Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε σε Ελβετία και Γαλλία, σταδιοδρόμησε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα τελευταία επτά έτη κρατάει το τιμόνι του πολυεθνικού κολοσσού Philip Morris International (PMI).

Ο 63χρονος Ανδρέας (Αντρέ στο διεθνές ακροατήριο) Καλαντζόπουλος αναμφισβήτητα είναι σήμερα ο πιο πετυχημένος Ελληνας μάνατζερ, αφού διοικεί την ιστορική καπνοβιομηχανία με διάσημα brands όπως το Marlboro και με κεφαλαιοποίηση που διαμορφώνεται σήμερα στα 116 δισ. δολάρια.

Είναι αυτός που ενεργοποίησε την προσπάθεια μετασχηματισμού της PMI σε «ένα μέλλον χωρίς… τσιγάρο», όπως έλεγε ένα παλιότερο μότο, με αιχμή τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού IQOS. Και στην προσπάθεια αυτή φρόντισε να δώσει στο εργοστάσιο της θυγατρικής Παπαστράτος στην Ελλάδα ρόλο-κλειδί βοηθώντας τη διοίκησή της υπό τον Χρήστο Χαρπαντίδη να το μετατρέψει σε ένα από τα τρία εργοστάσια του ομίλου που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με αυτά τα προϊόντα.

Πλέον αυτή η προσπάθεια λαμβάνει νέα ώθηση μετά το πράσινο φως που άναψε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκου (FDA) για την αδειοδότηση του θερμαινόμενου συστήματος καπνού της PMI ως προϊόντος καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP). Στο πλαίσιο αυτό, όπως έλεγε ο κ. Καλαντζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «business stories» κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων απ’ όλο τον κόσμο, η Philip Morris όχι μόνο διατηρεί τη δέσμευσή της απέναντι στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, αλλά είναι έτοιμη να επενδύσει ακόμα περισσότερο όταν αυξηθούν περαιτέρω οι όγκοι παραγωγής προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση που προβλέπει ο όμιλος να υπάρχει διεθνώς.

Σημειωτέον ότι σήμερα η Παπαστράτος αποτελεί το δεύτερο εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στο δίκτυο της PMI μετά την Μπολόνια (το τρίτο είναι στη Ρουμανία) καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και αρκετών ξένων. Παράλληλα, όπως εξηγούσε ο κ. Καλαντζόπουλος, ανάλογα με τη ζήτηση, θα αρχίσουν να μετατρέπονται υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ομίλου ανά τον κόσμο σε smoke free product εργοστάσια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράδειγμα του FDA θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες Αρχές σε άλλες χώρες και να χαρακτηρίσουν εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, όπως είναι το IQOS, ως προϊόντα διαφοροποιημένου κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να περιοριστεί, ή ακόμη και να εξαλειφθεί, η κατανάλωση τσιγάρων. «Με τη σωστή κανονιστική προσέγγιση, με τα σωστά μέτρα από την κυβέρνηση, μπορούμε να επιταχύνουμε την αλλαγή», ανέφερε ο κ. Καλαντζόπουλος, προσθέτοντας ότι η αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητη, δεδομένου κιόλας ότι οι υπάρχοντες κανόνες τέθηκαν όταν δεν υπήρχαν εναλλακτικά καπνικά προϊόντα.

Ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι ήδη 10,6 εκατομμύρια καταναλωτές σε 50 χώρες χρησιμοποιούν αποκλειστικά το IQOS και ο στόχος που έχει θέσει η PMI είναι τα 40 εκατομμύρια μέχρι το 2025, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Αν υπάρξει, τότε ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Απώτερος στόχος της PMI, όπως εξηγούσε, είναι να σταματήσει η κατανάλωση τσιγάρων, αλλά αυτό δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει γιατί εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Πάντως, εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια θα μπορούσαν να υπάρξουν χώρες όπου θα σταματήσει η κατανάλωση τσιγάρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θερμαινόμενων ράβδων καπνού είναι η Ιαπωνία με 18%. Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις καλύτερες αποδόσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο α’ τρίμηνο της χρονιάς οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS έφτασαν να αναλογούν στο 10% του όγκου των πωλήσεων του ομίλου PMI και πάνω από το 20% των εσόδων. «Ο στόχος είναι 38%-40% των εσόδων μας να έρχονται από αυτά τα προϊόντα μέχρι το 2025. Είναι καθήκον μας να φέρουμε καλύτερα προϊόντα για καπνιστές», τονίζει.