Οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας των Η.Π.Α. και η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών λειτούργησαν προς όφελος της ελίτ των πλουσίων, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ολοένα και δυσκολότερο να αποκτήσει η λέσχη “νέα μέλη”.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Knight Frank, ο πήχης για την είσοδο στο κλαμπ του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ολοένα και μεγαλώνει.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Μονακό, το οποίο συγκεντρώνει τον πυκνότερο πληθυσμό εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο. Για την είσοδο στο κλαμπ του 1% του Πριγκιπάτου απαιτείται περιουσία της τάξεως των 12,9 εκατ. δολαρίων – αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο, όπου το “όριο” είναι στα 10,8 εκατ. δολάρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελβετία με 8,5 εκατ. δολάρια.

Αύξηση 15% καταγράφεται και στις Η.Π.Α , με όριο τα 5,8 εκατ. δολάρια, ενώ την πεντάδα της λίστας συμπληρώνει η Σιγκαπούρη, η οποία ηγείται της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού. Η Σιγκαπούρη, όπως και το Χονγκ Κονγκ προσφέρουν φορολογικά κίνητρα και φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθεσία, προσελκύοντας γραφεία που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει η Kingh Frank ωστόσο, όσο “πριβέ” κι αν φαντάζει το κλαμπ του 1%, η ένταξη σε αυτό παραμένει ευκολότερη απ’ ότι εκείνη στις τάξεις των Ultra High Networth Individual (UHNWI) – ανθρώπων δηλαδή με περιουσία μίνιμουμ 30 εκατ. δολάρια.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν τις μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του πλούτου μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Λίαμ Μπέιλι: “Όσο οι δυτικές χώρες παλεύουν με τα κρατικά ελλείμματα και προσπαθούν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αναμένουμε να εστιάσουν περισσότερο και στο πού τελικά συσσωρεύεται ο πλούτος”.

Ο αριθμός των “πλούσιων ανθρώπων” αναμένεται να μεγαλώσει κατά 28,1% έως το 2028, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με την αύξηση του 44% που παρατηρήθηκε στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, σημειώνει η Knight Frank.

Οι αριθμοί πάντως υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών του κόσμου. Από το 2020, ενώ οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, σύμφωνα με έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης Oxfam America.

Διαβάστε ακόμα

Βιργινία Βεντουράκη: Απειλείται ξανά με σφυρί η μεζονέτα στη Φιλοθέη (pic)

Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του 27% αποφάσισε το ΤΧΣ – Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές 

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ