Το 2022 χαρακτηρίστηκε η χειρότερη χρονιά από πλευράς αποδόσεων για τους επενδυτές και τους διαχειριστές κεφαλαίων, επειδή… όλα έπεσαν. Οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών, είτε ήταν τεχνολογικές είτε «μπλου τσιπ», υποχώρησαν όπως και τα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαχειριστών να εστιάζεται στο ποιος έγραψε τις μικρότερες ζημιές.

«Ο καλύτερος πέρσι έγραψε ένα μείον 5%» μας έλεγε έμπειρος διαχειριστής σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού.

Οι λόγοι είναι πολλοί: Η πανδημία ήταν σε εξέλιξη, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση θέριεψε τον πληθωρισμό…και όλα μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό τελείως διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι περισσότεροι από τους ενεργούς διαχειριστές κεφαλαίων και τους αναλυτές δεν έχουν ξαναζήσει σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται χωρίς εμπειρίες και παραστάσεις στο νέο σκηνικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που το 2023 ίσως είναι η δυσκολότερη χρονιά για τον κόσμο των αγορών, καθώς όλοι ξέρουν ότι οι κανόνες έχουν αλλάξει, αλλά ακόμη δεν έχει φανεί ποιοι ακριβώς είναι αυτοί και πώς λειτουργούν.

Η κατάσταση αυτή αντανακλάται και στις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών οι οποίες επιχειρούν να χαρτογραφήσουν το επόμενο έτος και εστιάζουν κυρίως στην οικονομική ύφεση που όλοι φοβούνται και τις προοπτικές των αγορών.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο ρυθμός παγκόσμιας αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός στο 1,8%, κυρίως λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη και των δυσκολιών που θα έχει το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας.

Η JP Morgan προβλέπει μια «κακή χρονιά για την οικονομία, αλλά μια καλύτερη χρονιά για τις αγορές». Απορρίπτει πάντως την πιθανότητα ενός «κραχ» στην κτηματαγορά, το οποίο πολλοί προβλέπουν ότι μπορεί να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ το 2023, με βάση την διαπίστωση ότι το απόθεμα κατοικιών είναι το μισό από ότι ήταν το 2008.

Η Blackrock στη δική της έκθεση για το 2023 μιλάει για τελείως διαφορετικό σκηνικό επενδυτικό από εκείνο που επικράτησε τα τελευταία 40 χρόνια και υποστηρίζει ότι οι επενδυτές χρειάζονται πλέον νέο «εγχειρίδιο».

«Η περίοδος της μεγάλης σταθερότητας τα 40 χρόνια με σταθερό πληθωρισμό και σταθερή οικονομική δραστηριότητα- έχει τελειώσει. Το νέο σκηνικό θα έχει αστάθεια στην οικονομία και τις αγορές. Το παιχνίδι έχει αλλάξει», γράφουν οι αναλυτές της Blackrock.

Στις προβλέψεις του περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι οι ανοδικές αγορές δεν θα επιστρέψουν, ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ακόμα δρόμο προς τα κάτω και ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με πληθωρισμό πάνω από 2% μακροπρόθεσμα.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γρήγορα (θα φτάσει στο 4,1% στις ΗΠΑ) αλλά και ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη «χωνέψει» τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού, οπότε οι τιμές των μετοχών θα κινηθούν ανοδικά εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί.

Η Apollo Global Management εκτιμά ότι ήδη επικρατούν αποπληθωριστικές τάσεις, εκτίμηση την οποία στηρίζει την απότομη υποχώρηση στις τιμές των ναύλων για εμπορικά φορτία (κοντέινερ), αλλά και στις τιμές των οδικών και αεροπορικών μεταφορών.

Παρόλο όμως που «βλέπει» υποχώρηση του πληθωρισμού, σημειώνει ότι αυτό θα αργήσει, καθώς ιστορικά έχει φανεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να πέσει ο πληθωρισμός από την κορυφή του στο 2%.

Η HSBC είναι επιφυλακτική για τις μετοχές και προτείνει στροφή σε τίτλους σταθερής απόδοσης, καθώς και εναλλακτικές, όπως εταιρείες εκτός χρηματιστηρίου (private equity), εμπορικά ακίνητα και μερίδια hedge fund.

Διαβάστε ακόμη 

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς η τεράστια περιουσία του «ροκανίζεται» από τους πλειστηριασμούς (pics)

«Χρυσό» πληρώνουν οι Έλληνες το κεραμίδι – Πόσο αυξήθηκαν τα επιτόκια, πως κυμάνθηκε η ζήτηση για δάνεια  

Eurostat: Πρώτες ενδείξεις για πτώση πληθωρισμού σε Ελλάδα και ΕΕ