Ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, συνολικής επένδυσης 126 εκατ. ευρώ, που θα υπάγεται στην κατηγορία των πέντε αστέρων (5*), θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.044 κλίνες με βάση τις υποδομές του ξενοδοχείου αλλά και των πολυτελών κατοικιών και θα λειτουργήσει με την συνεργασία διεθνώς επώνυμου διαχειριστή.

Έτσι περιγράφεται η στρατηγική επένδυση για το Cape Tholos του ομίλου Μεταξά στην Κρήτη, όπου το αρχικό πλάνο έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω τόσο ως προς τη συνολική δόμηση, από τα σχεδόν 64.000 τ.μ. στα 47.000 τ.μ., όσο και τον προϋπολογισμό, από τα 150 εκατ. ευρώ στα 126 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αρχικό επενδυτικό σχέδιο κατά την ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

H αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης δημοσιοποίησε την ΣΜΠΕ που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το επενδυτικό σχέδιο «Cape Tholos» της εταιρείας «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων – Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A» με όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες για το έργο.

Το project για το «Cape Tholos» έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ήδη από το 2019. Η ΤΕΑΒ ΑΕ αποτελεί θυγατρική εταιρεία, του ομίλου Μεταξά (σ.σ. της Α.Ε. Συμμετοχών Μεταξά). Διευκρινίζεται ότι στην αρχή της διαδικασίας, επενδυτικός φορέας ήταν η εταιρεία Amberland η οποία ήταν επίσης θυγατρική εταιρεία του ομίλου, ωστόσο κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, μετά την υποβολή του αιτήματος για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις και πριν έκδοση της απόφασης ένταξης, η εταιρεία Amberland συγχωνεύθηκε με την ΤΕΑΒ, οπότε όλα τα στοιχεία της πέρασαν στην TEAB.

Με βάση την ΣΜΠΕ, η συνολική έκταση του ΕΣΧΑΣΕ είναι 1.223,75 στρέμματα και βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Καβουσίου, του δήμου Ιεράπετρας, στη θέση Χυλόφτες – Σχοινιάς – Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι, της περιφέρειας Κρήτης.

Στην έκταση θα κατασκευαστεί ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα και μία τουριστική λιμενική εγκατάσταση που συγκροτείται από: κεντρικό κτίριο, δύο εστιατόρια, σπα που θα αποτελεί και την ειδική υποδομή του, γυμναστήριο, κοινόχρηστες πισίνες, 189 δωμάτια ξενοδοχείου, 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών και ελικοδρόμιο. Η τουριστική λιμενική εγκατάσταση θα έχει δυναμικότητα 33 σκαφών. Το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα θα υπάγεται στην κατηγορία των πέντε αστέρων (5*), θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.044 κλίνες και θα λειτουργήσει με την συνεργασία διεθνώς επώνυμου διαχειριστή. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,045 και η προγραμματισμένη δόμηση είναι 47.000τ.μ. (μη προσμετρούμενων βοηθητικών χώρων και εγκαταστάσεων).

Κατά την ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις το Επενδυτικό Σχέδιο ήταν διαφορετικό και περιλάμβανε: α) Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό με περίπου 74 κατοικίες, β) Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα κατηγορίας 5 αστέρων με 134 κατοικίες και 160 δωμάτια, δυναμικότητας αθροιστικά 726 κλινών, γ) Ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 370 κλινών, δ) Ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 150 κλινών, ε) ελικοδρόμιο, στ) καταφύγιο 33 τουριστικών σκαφών και η) τεχνητή παραλία με εγκαταστάσεις αναψυχής. Το σύνολο της έκτασης ήταν 1.300 στρ, η συνολική δόμηση 63.850τ.μ. και ο συντελεστής δόμησης 0,05.

Κατά τη φάση ωρίμανσης της επένδυσης, στο διάστημα μεταξύ της έγκρισης της ΔΕΣΕ και της εκπόνησης του ΕΣΧΑΣΕ και της ΣΜΠΕ, «ο σχεδιασμός προσαρμόσθηκε με αρμονικό τρόπο στα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος (τύποι οικοτόπων και είδη πανίδας και χλωρίδας), όπως αυτά καταγράφηκαν λεπτομερώς, αναδείχθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών πεδίου που έλαβαν χώρα, στις οποίες συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες της ομάδας μελέτης. Ως αποτέλεσμα αυτών ο επενδυτικός φορέας αποφάσισε να προσαρμόσει το επενδυτικό σχέδιο μειώνοντας την κατάληψη και τη δόμηση και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος ως έναν από τους κύριους παράγοντες προσέλκυσης χρηστών», όπως αναφέρεται σχετικά.

Το Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό, το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα και τα δύο ξενοδοχεία συγχωνεύτηκαν σε ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, το ελικοδρόμιο και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών παρέμειναν ως είχαν και η τεχνητή παραλία ακυρώθηκε. Η συνολική δόμηση περιορίστηκε από 68.850 τ.μ. σε 47.000 τ.μ., η δυναμικότητα από 1.246 κλίνες σε 1.044 κλίνες και ο συντελεστής δόμησης περιορίστηκε από 0,05 σε 0,045 ενώ περιορίστηκε σημαντικά και η επιφάνεια κατάληψης του συνολικού έργου. Το όριο της περιοχής του ΕΣΧΑΣΕ επίσης τροποποιήθηκε. Το εμβαδόν κατά την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις ήταν 1.300 στρέμματα και τώρα διαμορφώνεται σε 1.223,75στρ. Η μεταβολή είναι -5,8%. Προστέθηκαν δύο στενά τμήματα για την διευκόλυνση της κατασκευής της οδοποιίας και των έργων τεχνικής υποδομής, ενώ αφαιρέθηκαν τρία τμήματα.

Κοινός λόγος και για τα τρία είναι ότι λόγω της γενικότερης μείωσης της δόμησης δεν είναι απαραίτητα. Το πρώτο τμήμα στα δυτικά βρίσκεται σε ευρύτερη ζώνη με παρουσία χειροπτέρων όπου κρίθηκε σκόπιμο να μην γίνει παρέμβαση. Το δεύτερο τμήμα στα ανατολικά υπάγεται στην ζώνη, στην οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την περιοχή, όπως εκφράζεται με σχετικό έγγραφό της, όπου αναφέρεται ότι στην υπόψιν ζώνη πριν οποιεσδήποτε εργασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές τομές. «Με τις τροποποιήσεις αυτές ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του Επενδυτικού Σχεδίου στο φυσικό περιβάλλον ενώ αυτό εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια των Στρατηγικών Επενδύσεων δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 126 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την λειτουργία του προβλέπεται η δημιουργία 46 μόνιμων θέσεων εργασίας και 1640 εποχικών. Κατά την φάση υλοποίησης της επένδυσης αναμένεται να απασχοληθούν 250-300 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων».

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα – Πάγιες δαπάνες: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές – συμψηφισμούς

Χριστούγεννα στη «σκιά» της Όμικρον: Πιο κοντά το 5ο κύμα της πανδημίας

Επαφές Νορβηγών με Μαξίμου για επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα