Τα αγαθά της ελληνικής γης αποτελούν «δώρα» για όλο τον κόσμο. Ο φυσικός πλούτος της χώρας θεωρείται τόσο μοναδικός, που τα προϊόντα τα οποία παράγονται από δεκάδες βότανα και φυτά, δεν πρέπει (και δεν μπορούν) να περιορίζονται γεωγραφικά. Η μεγάλη αποδοχή τους, διόλου τυχαία. Γιατί κρίταμο και κάπαρη, για παράδειγμα είναι αφενός δυσεύρετα στο εξωτερικό, αφετέρου για να τα βρει κανείς δεν χρειάζεται να έχει το εισόδημα ενός κατοίκου του… Ντουμπάι, όπου το πρώτο από τα δυο γίνεται ανάρπαστο.
Μια εταιρεία, μια οικογενειακή επιχείρηση, η Myrovolos Organics από ένα χωριό της Χίου, το Χαλκειός, εξάγει αυτά τα «δώρα» και τα μοιράζεται με καταναλωτές σε 3 ηπείρους: με Ευρωπαίους, Αμερικάνους, ’Αραβες.

Η ιδρύτρια και επικεφαλής της, Αργυρώ Κουτσουράδη, κατάφερε να διακριθεί το 2023 ως η κορυφαία νέα αγρότισσα στην Ευρώπη και βραβεύτηκε μάλιστα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, στην κατηγορία «Most Resilient Project» («Το πιο ανθεκτικό Έργο»).

Με σπουδές, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Σχολή Γεωπονίας (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και εν συνεχεία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για μεταπτυχιακές, κατέγραψε στο ενεργητικό της μια σημαντική έρευνα, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus στη Lille της Γαλλίας/Université Lille-II , «εάν το εκχύλισμα του δυόσμου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του Νεανικού Διαβήτη», στο Νοσοκομείο Albert Calmette.

Από το 2015 δραστηριοποιείται στο χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων, σε μια καλλιεργούμενη έκταση 40 στρεμμάτων και μία πλήρως καθετοποιημένη και σύγχρονη μονάδα που δημιουργεί τελικά προϊόντα (από δενδρολίβανο, τσάι του βουνού, δίκταμο, κάπαρη, θυμάρι, δυόσμο, δάφνη, κρίταμο, φλισκούνι, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λουίζα, χαμομήλι, λεβάντα κ.λπ.) και τα διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε μια πορεία που δεν ήταν εύκολη, όπως αναφέρει η ίδια στη συνέντευξή της στο newmoney.

-Πείτε μας, σε ποιες χώρες «ταξιδεύουν» τα προϊόντα από βότανα και αρωματικά φυτά της Myrovolos Organics; Πώς τα υποδέχονται εκεί οι καταναλωτές;

Τα προϊόντα μας ταξιδεύουν σε 7 χώρες την Ευρώπη ( Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ιταλία και Βέλγιο) επίσης εξάγουμε σε Αμερική και το κρίταμο μας ταξιδεύει και στο Ντουμπάι. Τα καλύτερα σε πωλήσεις προϊόντα μας και αυτά που επιθυμούν πολύ οι καταναλωτές μας είναι το κρίταμο και η κάπαρη, γιατί είμαστε λίγοι στην Ελλάδα που τα καλλιεργούμε και ακόμα πιο λίγοι που τα πιστοποιούμε βιολογικά. Οι καταναλωτές μας τα προτιμούν πολύ λόγω της καλής τους ποιότητας, της βιολογικής τους καλλιέργειας καθώς και της υπεραξίας του ως πιστοποιημένα τρόφιμα με ISO 22000. Το κρίταμο είναι ένα προϊόν ανερχόμενο που τώρα αρχίζει να εντάσσεται στη σύγχρονη κουζίνα.

-Με μια εταιρεία από τη Χίο βραβευθήκατε ως «η κορυφαία νέα Αγρότισσα της χρονιάς» το 2023 στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Περιγράψτε μας το γεγονός…

Λάβαμε συμμετοχή στο Διαγωνισμό της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ) όπου και ανακηρυχθήκαμε Νέος Αγρότης του 2023, έπειτα έπρεπε να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη του Ευρωπαίου Νέου Αγρότη του 2023 όπου και λάβαμε τη διάκριση. Ήταν τεράστια η χαρά η τιμή και η συγκίνηση που ένιωσα και νοιώθω. Νομίζω δεν μπορεί να περιγραφεί αυτό που νοιώθω ακόμη και σήμερα. Αυτό που μας ξεχώρισε για τη διάκριση μας ήταν η καλλιέργεια τοπικών παραδοσιακών καλλιεργειών, η καινοτομία, οι βιολογικές μέθοδοι παραγωγής και μεταποίησης, καθώς και ότι ήμουν αυτοδημιούργητη. Ξεκίνησα κάτι εντελώς από το μηδέν.

-Ποιοι είναι οι κυριότεροι πελάτες σας; Με ποιους συνεργάζεστε;

Οι κυριότεροι μας πελάτες είναι super market, delicatessen, εξιδικευμένα παντοπωλεία, κρεοπωλεία και εστιατόρια.

-Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας, επιχειρηματικά αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων;

Προσπαθούμε να καινοτομούμε. Έτσι θέλουμε να δημιουργήσουμε δυο καινοτόμα προϊόντα που να έχουν ταυτότητα Χίου. Το ένα προϊόν θα συμπεριλαμβάνει Μανταρίνι Χίου ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και το άλλο Μαστίχα Χίου ΠΟΠ (Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης). Θέλουμε να ανοίξουμε και άλλες αγορές, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Έχετε λάβει χρηματοδοτήσεις; Ποιοι σας έχουν στηρίξει;

Υπήρχε ένα διαθέσιμο ποσό από την οικογένεια, και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα των νέων Αγροτών. Όταν όμως θέλει κάποιος να δημιουργήσει μια κάθετη μονάδα, όπως εμείς, από την παραγωγή στην μεταποίηση και στην τυποποίηση του προϊόντος, είναι μικρό.
Μετά από αρκετά προβλήματα πήραμε ένα μικρό δάνειο και με τα μικρά κέρδη μας προσπαθούσαμε μέχρι σήμερα να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να εκσυχρονίσουμε την μονάδα μας.
Λάβαμε χρηματοδότηση από την ΜΚΟ Αποστολή, καθώς αποκτήσαμε με την βοήθεια τους ένα τρακτέρ, απαραίτητο για πολλές καλλιεργητικές εργασίες.
Στηριχθήκαμε στα πρώτα βήματα μας από συναδέλφους και στον καλλιεργητικό τομέα και στον μεταποιητικό. Οφείλω ένα ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους: στον κύριο Μενέκο στη Χαλκιδική και τον κύριο Χατζηανδρέου στη Νάξο.
Στην Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα και υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων κ. Ελένη Μαλούπα Ελένη, αρωγό στην προσπάθεια μας, και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mediterra SA κ.Ιωάννη Μανδάλα, για τη βοήθεια του στον τομέα των πωλήσεων.
Ένα πολύ μεγάλο εργαλείο, ήταν η συμπαράσταση του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, στους τομείς marketing, digital marketing, συσκευασίας, πωλήσεων, εξαγωγών κ.ά.

«Αγροανέλιξη-Farmers of the Future»

Η Αργυρώ Κουτσουράδη συμμετείχε στον τέταρτο κύκλο του προγράμματος επιτάχυνσης για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις «Αγροανέλιξη-Farmers of the Future» του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, μέσω του οποίου έχουν υποστηριχθεί 69 επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και οικοτεχνίες από όλη την Ελλάδα.

Πέρα από την επιχειρηματική κατάρτιση, την καθοδήγηση και τις εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις έχουν λάβει συνολικά 256.000 ευρώ ως οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων.

Ως αποτέλεσμα, πάνω από 70 νέα προϊόντα διατροφής έχουν αναπτυχθεί και κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Εξώδικη επίλυση με έκπτωση 20% έως 80% στις προσαυξήσεις

Κολλέγιο Ανατόλια: Mε ηχηρή αρχιτεκτονική υπογραφή το νέο mega εκπαιδευτικό project της Θεσσαλονίκης (pics)

Viva Wallet – JP: Στις 13 Μαίου η πρώτη δίκη – Στο «μικροσκόπιο» των Λονδρέζων δικαστών το ζήτημα της αποτίμησης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ