Μια ακόμη γερμανική «άφιξη» στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ σηματοδοτεί η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ του νέου μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 150 MW, στην περιοχή των Φαρσάλων Θεσσαλίας.

Μπορεί οι σχετικές βεβαιώσεις παραγωγού να αφορούν την εταιρεία Ampelia Solar, ωστόσο πίσω από αυτήν βρίσκεται η γερμανική AAA Green Energy GmbH, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, αλλά έχει και ελληνικές «ρίζες».

Τούτο καθώς βασικό στέλεχός της αποτελεί ο Έλληνας Χρίστος Κολιός, αρχικός μέτοχος της Ampelia Solar, η οποία συστάθηκε ακριβώς πριν έναν χρόνο, στις 8 Ιουνίου 2021. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 26 Ιουνίου 2021 το σύνολο των μετοχικών μεριδίων της εταιρείας μεταβιβάστηκε στην κυπριακή AAA Green Energy Holding Limited (πρώην Perseusarm Holding Limited).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η AAA Green Energy GmbH δηλώνει δεσμευμένη στο όραμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το CO2, ενώ διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά έργα).

Όπως αναφέρεται σχετικά, με την πάροδο των χρόνων, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που μπορεί να σχεδιάσει, να χρηματοδοτήσει, να κατασκευάσει και να λειτουργήσει μεγάλους και σύνθετους φωτοβολταϊκούς, αιολικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η δραστηριότητα της επικεντρώνεται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου έχουν εντοπιστεί ορισμένα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προβλέπεται η συνολική αύξηση του όγκου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η επέκταση των δραστηριοτήτων σε άλλες αγορές.

Τα πρόσωπα και το έργο στην Ελλάδα

Διευθύνων Σύμβουλος της AAA Green Energy GmbH είναι ο Μάικλ Μπίσοφ, ένας άνθρωπος με πολυετή εμπειρία στη χρηματοδότηση έργων ακινήτων και υποδομών για θεσμικούς πελάτες στη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ στο επιτελείο των βασικών στελεχών συμμετέχουν ακόμη ο Άντον Λίννερ (συνιδρυτής και Πρόεδρος του AAA Green Energy Organization), που είναι υπεύθυνος για τη διεθνή στρατηγική του ομίλου, ο Χανς Κρίστιαν Αχλερινγκ, αλλά και ο Χρίστος Κολιός. Ο Έλληνας της AAA Green Energy σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γερμανία, αποφοίτησε ως Dipl. Ing. και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Διαθέτει πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε μεγάλα έργα, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι αυτός που αναζητά τις κατάλληλες περιοχές για τα έργα ΑΠΕ του ομίλου ενώ εποπτεύει το σχεδιασμό και την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Ο ίδιος, ασφαλώς, είναι και εκείνος που χειρίζεται το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της AAA Green Energy.

Το mega φωτοβολταϊκό πάρκο των 150 MW, έχει προκύψει από τη συνένωση δύο μικρότερων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ampelia Solar ΙΚΕ εξασφάλισε από τη ΡΑΕ, τον Οκτώβριο του 2021, δύο βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς 65 MW και 85 MW στη θέση Παλιόχωρα-Μνήματα, των Δημοτικών Ενοτήτων Ναρθακίου και Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων Θεσσαλίας.

Στις 19 Μαΐου 2022 η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για τη συνένωση των δυο βεβαιώσεων παραγωγού με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 150 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 150 MW. Αίτηση η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ, εξ ου και εκδόθηκε η νέα βεβαίωση παραγωγού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ampelia Solar διαθέτει ακόμη μία βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 80 MW στη θέση Προσήλιο-Στήθος, επίσης στην περιοχή των Φαρσάλων.