Όταν η διοίκηση της MLS και ορισμένοι χρηματιστές από Ελλάδα και εξωτερικό παρουσίασαν σε ένα Ελληνοβρετανό τις δραστηριότητες της εταιρείας, ο ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, πρότεινε στον κ. Ι. Καματάκη να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας καθώς κάτι ανάλογο γίνεται και στις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού.Όταν μια εταιρεία αναπτύσσει καινοτομία είναι σύνηθες να εξαγοράζεται και πάντοτε το πρώτο διάστημα.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται η MLS, ήταν μια μικρή “Folli – Follie” όπου χειραγωγούσαν τα νούμερα για να βρουν πρόθυμους αγοραστές. Σήμερα, κατόπιν εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της MLS και τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ποσά στους ισολογισμούς τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Καματάκης, λοιπόν, διαφώνησε τότε με την πρόταση του επενδυτή και άρχισε να λέει για την ανάπτυξη του προϊόντος ΜΑIC, τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην ίδια συνάντηση ήταν και ο διαχειριστής της 3Κ ΑΕΔΑΚ, η οποία διατηρούσε μεγάλη θέση στην εταιρεία καθώς είχε 320 χιλ μετοχές.

Άλλωστε ο κ. Καματάκης ήταν ένα απο τα τρία Κ ( Κανελλόπουλος, Καματάκης, Κουφόπουλος ). Τελικώς, ο ξένος επενδυτής ο οποίος διαθέτει θέσεις στην Ελλάδα δικαιώθηκε και η μετοχή τον Οκτώβριο του 2019 είχε χάσει 65% απο τα υψηλά του Απριλίου του 2019 ( 5,32 ευρώ ).

Με άλλα λόγια, η MLS, αλλά και διάφοροι χρηματιστές προσπάθησαν να πουλήσουν την “ιστορία” ανάπτυξης, αλλά μόνο εγχωρίως έγινε πιστευτή η ραγδαία άνοδος – την οποία δεν ήθελε να ρευστοποιήσει με κέρδη.

Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια έκανε τον ομογενή της ιστορίας μας να αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με την επένδυση στην εταιρεία.

Ο κ. Ιωάννης Καματάκης που ξεκίνησε την εταιρεία το 1989 σε αντίθεση με τον πατέρα του εισήγαγε την εταιρεία του στο χρηματιστήριο, αλλά οι εγχώριες τράπεζες δεν τον δάνειζαν εξαιτίας μιας παλιάς υπόθεσης με την κατασκευαστική Καματάκης.

Όπως θα δούμε, ο  βασικός μέτοχος της MLS ήταν πάντοτε επίμονος αγοραστής της μετοχής του. Η ιστορία δείχνει ότι, οι αγορές ακολουθούν τις πωλήσεις πακέτων μετοχών απο αγορές ιδίων μετοχών. Το βέβαιο είναι πάντως ότι, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπόρεσε να αγοράζει ακριβά κρασιά ( άνω των 1200 ευρώ ) όπως συνηθίζει όταν βρίσκεται στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη.

Οι πωλήσεις των πακέτων μετοχών

Την 1η Απριλίου 2019 σε υλοποίηση προηγούμενης απόφασης η ΜLS προχωρεί σε πώληση ιδίων μετοχών 91.600 ή 0,737% του μετοχικού κεφαλαίου με μια τιμή 5,20 ευρώ. Οι ίδιες μετοχές είχαν αγοραστεί με μια μέση τιμή 4,05 ευρώ. Απο την επόμενη ημέρα ξεκινά η αγορά μετοχών απο κ. Ιωάννη Καματάκη βασικό μετόχο της MLS.  μετοχών. Στις 2 Απριλίου στα 5,19 ευρώ 11.950 τεμάχια. Την ίδια ημέρα 2,650 τεμάχια στα 5,26 ευρώ. Οι αγορές μετοχών απο τον ίδιο συνεχίζονται όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ανακοινώσεις είναι καθημερινές όπως και αγορές ίδιων μετοχών στα τέλη του χρόνου.

Όταν λοιπόν αγοράζει ένας θεσμικός ή θεσμικοί ένα πακέτο, γιατί χρειάζεται η στήριξη από τον ίδιο τον βασικό μέτοχο; Την ίδια ημερομηνία της πώλησης ίδιων μετοχών  η μετοχή είχε κλείσει 5,32 ευρώ και την προηγουμένη  ημέρα 5,28 ευρώ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα απο την τιμή πώλησης. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο βασικός μετόχος κ. Ι. Καματάκης μειώνει το ποσοστό σε 49% απο 52% καθώς πωλήθηκαν 459.391 μετοχές. Μόνο στις 7 Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 366 χιλ μετοχές, ενω τις υπόλοιπες συνεδριάσεις, ο όγκος μετοχών μειώνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πακέτα μετοχών έχουν πωληθεί και στην Αγγλία και μια χρηματιστηριακή διαθέτει τουλάχιστον 2 εκατ. μετοχές, αλλά και ομόλογα. Στις πωλήσεις των πακέτων μετοχών απο την MLS έχουν συμμετάσχει ιδιώτες και χρηματιστηριακές απο την Θεσσαλονίκη.

Oι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης

Στις 24 Απριλίου ο ιδιοκτήτης της MLS κ. Ιωάννης Καματάκης με αφορμή τα αποτελέσματα του 2018 ( 20,9 εκατ. ευρώ, 1,6 εκατ. κέρδη) δηλώνει ότι, «η MLS εισέρχεται, εκ νέου, σε μία νέα φάση ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Ως εκ τούτου, την τριετία 2019-2021 αναμένουμε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, με τις πωλήσεις από ξένες αγορές να αποτελούν διψήφιο ποσοστό επί των συνολικών». Εκθειάζοντας την ανάπτυξη αμερικανικών εταιρειών, όπως η Amazon, σχετικά με το προϊόν Alexa τονίζει ότι, το Alexa βρίσκεται σε 100 εκατ. σπίτια. Η MLS, στηρίζεται στο  δικό της προϊόν ΜΑΙC. Λίγες ημέρες μετά  ο ίδιος προχωρά σε αγορές μετοχών με μια τιμή 5,17 ευρώ – μια πράξη η οποία επαναλαμβάνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες. Στις 3 Μαϊου  προχωρεί σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 5000 μετοχών προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Η πώληση του τελευταίου ομολογιακού – Η MLS δανείστηκε σχεδόν όπως η Ελλάδα τον Μάρτιο

Στις 31 Ιουλίου ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολογιακού, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ ( 6700 ομολογίες επί 1000 ευρώ ) με επιτόκιο 4,30%. Λίγους μήνες πριν η Ελληνική Δημοκρατία είχε δανειστεί 2,5 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,90%.  Δυο ημέρες πριν τις 31 Ιουλίου η Πειραιώς χρηματιστηριακή είχε ξεκινήσει την ειδική διαπραγμάτευση επι των μετοχών ( market making ) αντικαθιστώντας μια άλλη χρηματιστηριακή. Η ειδική διαπραγμάτευση απο τις χρηματιστηριακές είναι η αγορά και πώληση μετοχών και η τοποθέτηση εντολών. Στις 28 Ιουνίου η εταιρεία είχε μοιράσει μέρισμα 0,02 ευρώ, ήτοι 284 χιλ ευρώ, ενω στις 20 Ιουνίου η ICAP είχε βαθμολογήσει την εταιρεία με πιστοληπτική αξιολόγηση Β. Στις 23 Αυγούστου, η MLS πληρώνει τους τόκους προηγούμενου ομολόγου ( 6  εκατ. ευρώ ) που είχε επιτόκιο 5,30%. Οι τόκοι της περιόδου ήταν 80 χιλ ευρώ. Στις 16 Σεπτεμβρίου η εταιρεία ανακοινώνει την διάθεση κεφαλαίων απο το ομολογιακό 4 εκατ. ευρώ. Τα 2 εκατ.ευρώ  για την έρευαν και ανάπτυξη, 1 εκατ. ευρώ για την επέκταση σε νέες χώρες  και 1 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Τα χρήματα είχαν διατεθεί μέχρι τις 31/12/2018. Με άλλα λόγια, αφού η εταιρεία είχε αναπτύξει το προϊόν, η ΜLS προχώρησε σε δανεισμό άλλων 6, 7 εκατ. ευρώ.

 Tα άσχημα αποτελέσματα

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 η εταιρεία ανακοινώνει τα άσχημα αποτελέσματα με καθαρά κέρδη μετά φόρων 820 χιλ. ευρώ απο 1,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εταιρεία, όμως, εμφανίζει αρνητικές ταμειακές ροές 102 χιλ. ευρώ απο 191 χιλ ευρώ. Οι απαιτήσεις της MLS είναι διπλάσιες απο πέρυσι στα 8,7 εκατ. ευρώ απο 4,6 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν απο 5,9 εκατ.ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο, όμως, ήταν η διάψευση των προσδοκιών καθώς οι μηνιαίες πωλήσεις του MAIC ήταν 1000 τεμάχια έναντι 5000 τεμαχίων που είχε υποσχεθεί η εταρεία. Στις 30 Σεπτεμβρίου η μετοχή χάνει 6,46% με λίγα τεμάχια, όμως. Στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου η μετοχή χάνει 28, 6 και στις δυο συνεδριάσεις διακινήθηκαν 190 χιλ. τεμάχια. Πτώση εμφάνιζαν και τα ομόλογα. Πληροφορίες μάλιστα απο το Λονδίνο  ανέφεραν ότι, ακόμα και διαχειριστές που είχαν πωλήσει ομόλογα σε πελάτες τους δεν γνώριζαν για τα αποτελέσματα !! Φυσικά τις επόμενες ημέρες τα έμαθαν όλα, όπως και οι πελάτες τους.

Τι ανέφερε στην εκδήλωση για είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Στην εκδήλωση της μικρής κεφαλαιοποίησης απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καματάκης άφησε να εννοηθεί  ότι, δεν είναι αντίθετος σε είσοδο στρατηγικού επενδυτή ενω άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ειπώθηκε  θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλιών μετόχων. Η αναφορά αυτή βρήκε αντίθετους ακόμα και στελέχη της εταιρείας καθώς σύμφωνα μ αυτά έγινε παρανόηση. Μετά απο αυτές τιες ρευστοποιήσεις και την παρουσίαση ακολούθησαν τα limit Down την περασμένη εβδομάδα στις 11 και 14 Οκτωβρίου με συνολική πτώση της μετοχής 44% με διακίνηση 507 χιλ μετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε πώληση της θέσης της καθώς κληρονόμησε την  θέση απο την προηγούμενη  ιδιοκτησία η οποία είχε πακέτο της εταιρείας. Με άλλα λόγια, πωλήθηκαν 697 χιλ μετοχές ή το 5,6% της εταιρείας δίχως να έχει ανακοινωθεί αγορά απο το βασικό μέτοχο.  Συνολικά οι θεσμικοί οι οποίοι είχαν θέσεις  ήταν η Metlife με 240 χιλ τεμάχια, η 3Κ με 320 χιλ ( η οποία δεν έχει πωληθεί ), η Αlpha επιθετικής στρατηγικής με 92 χιλ. η Attica με 27 χιλ και το CPB με 165 χιλ. τεμάχια.