Ούτε ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple δεν κατάφερε να μείνει αλώβητος από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ που έχει επηρεάσει το σύνολο της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Τα τσιπ αποτελούν τον «εγκέφαλο» σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή στον κόσμο, από τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές, μέχρι και τα αυτοκίνητα.

Μια πρωτοφανής κρίση στον κόσμο της τεχνολογίας

Το πρόβλημα άρχισε με μια προσωρινή καθυστέρηση στις προμήθειες, καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν κατά την εμφάνιση της πανδημίας.

Ωστόσο, παρ’ όλο που η παραγωγή σταδιακά επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα, η νέα κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες συνήθειες που τροφοδοτούνται από την πανδημία, παρουσίασε το πραγματικό μέγεθος της κρίσης.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που επενδύουν σε ηλεκτρικά οχήματα υψηλής τεχνολογίας, η άνοδος των πωλήσεων των τηλεοράσεων και των οικιακών υπολογιστών και η κυκλοφορία νέων κονσόλων παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα 5G έχουν εκτοξεύσει την καταναλωτική ζήτηση.

«Τα τσιπ είναι τα πάντα», λέει ο Neil Campling, αναλυτής μέσων και τεχνολογίας στο Mirabaud. «Υπάρχει ένα πρωτοφανές επίπεδο ζήτησης που δεν μπορεί να καλυφθεί, όλοι βρίσκονται σε κρίση και χειροτερεύουν. ”

Λόγω της έλλειψης, η Ford ακύρωσε πρόσφατα τις βάρδιες σε δύο εργοστάσια αυτοκινήτων και ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 2,5 δισ. δολάρια, ενώ η Nissan έχει προσωρινά παύσει την παραγωγή σε εργοστάσια στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Sony, η οποία μαζί με άλλους κατασκευαστές κονσόλων έχουν χτυπηθεί πολύ από την έλλειψη σε αποθέματα, δήλωσε ότι ενδέχεται να μην επιτύχει τους φετινούς στόχους πωλήσεων για το νέο Play Station 5. Το Xbox της Microsoft δήλωσε ότι προβλέπει τα προβλήματα τροφοδοσίας να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσης επεξεργαστών προήλθε από τη Samsung, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τσιπ στον κόσμο για τα προϊόντα της μετά την Apple. H εταιρεία δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλει την κυκλοφορία του τελευταίου μοντέλου smartphone λόγω της έλλειψης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί επίσης και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό τσιπ στον κόσμο.

Όταν η κρίση φτάνει στην πόρτα και της Apple

Αν και στην αρχή η Apple φάνηκε να μην επηρεάζεται από την παγκόσμια έλλειψη επεξεργαστών, η κρίση φαίνεται πλέον να χτυπά και τον τεχνολογικό κολοσσό, καθώς, σύμφωνα με μια έκθεση της Nikkei Asia, ευθύνεται για καθυστερήσεις στην παραγωγή των MacBook και των iPad.

Συγκεκριμένα, η έκθεση ανέφερε ότι η έλλειψη τσιπ στην αγορά εμποδίζει την τοποθέτηση εξαρτημάτων στην πλακέτα κυκλώματος για τα MacBook, ενώ όσον αφορά τα iPad, η εταιρεία δυσκολεύεται να προμηθευθεί εξαρτήματα οθόνης. Μέχρι τώρα τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τα iPhone, αν και η έκθεση ανέφερε ότι η προμήθεια εξαρτημάτων για το πιο σημαντικό προϊόν της εταιρείας ήταν “αρκετά περιορισμένη”.

Όλα αυτά σε μια περίοδο αλλαγής και καινοτομίας για την Apple, που προσπαθεί να υλοποιήσει το φιλόδοξο πλάνο της να αντικαταστήσει, σε όλη τη σειρά της Mac, τα τσιπ που χρησιμοποιεί σήμερα με δικούς της επεξεργαστές. H εταιρεία έχει αναφέρει πως αυτό το πρότζεκτ θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.
Η επιβράδυνση της παραγωγής τσιπ σίγουρα δεν βοηθάει την εταιρεία να επιτύχει τον στόχο της. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Αpple ενδέχεται, να βγει εκτός χρονικού πλαισίου, αν η εταιρεία έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων εξαρτημάτων.

Κακό σημάδι για τον κλάδο

Το γεγονός ότι η έλλειψη τσιπ έχει πλέον τέτοιο αντίκτυπο στην παραγωγή της Apple, αποτελεί κακό σημάδι για ολόκληρη τη βιομηχανία ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα προτού βελτιωθούν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με ορισμένες εταιρείες που αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή, η παραγωγή της Apple έχει μείνει σταθερή τον τελευταίο χρόνο. Αλλά προφανώς, ακόμη και η Apple δεν είναι σε θέση να αποφύγει τις συνέπειες μιας κρίσης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να φημίζεται για τον έλεγχο που ασκεί σε μεγάλο μέρος της αλυσίδας παραγωγής των προϊόντων του, χρησιμοποιεί, όμως, εξαρτήματα από δεκάδες άλλους προμηθευτές σε κάθε συσκευή. Συγκεκριμένα, η έκθεση προμηθευτών της Apple απαριθμεί περισσότερες από 200 εταιρείες που παρέχουν εξαρτήματα.

Όπως είναι αυτονόητο, όσες επενδυτικές κινήσεις και αν κάνει η Apple για να αποκτήσει τον έλεγχο όλου και μεγαλύτερου μέρους της παραγωγικής αλυσίδας, θα κάνει… μια τρύπα στο νερό εάν δεν μπορέσει να προμηθευτεί βασικά εξαρτήματα.

Και αν αντιμετωπίζει πρόβλημα μια εταιρεία σαν την Apple, που δεν φοβήθηκε ποτέ να εκμεταλλευτεί το μέγεθος, τη δύναμη και τους πόρους της για να βεβαιωθεί ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται να εξασφαλίσει τα εξαρτήματα για να κατασκευάσει τα προϊόντα της, σίγουρα το μέλλον προμηνύεται αβέβαιο για όσες εταιρείες περιμένουν πίσω στην ουρά- που στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν όλες οι υπόλοιπες.

Διαβάστε ακόμη: 

Το άκαρπο ραντεβού στο γραφείο Αδώνιδος, οι… αθάνατοι Στέγγοι, το κινεζικό φέσι της Folli Follie και ο τραπεζίτης «κελεπούρι» της Ηρώδου Αττικού

ΑΠΕ: Ο «πράσινος»… πονοκέφαλος φέρνει νέα μέτρα στον τραπέζι του ΥΠΕΝ

«Κούρεμα» ενοικίων: Μαζικές καταβολές αποζημιώσεων την επόμενη εβδομάδα