Η λέξη Caterpillar σημαίνει κάμπια. Το έντομο που ζει μέχρι να μπει στο κουκούλι της και να μεταμορφωθεί σε μια μεγαλοπρεπή, πανέμορφη πεταλούδα. Με την Caterpillar -αυτή τη φορά εννοούμε τη μάρκα των βαρέων μηχανημάτων κατασκευών– να είναι η “παραδοσιακά” κύρια δραστηριότητα της ΕΛΤΡΑΚ, αναρωτιέται κανείς εάν έχει φτάσει η ώρα να μεταμορφωθεί ο ελληνικός όμιλος σε αυτή τη μεγαλοπρεπή πεταλούδα…

Φέτος, είναι μια σημαντική χρονιά για τον Όμιλο ΕΛΤΡΑΚ. Κλείνει τα 40 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε, από τις οικογένειες Πολίτη- Κόβα. Πολλά άλλαξαν από τότε, όπως για παράδειγμα ότι έχει εξαγοραστεί από τη CP Holdings του μακαρίτη Sir Bernard Schreier. Όμως, όπως λέει η αντιπρόεδρος και CEO του Ομίλου, Νατάσα Κόβα- Kneiss, δεν έχει αλλάξει η παρακαταθήκη που άφησαν οι ιδρυτές, για την ανάπτυξη, την ευημερία και την κατάκτηση νέων κορυφών.

Μιλώντας στο Newmoney, η CEO της εταιρείας, εξηγεί ότι «η ΕΛΤΡΑΚ, εξαρχής, δημιουργήθηκε για να εκπροσωπήσει την κορυφαία μάρκα Caterpillar. Στην πορεία προστέθηκαν επιπλέον ηγετικά brands στο portfolio μας, όπως οι Bridgestone, JLG, Palfinger, Powerscreen και αλλά, γεγονός που μας προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη ώθηση, καθώς είμαστε σε θέση πλέον να προσφέρουμε έξυπνες λύσεις 360 ° στους συνεργάτες μας”.

Σε αυτά τα 40 χρόνια δραστηριότητας, λέει η Κόβα- Kneiss, δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1982. «Στόχος μας είναι να στεκόμαστε πάντα στο πλάι των πελατών μας με αφοσίωση, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των αναγκών τους με τον αποτελεσματικότερο τρόπο». Τη ρωτάμε για το μέλλον της ΕΛΤΡΑΚ. «Οδεύοντας πλέον στην 5η δεκαετία μας, παρά τις συνεχείς πρωτόγνωρες εξωτερικές προκλήσεις, εξακολουθούμε να είμαστε δυναμικά ενεργοί σε όλα τα επίπεδα», λέει και συνεχίζει:«Με γερά θεμέλια την εμπειρία μας, τις αξίες μας αλλά και μία σπουδαία ομάδα ανθρώπων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή εξέλιξη και βελτίωση των υπηρεσιών μας. Συνεχίζουμε δυνατά και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με λιγότερα και δεν αφήνουμε τις δυσκολίες να μας αποθαρρύνουν».

Σήμερα, ο όμιλος ΕΛΤΡΑΚ είναι μέλος του ευρύτερου ομίλου CP Holdings, ο οποίος ξεκινώντας το 1956 από το Ηνωμένο Βασίλειο, επεκτάθηκε σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Αφρικής και στο Ισραήλ. Τον γιγανταίο Όμιλο CP Holdings, με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, παρουσία σε πολλές χώρες και πλήθος τομέων, από το εμπόριο αγροτικών προϊόντων στην Αφρική μέχρι τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα και τις κατασκευές, είχε ιδρύσει ο Sir Bernard Schreier.

O Schreier, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την Αυστρία στα νιάτα του, ώστε να γλιτώσει από τους ναζί, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του, πέθανε το 2013 σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας στο τιμόνι τον γιο του, Alexei. Και αυτός ήταν που, το 2019, βλέποντας ως κοινό σημείο την αντιπροσώπευση των βαρέων μηχανημάτων Caterpillar, έκανε την πρόταση για εξαγορά της ΕΛΤΡΑΚ στις οικογένειες του λεγόμενου “old money” Πολίτη και Κόβα που ήλεγχαν την ως τότε εισηγμένη. Το deal, δεν θα αργούσε να γίνει.

Μερικοί από τους βασικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η CP Holdings, είναι η διάθεση εξοπλισμένων επαγγελματικών χώρων, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η εμπορία βαρέων μηχανημάτων αλλά και το διεθνές εμπόριο σε τομείς, όπως η γεωργία, η τεχνολογία και λοιπές συναφείς κατηγορίες. Με την ένταξη του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ στο δυναμικό της, η CP Holdings δραστηριοποιείται για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Βουλγαρία, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο της, τρεις σημαντικές εταιρείες: Την ΕΛΤΡΑΚ και την ELTRAK Bulgaria, που εμπορεύονται, μεταξύ άλλων, την Caterpillar και την ΕΛΑΣΤΡΑΚ που εμπορεύεται τη μάρκα ελαστικών Bridgestone. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

Από τα… ξυραφάκια στα σκαπτικά μηχανήματα

1952: Ο Αδάμ Πολίτης και ο γαμπρός του (σύζυγος της αδελφής του Πολίτη) Δημήτρης Βετόπουλος δημιουργούν τη Βιολέξ. Αντικείμενό της, η παραγωγή και πώληση ξυριστικών ελπίδων δύο αιχμών. Δημιουργούν τα ξυραφάκια «Astor» που, με την υψηλή τους ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές, σχεδόν μονοπωλούν στην ελληνική αγορά.

Οι δουλειές πάνε κάτι παραπάνω από καλά και, όταν το 1970, ο γιος του Πολίτη, Αναστάσιος, επιστρέφει από τις σπουδές του στις ΗΠΑ, φέρνει νέες, πρωτοποριακές ιδέες για τα ελληνικά δεδομένα. Αναλαμβάνει ρόλο στην εταιρεία και δημιουργεί τμήμα R&D το οποίο ονομάζει “Ειδικόν Τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας”. Καταθέτει αρκετές πατέντες, όμως το 1973 έρχεται η μεγάλη καταξίωση. Ο Σουηδός μηχανικός της εταιρείας, Κένεθ Γκίλστρομ, δημιουργεί την πρώτη απορριπτόμενη ξυριστική μηχανή που θα δει η ανθρωπότητα. Αναπόφευκτα, τα μάτια στρέφονται στην Ελλάδα.

Ομοίως αναπόφευκτα, όλοι οι κολοσσοί θέλουν να αγοράσουν τη Βιολέξ και να αποκτήσουν πρόσβαση στις πατέντες της. Το καταφέρνει η BIC, η οποία αρχικώς αποκτά το 40% και, αργότερα, εξαγοράζει το σύνολο της Βιολέξ, στρώνοντας χρυσάφι στα πόδια των ιδιοκτητών της.

Στο μεταξύ, από το 1973, τα πράγματα στη Βιολέξ είχαν αλλάξει. Ο Αναστάσιος Πολίτης έχει αναλάβει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Θέση Διευθύνοντος Συμβούλου είχε αναλάβει και ο γαμπρός του Βετόπουλου, Γιώργος Κόβας, που παντρεύτηκε την -γνωστή, αργότερα, για το φιλανθρωπικό της έργο- Ηρώ Βετοπούλου-Κόβα.

Ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, συμφωνούσαν στο ότι έπρεπε να ανοίξουν τα φτερά τους και προς άλλους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Δεν θα αργούσαν πολύ. Ενώ διατηρούσαν (ως το 1999) τις θέσεις τους στη Βιολέξ, από το 1982 επιχείρησαν να παίξουν και σε άλλα επιχειρηματικά ταμπλό. Το ’82 οι Πολίτης και Κόβας ίδρυσαν την ΕΛΤΡΑΚ για να φέρουν την Caterpillar στην Ελλάδα. Με τον Πολίτη να ιδρύει την -με έδρα στη Νέα Υόρκη- trans tech services και τον Κόβα το 1976 να ιδρύει και διευθύνει τη Natalia Shipping, η ΕΛΤΡΑΚ συνέχιζε να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς. Όπως η… κάμπια που τρώει με όρεξη φύλλα.

Το 1986 η ΕΛΤΡΑΚ θα αναλάμβανε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της αμερικανικής φημισμένης εταιρείας αγροτικών μηχανημάτων John Deere (ως το 1995) και, το 1991, θα έμπαινε στο Χρηματιστήριο, όπου θα δεχόταν το “φλερτ” ακόμα και των μεγαλύτερων ονομάτων της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Τρία χρόνια αργότερα θα έπαιρνε την αντιπροσωπεία των ελαστικών Dunlop (ως το 2000) και της πλατφόρμας εναερίου εργασίας JLG.

Το 1997, η ΕΛΤΡΑΚ θα αναλάμβανε έναν σημαντικό παράγοντας στις επιχειρήσεις ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τη Lucas Service Hellas, ενώ το 2001, θα δημιουργούσε την ΕΛΤΡΕΚΚΑ, με τη συγχώνευση των κλάδων επιχειρήσεων ανταλλακτικών αυτοκινήτων της ΕΛΤΡΑΚ και της ΕΚΚΑ. Εκείνη η χρονιά θα αποτελούσε ένα ακόμα ορόσημο για την εταιρεία, αφού θα δημιουργουσε τη θυγατρική ΕΛΑΣΤΡΑΚ για την επίσημη εμπορία Bridgestone-Firestone και Dayton. Η ΕΛΤΡΑΚ θα γινόταν επίσημος dealer των μηχανών MaK και της Bitelli.

Την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι Πολίτης- Κόβας θα αντιλαμβάνονταν ότι την ΕΛΤΡΑΚ δεν τη “χωράει” η Ελλάδα. Και θα ίδρυαν τη θυγατρική του Ομίλου στη Σόφια, ELTRAK Bulgaria. Στο μεταξύ, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του Θ. Βασιλάκη, ο οποίος θα “πολιορκούσε” την ΕΛΤΡΑΚ, υπογράφοντας, το 2005, συμφωνία συνεργασίας με την ΕΛΤΡΑΚ για τη συμμετοχή της Autohellas ATEE κατά 50% στην ΕΛΤΡΕΚΚΑ.

Θα ακολουθούσε μια περίοδος στην οποία η διοίκηση του Ομίλου θα βρισκόταν μάλλον σε κατάσταση σοκ. Ο Γιώργος Κόβας, σύμφωνα με όσα λέγονταν τότε, ήταν ένας από τους πολλούς που είχε εμπιστευθεί μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον μέχρι τότε διάσημο μεγαλοεπενδυτή, χρηματιστή, οικονομολόγο και τραπεζίτη, Bernie Madoff και στην εταιρεία που είχε ιδρύσει. Μόνο όταν ο Madoff θα “τράβαγε το χαλί” και αποκαλυπτόταν ότι οι “επενδύσεις” ήταν τελικά μια απάτη τύπου πυραμίδας -η μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία- θα κατέρρεαν τα πάντα. Και ο Κόβας θα έχανε -όπως χιλιάδες άλλοι- πολλά εκατομμύρια.

Παρά το σοκ, πάντως, η ΕΛΤΡΑΚ θα συνέχιζε την αναπτυξιακή της πορεία, αναλαμβάνοντας το dealership της Palfinger με τα κορυφαία συστήματα ανύψωσης, φόρτωσης και διαχείρισης φορτίων. Και, αν ένας Εβραίος, ο Madoff, θα έφερνε την (παραλίγο) καταστροφή, ένας άλλος Εβραίος, ο Schreier, θα έφερνε την “έξοδο από το κουκούλι”. Ο Alexei Schreier, CEO της CP Holdings, είναι μεν μυστικοπαθής και ολιγόλογος (γι’ αυτό δεν θα βρει κανείς φωτογραφίες και συνεντεύξεις του), όπως ο πατέρας και ο αδερφός του, όμως είναι ειλικρινής και πολύ συνεργάσιμος εάν δει καλή πρόθεση, λένε όσοι τον ξέρουν.

Το παραπάνω, το έχει αποδείξει περίτρανα και στην ΕΛΤΡΑΚ. Δείχνοντας ότι δεν θέλει να την “εκτροχιάσει” μεν από το όραμα των ιδρυτών της, αλλά ότι πιστεύει δε πως με στρατηγική, πάθος, ομαδικότητα και ακεραιότητα, μπορεί να συνεχίσει να γράφει ιστορία…

Διαβάστε ακόμα: 

Η μάχη της Δωδώνης, τα δυο διαζύγια και το buzzer beater για το σπίτι 

AAA Green Energy: Με ελληνο-γερμανική «σφραγίδα» το νέο mega φωτοβολταϊκό των 150 MW στα Φάρσαλα

Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά του «παραφουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ