Δύο κρίσιμους σταθμούς προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της πτώχευσης θα χρειαστεί η ΛΑΡΚΟ τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προβλέπει την εξυγίανση και την πώλησή της.

Ο πρώτος σταθμός είναι να επιλυθούν εντός τριμήνου στην διαιτησία οι ιδιοκτησιακές διαφορές μεταξύ του δημοσίου και της βιομηχανίας για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και ο δεύτερος ο ειδικός διαχειριστής, ο διορισμός του οποίου προβλέπεται να γίνει μέχρι τα τέλη του μήνα, να έχει πουλήσει το 75% του ενεργητικού της εταιρείας σε διάστημα ενός χρόνου ή 9 μηνών από την ολοκλήρωση της διαιτησίας.

Εφόσον η πρώτη διαδικασία κηρυχθεί άγονη ο πλειοδοτικός διαγωνισμός επαναλαμβάνεται εντός 30 ημερών. Αν και αυτός δεν τελεσφορήσει, τότε τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά και εν συνεχεία υποβάλλεται αίτηση πτώχευσης.

Η ειδική διαχείριση δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης ωστόσο για τον ειδικό διαχειριστή συνιστά λόγο για καταγγελία συμβάσεων. Επιπλέον κατά το στάδιο αυτό η βιομηχανία απαλλάσσεται από την υποχρέωση της σύνταξης οικονομικών καταστάσεων.

Ο ειδικός διαχειριστής αναλαμβάνει άμεσα την μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25% σε διάφορες κατηγορίες προσωπικού (μαζί με την κατάργηση επιδομάτων εορτών, αδείας, μπόνους κ.α), διοικεί την εταιρεία και αναλαμβάνει πλήρως την εκπροσώπησή της.

Η τροπολογία προβλέπει ότι για όσο διάστημα διαρκεί η ειδική διαχείριση η ΛΑΡΚΟ μπορεί να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών. Παρά το γεγονός ότι στην ρύθμιση  δεν αναφέρεται το ύψος του ποσού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα είναι της τάξης των 35 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά την πώληση της επιχείρησης στο σύνολό της ή των επιμέρους στοιχείων της, το ισόποσο του ποσού που θα ληφθεί ως επιχορήγηση αφαιρείται από το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού, προηγείται κάθε γενικού ή ειδικού προνομίου και αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο.

Ο ειδικός διαχειριστής οφείλει εντός 15 ημερών από το διορισμό του να προχωρήσει στην καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και του παθητικού της επιχείρησης και στην εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.

Σε περίπτωση που υπάρξει αμφισβήτηση του ενεργητικού και του παθητικού της επιχείρησης από το ελληνικό δημόσιο, η διαφορά αυτή μπορεί να επιλυθεί σε διαιτησία, η οποία πρέπει να υπογραφεί εντός 5 ημερών από την επίδοση της κλήσης.

Εάν δεν υπάρξει αμφισβήτηση εντός 15 ημερών, διενεργείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ, επιμέρους λειτουργικών κλάδων  ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους.