Το όνομα του Αμερικανοπολωνού επιχειρηματία Μάτσιεκ Καμίνσκι ήταν, μέχρι πρόσφατα, εντελώς άγνωστο εκτός των επιχειρηματικών κύκλων του real estate στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου κινείτο. Και ξαφνικά, σε όλη την Ευρώπη, ο Καμίνσκι γίνεται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα συζήτησης. Τι έχει αλλάξει;

Στα μέσα Δεκεμβρίου και ενώ είχε κλείσει το deal για να περάσει στα χέρια του KAM Sports -του εστιασμένου στις επενδύσεις στον αθλητισμό fund του Καμίνσκι- ο Παναιτωλικός, ο Καμίνσκι συνέχιζε να μονοπωλεί, σχεδόν, τις αθλητικές εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου για το “φλερτ” με την Έβερτον. Και, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στην Ισπανία διέρρευσε μια πληροφορία που έσκασε σαν βόμβα.

Ο Καμίνσκι είχε κάνει ένα ταξίδι αστραπή από τη Μινεάπολη στη Μαδρίτη. Εκεί, συναντήθηκε υπό πλήρη μυστικότητα με τον μεγιστάνα Μιγκέλ Άνχελ Ζιλ Μαρίν και τον Ενρίκε Σερέτσο. Ο πρώτος, είναι CEO και ο δεύτερος πρόεδρος της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Καμίνσκι βρέθηκε εκεί, ανέφεραν οι πληροφορίες, για να κλείσει το deal εξαγοράς του ποσοστού του 66% της ιστορικής ισπανικής ομάδας που διαθέτουν οι δύο προαναφερθέντες.

Στη μάλλον νευρική απάντηση της Ατλέτικο ότι “δεν έγινε καμία επίσημη συνάντηση”, διέρρευσαν φωτογραφίες του Καμίνσκι στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, οι οποίες “βρίσκονται σε καλό επίπεδο”. Και επιπλέον αποκαλύψεις για τιμολόγηση του club στα 750 εκατ. ευρώ, με δέσμευση του Καμίνσκι να αναλάβει και τα χρέη της ομάδας που “φούσκωσαν” στην πανδημία. Σε αυτά, προστέθηκαν και οι πλάγιες συνδέσεις για την επιλογή της ομάδας να κάνει την προετοιμασία της σεζόν στη Μινεσότα -εκεί όπου ο Καμίνσκι φέρεται να είναι ο σκιώδης ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, των Minneapolis Vikings.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες που διέρρευσαν

Ο Καμίνσκι, λοιπόν, ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε πρώτη φάση, έχει στο νου του, καθώς φαίνεται, να προσθέσει στο portfolio του KAM Sports μια ελληνική, μια βρετανική και μια ισπανική ομάδα. Στο γιατί να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, θα επανέλθουμε σε λίγο, αφού δούμε ποιος είναι ο Καμίνσκι.

Στα 65 του χρόνια, ο Καμίνσκι, γιος γιατρών από την Πολωνία που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ όταν αυτός ήταν 8 ετών, έχει καταφέρει να είναι αυτό που λέμε “secret billionaire”. Η περιουσία του υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όμως διαχειρίζεται funds δεκάδων δισεκατομμυρίων και είναι ο “βασιλιάς των ακινήτων” της Μινεάπολης. Η ζωή του, είναι απλή, όπως και ο χαρακτήρας του.

Μεγάλωσε στη Μινεάπολη, σε εύπορη οικογένεια και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, με bachelor στη Βιολογία και Φυσική. Γρήγορα όμως τον κέρδισε ο κόσμος των επενδύσεων. Εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος στην Piper Jaffray Cos. της Μινεάπολης και το 1992 μετακινήθηκε ως αντιπρόεδρος στην PaineWebber, η οποία αργότερα μετακινήθηκε στη Νέα Υόρκη και μετονομάστηκε σε UBS Financial Services. Το 1996, ίδρυσε τη Wayzata Capital Management Inc. όπου ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Ακόμα και επιχειρηματικά, κράτησε χαμηλό προφίλ, παρότι στα τέλη των 90s σύστησε το Kaminski Poland Fund, το μοναδικό τότε εστιασμένο στην Πολωνία επενδυτικό ταμείο στις ΗΠΑ, κάτι που τον έκανε γνωστό στους κύκλους των επενδυτών. Ο Καμίνσκι τοποθετήθηκε δυνατά στην Πολωνία, επενδύοντας σε διάφορους τομείς, από τις τράπεζες ως εταιρείες τεχνολογίας, αρχικά για συναισθηματικούς λόγους για τη γενέτειρά του και έπειτα επειδή είχε το knowhow της πολωνικής αγοράς και ήξερε τις ευκαιρίες. Το όνομά του συζητήθηκε για πρώτη φορά ευρέως στην Μινεάπολη όταν έκανε την πρώτη του επένδυση στο real estate, αγοράζοντας το κτίριο γραφείων με εστιατόριο Minnetonka Boat Works, από τον διακεκριμμένο επιχειρηματία του χώρου της τεχνολογίας, Ρικ Μπορν, το 2001.

Και, το 2005, έκανε το “μπαμ”. Αγόρασε, έναντι 115 εκατομμυρίων δολαρίων (το 90% των οποίων έλαβε μέσω χρηματοδότησης), από το νεοϋρκέζικο κολοσσό του real estate Colonnade Properties όλο το portfolio ακινήτων του στη Μινεσότα! Επρόκειτο για 24 εμβληματικά κτίρια της Μινεάπολης, με τα οποία μετατράπηκε εν μία νυκτί σε μεγιστάνα του real estate. Με εκείνη την εξαγορά, έγινε ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης επαγγελματικών κτιρίων στις “Twin Cities”!

Όμως ακόμα και έτσι και παρά τη διαρκή επιχειρηματική του άνοδο, ο Καμίνσκι κράτησε πολύ χαμηλό προφίλ. Συνεντεύξεις έδινε σπάνια και αυτές μόνο για να μιλήσει για την επενδυτική του στρατηγική, την οικονομία και τις ευκαιρίες στην Πολωνία για πιθανούς επενδυτές, το χρηματιστήριο. Δεν ήταν ποτέ απόμακρος, αλλά πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την ιδιωτική του ζωή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και ο τοπικός Τύπος της Μινεάπολης δεν έχει πληροφορίες για την οικογενειακή του κατάσταση, καθώς στις κοσμικές εκδηλώσεις είναι… άφαντος. “Είναι απλά, ένας ήσυχος άνθρωπος”, εξηγούν επιχειρηματικές πηγές από τις ΗΠΑ.

Παλιότερα, ο Καμίνσκι έχει εξηγήσει την επενδυτική του στρατηγική, λέγοντας ότι “καταλαβαίνω τη δυναμική της αγοράς στην οποία έχω αφιερωθεί όλη μου τη ζωή”. Αναλύοντας τον τρόπο που δουλεύει, έλεγε ότι “επισκέπτομαι κάθε εταιρεία στην οποία επενδύω. Μιλώ στη διοίκηση, τις κατώτερες βαθμίδες, τους υπαλλήλους, τους πελάτες- αυτοί θα σου πουν πώς έχουν τα πράγματα και έτσι γλίτωσα πολλούς πονοκεφάλους. Επιμένω σε ανάπτυξη κερδών που είναι μεγαλύτερη του 10%”, αν και όπως έλεγε, σε όλες τις επενδύσεις του, αυτό το ποσοστό εκτοξευόταν στο 50-60%.

Πώς κατέληξε λοιπόν στο να επιχειρεί να αγοράσει -με τη στήριξη και άλλων Αμερικανών μεγιστάνων -όπως του Τζον Θόρντον και του Μάικλ Κλάιν- και funds- στο να επενδύει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Εν πρώτοις, είναι ζήτημα πρεστίζ που χρειάζεται το fund που διαχειρίζεται, το Kaminski Asset Management, τώρα που “παίζει” πιο δυνατά στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Κυρίως όμως, η επιμονή του να ασχοληθεί με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οφείλεται στον συνδυασμό της επιρροής που ασκεί επάνω του ο γιος του, Μιχαήλ, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που βλέπει ο Μάτσιεκ Καμίνσκι. Ο Μιχαήλ Καμίνσκι είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και να παρακολουθεί την Premier League και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και η ιδέα να αποκτήσει το δικό του club γυρνάει καιρό στο μυαλό του.

Καθώς φαίνεται, ο Μιχαήλ δεν δυσκολεύθηκε πολύ να πείσει τον πατέρα του να συστήσουν το fund Kaminski Asset Management Sports το οποίο συνδιοικούν. Ο Καμίνσκι κατάλαβε γρήγορα γιατί 10 βρετανικές ομάδες της Premier League, οι Arsenal, Aston Villa, Bournemouth, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Leeds, Liverpool, Manchester United, και West Ham έχουν όλες Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Και γιατί μεγιστάνες από το Άμπου Ντάμπι, την Ταϋλάνδη, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κίνα και τη Ρωσία -μέχρι να επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις- επένδυαν στο βρετανικό και γενικότερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο λόγος είναι οι αποδόσεις.

Ο λόγος, εξηγούν Αμερικανοί αναλυτές, είναι ότι στις ΗΠΑ, η μοναδική λύση για να έχει κανείς μια ομάδα στην πρώτη κατηγορία είναι να την αγοράσει. Στην Ευρώπη, υπάρχουν περισσότερες επιλογές να επενδύσει κανείς και να βγάλει κέρδος. Μπορεί να αγοράσει μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας, ή μειωμένης δυναμικότητας στην πρώτη κατηγορία και την “μεγαλώσει”, ανεβάζοντάς την επίπεδο και διεκδικώντας τρόπαια -και άρα χρήματα- από διάφορες διοργανώσεις. Το παράδειγμα της Bournemout είναι χαρακτηριστικό.

Σε αυτά προσθέστε και τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις πωλήσεις παικτών και εισιτηρίων και μπορείτε να καταλάβετε γιατί κάποιος Αμερικανός επιχειρηματίας θα δεχτεί να πάρει το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης. Πολύ δε περισσότερο εάν έχει πολωνική καταγωγή και έχει έναν γιο που ονειρεύεται να διοικεί μια μέρα έναν κολοσσό του ευρωπαϊκού αθλητισμού, όπως ο πατέρας του δημιούργησε έναν κολοσσό του αμερικανικού real estate…

Διαβάστε ακόμη

Οι dealmakers του 2022 και τα σχέδια για τη νέα χρονιά (pics)

Τι αλλάζει με την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS – Ο οδικός χάρτης (vid)

Twitter: Νέες απολύσεις στο τμήμα που ελέγχει το περιεχόμενο σε Ευρώπη και Ασία