με τα αυταρχικά, αναθεωρητικά καθεστώτα.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

 

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η ελληνική πρόταση για έλεγχο χοντρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν υπερκέρδη μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ».

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

Στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια».

«Σχέδιο που συνδυάζει άμεσες παρεμβάσεις και σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση ενεργειακή από Ρωσία. Αναγνωρίζω τα τεχνικά εμπόδια που συναντά η προσπάθεια αυτή. Αρκεί μια χώρα να διαφωνήσει για να μην ληφθεί η οποιαδήποτε πρόταση. Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν 4 μήνες εντατικών ζυμώσεων».

Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας».

Η κρίση όμως έχει την ρίζα της πολύ μακριά από την πατρίδα μας. Η διαχείριση των ανατιμήσεων πρέπει να γίνεται με δυναμισμό και φειδώ με τόλμη και κυρίως με κοινωνική δικαιοσύνη. Ο προορισμός μας παραμένει ο ίδιος: διατηρήσιμη ανάπτυξη. Οντως τα νερά είναι αχαρτογράφητα και το σκάφος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο μόνος δρόμος είναι η ρότα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για τις μειώσεις φόρων

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών.

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση.

Για τους μισθούς

Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέτρα ενίσχυσης

Στήριξη 200 ευρώ τον μήνα Απρίλιο απευθείας σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Επιδοτούμε τα καύσιμα. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένη ποσότητα, τα 60 λίτρα τον μήνα. Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την μέση κατανάλωση στα 57 λίτρα τον μήνα.

Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά μας.

Τα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Δεν μπορεί να ακούγονται τώρα φωνές για εκλογές είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στο βήμα βρίσκεται ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

«Η απάντηση για τις αυξήσεις στην ενέργεια πρέπει να είναι ευρωπαϊκή»

Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουνε πότε πλήρωναν περισσότερο, ενώ απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα υπογράμμισε ότι “κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις της ενέργειας, και προσέθεσε ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση».

Αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε ότι πράγματι υπήρξε αδικία διότι πλήρωσαν πολλά στην ενέργεια, και δεσμεύθηκε ότι «ένα κομμάτι αύξησης θα επιστραφεί γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ματώνουν δυσανάλογα πολύ».

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προσαρμόσει τις ομιλίες του αφού ακούσει πρώτα τον ίδιο, και εκτίμησε ότι μπορούνε να συμφωνήσουνε σε στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με βάση αυτό που θα διαπιστώσει η ΡΑΕ, αφού λάβει υπόψη της και αφαιρέσει τις εκπτώσεις που κάνουν οι παραγωγοί. «Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκαθάρισαν πως οι ΑΠΕ λειτουργούν υπό διαφορετικό καθεστώς, καθώς αμείβονται με εγγυημένες τιμές και οτιδήποτε πάνω από αυτά τα επίπεδα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίοι ενισχύονται τα ευπαθή νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκαν υπέρ της εβίσχυσης της εγχώρας παραγωγής ΑΠΕ.

Τέλος, καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς αλλά επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύρατε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή. Η θητεία Σαμαρά είχε ακόμη 18 μήνες. Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια».

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Μικρές απώλειες για το πολύτιμο μέταλλο

Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για μικρά ποσά αναδρομικών

Μειώσεις στα καύσιμα: Και «έξτρα» έκπτωση για πληρωμές με smartphone