«Οι εξελίξεις θα καθιστούν, διαρκώς, ό,τι λέμε ανεπίκαιρο. Είμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Μπροστά στην υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας δεν χωράει κανένας ενδοιασμός ή συμβιβασμός. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορούμε σύντομα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί αυτή την στιγμή όχι μόνο στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία, η οποία δέχεται τους κραδασμούς από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Για τον ελληνικό τουρισμό, οι όποιες εκτιμήσεις αυτή την στιγμή είναι παντελώς στον αέρα με νέα ζητήματα να ανακύπτουν καθημερινά και να χρήζουν ειδικής διαχείρισης όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Μετά την εκτίμηση του ΣΕΤΕ, ο οποίος ελπίζει -εφόσον εξελιχθεί το θετικό σενάριο- σε ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους (σ.σ. έως τα τέλη Μαΐου τουλάχιστον, το αρνητικό κλίμα θα διογκώνεται και στη συνέχεια θα μπορούσα να υπάρξει μία εξισορρόπηση), αντίστοιχη ήταν και η εκτίμηση από από πλευράς της Eurobank, για τον κλάδο που συνεισφέρει πάνω από το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, αν ληφθεί υπόψη ότι τα άμεσα έσοδα για το 2019 ήταν, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πάνω από 18 δισ. ευρώ.

Στην τηλεδιάσκεψη αναφορικά με τα αποτελέσματα της Eurobank, η οποία διαθέτει μεγάλο «αποτύπωμα» και στον τομέα του τουρισμού τόσο λόγω της συγχώνευσης με τη Grivalia και του μεγάλου χαρτοφυλακίου- τουριστικών και λοιπών- ακινήτων, όσο και λόγω των χρηματοδοτήσεων του κλάδου, η διοίκηση έκανε μία πρώτη πρόβλεψη.

Όπως αναφέρθηκε, στην περίπτωση που ελεγχθεί η κατάσταση, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από τον Ιούνιο και μετά, που αποτελεί και το πιο κρίσιμο τρίμηνο για τον ελληνικό τουρισμό με το προϊόν «Ηλιος και Θάλασσα» θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα νούμερα και να μετριάσουν τις απώλειες.

Για τη χώρα μας, την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το 71% των διανυκτερεύσεων, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου το 4,9% και την περίοδο του Απριλίου- Μαΐου και του Οκτωβρίου το 24,1%. Τώρα, το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου θεωρείται «νεκρό» τουριστικά, ενώ και το Μάιο θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα, με βάση τουλάχιστον τις εκτιμήσεις των εγχώριων τουριστικών φορέων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως υπήρξε μία ακόμη νέα εξέλιξη για τον κλάδο- μέσα στον μπαράζ των αρνητικών εξελίξεων σε καθημερινή βάση πλέον, με τις μαζικές ακυρώσεις για το προσεχές διάστημα και το «πάγωμα» των προκαταβολών από τους μεγάλους tour operators ακόμη και για τη θερινή περίοδο:

Ο λόγος για την απόφαση με την οποία επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, που δημοσιεύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο ΦΕΚ.

Σε ένα πιο «στενό» πλαίσιο για το τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισε επιβεβλημένη και ορθή κίνηση την εν λόγω απόφαση, δεδομένου ότι εκατοντάδες resorts θα υποχρεούνταν, εν μέσω ακυρώσεων και μηδενικής ζήτησης, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, προκειμένου να μην έχουν νομικές συνέπειες υπαναχώρησης από τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογράψει, με υπαιτιότητα τους.

Η κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο και «η συντεταγμένη αναβολή ανοίγματος ως 30 Απριλίου των εποχικών ξενοδοχείων προστατεύει εργαζόμενους και επισκέπτες αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις από αναίτιες αποζημιώσεις, κυρίως όμως προστατεύει την δημόσια υγεία και την καλή εικόνα της χώρας μας», σχολίασε σχετικά και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής με διαφάνεια και συναίνεση τις σωστές και έγκαιρες αποφάσεις για τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη στιγμή που απαιτεί συντονισμό, καθαρό μυαλό, ηγεσία, αποφασιστικότητα και καλό σχεδιασμό».