Τη «χαρτογράφηση» -για πρώτη φορά- των ανοικτών θέσεων εργασίας στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας επιχειρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), δημιουργώντας, σε συνεργασία με τη Workable, την IG @WORK.

Η νέα πλατφόρμα που θα βγει στον «αέρα» το αμέσως επόμενο διάστημα έχει σκοπό να διευκολύνει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να προσελκύσουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, στοχεύοντας τόσο στους ξένους όσο κυρίως στους Έλληνες επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν τα χρόνια της 10ετούς οικονομικής κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι: α) να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον Ελλήνων του εξωτερικού, και β) να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εύκολης και αποτελεσματικής αναζήτησης εργασίας που φέρνει σε επαφή την οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τις ελληνικές startups, με ταλέντα από όλο τον κόσμο», τονίζει στο «business stories» η διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, κυρία Μάγκυ Αθανασιάδη, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος της IG @WORK είναι να συγκεντρώσει σε μία πλατφόρμα τις θέσεις τεχνολογικού και επιχειρηματικού προφίλ, ώστε να βοηθήσει όσους αναζητούν εργασία. «Το όραμά μας είναι η πλατφόρμα να εξυπηρετήσει τόσο την εξέλιξη των στελεχών όσο και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων», προσθέτει.

Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα θα λειτουργεί με έναν απλό και λειτουργικό τρόπο: Οι εταιρείες, διασυνδέοντας τα συστήματά τους με την IG @WORK θα μπορούν να ενημερώνουν αυτόματα για τις νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις με τρόπο που είναι ήδη οικείος και ευρέως διαδεδομένος σε όσους αναζητούν εργασία online.

Το brain regain

Σύμφωνα με την κυρία Αθανασιάδη, τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα για να εργαστούν περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνες υψηλής τεχνικής κατάρτισης και γνώσεων. «Η τάση αυτή βαίνει μειούμενη. Είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό στην αγορά, αν και δεν υπάρχουν ακόμα μετρήσιμα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Η αντιστροφή της τάσης είναι κάτι ουσιωδώς δυσκολότερο και θα χρειαστεί χρόνο και συνεργασίες για να το επιτύχουμε», παραδέχεται, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι Έλληνες δεν φεύγουν από τη χώρα για οικονομικούς και μόνο λόγους.

«Σίγουρα οι μισθοί στο εξωτερικό είναι υψηλότεροι, αλλά οι οικονομικές απολαβές δεν είναι το απόλυτο κριτήριο φυγής. Οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό προσβλέποντας σε μια επαγγελματική καριέρα που θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές και θα τους επιτρέψει να επιτύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Στην Ελλάδα τού σήμερα αυτές οι προϋποθέσεις αρχίζουν και διαμορφώνονται», αναφέρει και προσθέτει: «Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και οι επενδύσεις στην καινοτομία που εισρέουν από το εξωτερικό, δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλότερων αποδοχών και σαφώς καλύτερων προοπτικών. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία επιτρέπει σε πολλούς Ελληνες να εργάζονται για εταιρείες του εξωτερικού, παραμένοντας στη χώρα. Ιδιαιτέρως σε τομείς όπως το software development, product design, αλλά και business development, η χώρα διαμονής του στελέχους είναι αδιάφορη. Μικρή σημασία έχει πού μένει κανείς όταν τον περισσότερο χρόνο της εβδομάδας ταξιδεύει ή όταν συνεργάζεται με ομάδες από όλο τον κόσμο».

Η συνεργασία με τη Workable

Όσον αφορά στη συνεργασία με τη Workable, η κυρία Αθανασιάδη υπενθυμίζει πως η εταιρεία, συμφερόντων των κ. Σπύρου Μαγιάτη και Νίκου Μωραϊτάκη, είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας του Συνδέσμου και του Scaleup Community του ΣΕΒ. «Ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες λογισμικού για HR παγκοσμίως. Προσφέρει την εξειδικευμένη τεχνολογία της ώστε να διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή εμπειρία χρήστη και την τεχνικά άρτια λειτουργία της πλατφόρμας IG@work», τονίζει χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα τα μέλη του Scaleup Community είναι πάνω από 90 και αυξάνονται συνεχώς. Η επίμαχη κοινότητα αποτελείται από εταιρείες που βρίσκονται στο σημείο της επιχειρηματικής τους πορείας που με μια μικρή, αλλά ουσιαστική υποστήριξη από τον ΣΕΒ και τα στελέχη του μπορούν να επιταχύνουν το scale-up τους.

Μέλη του ΣΕΒ είναι, επίσης, τεχνολογικές εταιρείες στα αρχικά στάδια προόδου (που συμπεριλαμβάνουν και πανεπιστημιακά spin-offs), αλλά και εδραιωμένες επιχειρήσεις που έχοντας επιτύχει μέσα στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας παραμένουν σε αυτό, το παρακολουθούν και επιθυμούν να προσφέρουν.

Νέες πρωτοβουλίες προ των πυλών

Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης, με στόχο την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας και τη διασύνδεσή του με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

«Μέσω του Innovation Ready φέρνουμε μαζί τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις startups και την ερευνητική κοινότητα. Με την πρωτοβουλία των Innovative Greeks προσπαθούμε, ώστε όλοι οι εφευρετικοί Ελληνες ανά τον κόσμο να βρεθούν μαζί και να αρχίσουν να συνεργάζονται. Επίσης, ο ΣΕΒ με το Scaleup Community έχει γίνει το σπίτι για τις εταιρείες τεχνολογίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Και τώρα η πλατφόρμα IG@work», αναφέρει η κυρία Αθανασιάδη, τονίζοντας πως οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας δεν σταματούν εδώ. «Ο ΣΕΒ αφουγκράζεται τις ανάγκες των startups, αλλά και των μεγαλύτερων εταιρειών που αξιοποιούν την τεχνολογία και την καινοτομία για να παράγουν πρωτοποριακά προϊόντα αιχμής που κατακτούν τις διεθνείς αγορές.

Θα είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του οικοσυστήματος συνολικά, αλλά και των επιχειρήσεων που καινοτομούν ιδιαιτέρως», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Δωμάτιο με θέα: H σουίτα 117 του Hotel du Lac στα Ιωάννινα

Γιώργος Σακελλάρης: Το «έξυπνο» project του ομογενή billionaire για τις ΑΠΕ και οι business στην Ελλάδα (pics)

 

Δημόσιο: Έτσι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα – Οι τρεις κατηγορίες υπαλλήλων και οι εξαιρέσεις