Στην «επόμενη μέρα», αλλά με μια ανατροπή, περνάει το ιστορικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, καθώς κατά τον πλειστηριασμό που έγινε σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου άλλαξε χέρια και το υπόλοιπο 50% του ακινήτου, το οποίο βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.204.500 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 4.044.444 ευρώ, δηλαδή 839.944 ευρώ παραπάνω.

Χρειάστηκε μάλιστα να δοθεί και παράταση καθώς η διαδικασία που άρχισε στις 10 το πρωί θα ολοκληρωνόταν κανονικά μετά από δύο ώρες, στις 12 το μεσημέρι, αλλά τελικά έκλεισε στη 1 αφού υπήρξαν αρκετά «χτυπήματα».

Έτσι, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο Όμιλος Φάις δεν ήταν αυτός που πήρε το ακίνητο, αλλά κάποιος άλλος επενδυτής.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η εταιρεία που επικράτησε στον πλειστηριασμό είναι η «SPM Real Estate Μονοπρόωπη ΙΚ.Ε.», η οποία συστάθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 και είναι βουλγαρικών συμφερόντων.

Η εταιρεία συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ, το οποίο μετά από διαδοχικές αυξήσεις διαμορφώνεται σήμερα σε 970.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται το συνολικό ποσό του κεφαλαίου έχει εισφερθεί από τη βουλγάρικη μονοπρόσωπη εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “P M FEMILI HAUS-EOOD”.

Εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της SPM Real Estate έχει οριστεί για αόριστο χρονικό διάστημα η κυρία Ειρήνη Κουμαριανού. Ωστόσο, κατά τα έγγραφα σύστασης ως μοναδική εταίρος εμφανίζεται η κυρία Συμέλα Μαυρίδου, η οποία κατοικεί στη Σόφια.

Πάντως πηγές του ομίλου Φάις είχαν επιβεβαιώσει, μιλώντας στο newmoney.gr, το ενδιαφέρον του για το ακίνητο με στόχο την αναμόρφωση και αξιοποίηση του παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει το όλο εγχείρημα. Ωστόσο τελικά κάποιος άλλος «χτύπησε» ψηλότερα, οπότε μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια…

Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια του Ομίλου Φάις, που το 2021 είχε αγοράσει το 25% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος από την εταιρεία Alpha Αστικά Ακίνητα και πέρυσι τον Σεπτέμβριο πήρε ένα ακόμη 25% μέσω του τότε πλειστηριασμού, περιλαμβάνονταν η κατασκευή κατοικιών, ενδεχομένως και ενός μικρού ξενοδοχείου, καθώς και η μετατροπή ορισμένων χώρων για τη λειτουργία εμπορικών χρήσεων (καφέ, εστιατόρια κλπ). Παράλληλα, στόχος ήταν να ολοκληρωθεί και το υπόγειο πάρκινγκ δυναμικότητας 400 θέσεων που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται στο πλαίσιο της πρώτης προσπάθειας αξιοποίησης.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες λόγω των πολλών πολεοδομικών προβλημάτων και δεσμεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Τι βγήκε στον πλειστηριασμό

Ο σημερινός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη doValue και σε βάρος της «Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ», γνωστής ως Nutriart, ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τις 16 Νοεμβρίου 2022, και αφορούσε το 50% της συνολικής έκτασης του ακινήτου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα οικόπεδο μετά των βιομηχανικών κτισμάτων συνολικού εμβαδού μαζί με τα υπόγεια-ημιυπόγεια 18.291,52 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Ντεπώ», επί των οδών οδού Γεωργίου Παπανδρέου, ανωνύμου (προέκταση Νέστορος Τύπα), Κυδωνιών και Θάλητος.

Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Η έκταση του ακινήτου σήμερα φτάνει τα 27,8 στρέμματα. Από αυτό ρυμοτομούνται 3 τμήματα έκτασης 160,94τ.μ.,  1.562,48 τ.μ. και 19,31 τ.μ. Μετά την αφαίρεση τους απομένει οικόπεδο οικοδομήσιμο έκτασης 26.010,04 τ.μ., στο οποίο υφίστανται κτήρια, διατηρητέα και μη.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52 τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98 τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-04. Έτσι, σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.121,74 τ.μ. αφορούν υπόγεια/ημιυπόγεια, τα 987,02 τ.μ. μη διατηρητέα που μπορούν να κατεδαφιστούν και τα 12.434,78 τ.μ. κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.

Έτσι, τώρα διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί 6 κτήρια στο σύνολό τους και άλλα 7 μόνο ως προς το κέλυφός τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν έπεσαν στο κενό. Πιο σοβαρή ήταν αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη». Σε αυτό συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε., η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα, όλες σήμερα υπό πτώχευση ή εκκαθάριση. Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, την ανέγερση κατοικιών, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρων πρασίνου. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα ναυάγησε λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων και των προσφυγών στο ΣτΕ.

Το σενάριο βέλτιστης αξιοποίησης

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το σενάριο βέλτιστης αξιοποίησης που υιοθετείται αφορά την πλήρη ανακατασκευή του συνόλου των υφιστάμενων κτηρίων (διατηρητέων και μη) και μόνο λόγω του γεγονότος ότι το ακίνητο παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος και οι όποιες προσπάθειες προσθήκης νέων κτηρίων κατά το παρελθόν δεν τελεσφόρησαν.

Με βάση αυτό τα ισόγεια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους καταστημάτων, οι όροφοι σε διαμερίσματα, ενώ τα υπόγεια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.λπ.) των καταστημάτων.

Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα με τραπεζοκαθίσματα για τα καταστήματα, χώρους στάθμευσης και πρασίνου.

Η ιστορία 169 ετών

Το συγκρότημα Αλλατίνη συμπληρώνει φέτος 169 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Φλωρεντία το 1715, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Επί των ημερών της εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος, ενώ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1898 χτίζεται νέο συγκρότημα με κυλινδρόμυλο, φούρνους, μηχανουργεία κ.ά. καθώς και την εμβληματική καμινάδα των 35 μέτρων. Η οικογένεια Αλλατίνη για αυτό τον λόγο εξέδωσε ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Το 1926 ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος, με την εταιρεία να περνάει στα χέρια του Κοσμά Πανούτσου από το Κρανίδι της Αργολίδας, που εμπορευόταν σιτηρά από το εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείτο και στη ναυτιλία. Ο Κοσμάς Πανούτσος, που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Στέφανου Μάνου, υπήρξε επιφανής επιχειρηματίας της εποχής, διατελώντας και πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ πολιτεύθηκε για ένα διάστημα στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επί των ημερών του οι Μύλοι Αλλατίνη επεκτάθηκαν και έζησαν στιγμές δόξας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το 1951, όταν ο Κοσμάς Πανούτσος είχε φύγει από τη ζωή, ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά για δεύτερη φορά, όντας μάλιστα και ανασφάλιστος. Τα ηνία ανέλαβαν εκείνη την περίοδο οι κόρες του Μαριέττα Πανούτσου-Μάνου και Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού, οι οποίες το 1964 μοίρασαν την οικογενειακή περιουσία, με την πρώτη να κρατάει τους Μύλους και τη δεύτερη την Κεραμεία Αλλατίνη. Η λειτουργία των Μύλων Αλλατίνη σταμάτησε από το 1980.

Το 1987, ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων Α.Ε., η οποία πωλήθηκε στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Παράλληλα, δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε., η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάζονται κατά το πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη. Ενεργό ρόλο στη συνέχεια διαδραμάτισε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart, για να ακολουθήσει μια περιπετειώδης πορεία η οποία κατέληξε στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης τον Σεπτέμβριο του 2013.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς

Χρυσές λίρες: Πόσες «σκότωσαν» και πόσες αγόρασαν οι Έλληνες μέσα σε μία 20ετία (πίνακας)