Η μετακίνηση ενός Partner από ένα επενδυτικό σχήμα σε ένα άλλο δεν θεωρείται ιδιαίτερα συνηθισμένο γεγονός στην αγορά των startup. Συνέβη όμως στην περίπτωση ενός Έλληνα: ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος αποχώρησε μετά από πολλά χρόνια παρουσίας από την ολλανδική Prime Ventures, ένα από τα κορυφαία Venture Capital & Growth Equity fund στην Ευρώπη, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση άνω του 1 δισ. δολ. (με 5 funds), γνωστή και από τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση της Blueground, για να πάρει «μεταγραφή» στη Big Pi Ventures, με «συμπαίκτη» τον Μάρκο Βερέμη.

Ο ίδιος έφυγε για σπουδές στην Ολλανδία πριν από 12 χρόνια, εν μέσω κρίσης και έχει ηγηθεί σε επενδύσεις αθροιστικού ύψους 100 εκατ. ευρώ ως τώρα, σε startup tech companies, όπως αναφέρει στο newmoney, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, φέρνοντας μαζί του μια εμπειρία που ίσως δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά.

Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα της Big Pi Ventures ως ένας από τους key people και -ανάμεσα σε πολλά άλλα- αποκαλύπτει τους στόχους του δεύτερου fund, που σχεδιάζει 15-20 επενδύσεις.

«Έχω μεγάλη πίστη στο ελληνικό startup οικοσύστημα, διαθέτει εξαιρετικές προοπτικές. Μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγάλο, σε πιο ώριμη φάση. Ο δρόμος δείχνει ξεκάθαρος: η Ελλάδα αποκτά επιχειρηματική κουλτούρα. Στο εξωτερικό, μη νομίζετε, οι Έλληνες σε ισχυρά VCs δεν είναι περισσότεροι από 10. Με τον Μάρκο γνωριστήκαμε σε ένα event, πριν από 10 χρόνια και διατηρήσαμε την επαφή μας», λέει αρχικά, πριν μπει σε λεπτομέρειες η συζήτηση μας.

Η πρώτη ερώτηση θεωρείται μάλλον αυτονόητη, κύριε Καλλιαγκόπουλε: από την Ολλανδία, πάλι στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση και από την Prime Ventures, Partner στη Big Pi Ventures με συνοδοιπόρο τον Μάρκο Βερέμη. Τι σας ώθησε σε αυτή την μεγάλη απόφαση; Τι σας προσέλκυσε; Γιατί αποχωρήσατε μετά από 10 χρόνια παρουσίας στον κλάδο του VC στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 8 στο μεγαλύτερο fund της Ολλανδίας;

Κατά τη διάρκεια των 12 ετών που βρισκόμουν στο εξωτερικό, είχα μιλήσει με τις περισσότερες επενδυτικές ομάδες για να εξετάσουμε μια πιθανή συνεργασία. Από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να ενταχθώ στην ομάδα της Big Pi Ventures είναι πως είχαμε από την αρχή μια πολύ καλή χημεία με την υπόλοιπη ομάδα.

Συμβαδίζουν οι αρχές, οι αξίες και το όραμα μας. Επίσης ταιριάζουμε σαν άνθρωποι και αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Αν δείτε την ομάδα Partners της Big Pi έχουμε επιχειρηματική, τεχνολογική και επενδυτική εμπειρία παγκόσμιας κλάσης. Ο Μάρκος έχει υπάρξει συνιδρυτής 2 εκ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών που έχουν ξεκινήσει από την χώρα μας. Ο Αλέξανδρος (Ελευθεριάδης) είναι ένας εκ των πιο τεχνικά καταρτισμένων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του Venture Capital, έχοντας μεταξύ άλλων υπάρξει καθηγητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Columbia. Και εγώ είχα την τύχη να μάθω τον κλάδο σε ένα από τα μεγαλύτερα fund της Ευρώπης.

Επίσης η Big Pi Ventures διαθέτει την υποστήριξη της αφρόκρεμας του ελληνικού επιχειρείν, αλλά και θεσμικών επενδυτών, που μας έχουν εμπιστευτεί τα χρήματα τους. Η ποιότητα των επενδυτών μας είναι πραγματικά εξαιρετική.

Ένας ακόμα λόγος είναι πως πιστεύω ακράδαντα πως το εγχώριο οικοσύστημα είναι ένας «πύραυλος» που είναι έτοιμος για εκτόξευση. Υπάρχουν όλα τα σωστά συστατικά, το εξαιρετικό τεχνικό ταλέντο, οι πρώτες επιτυχίες εταιρειών, οι αρχικές χρηματοδοτήσεις. Η ποιότητα των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και πολλές startups μπορούν να κοιτάξουν στα ίσα αντίστοιχες εταιρείες από την Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία.

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε για εμένα η χαρά που σου δίνει το να βοηθάς εταιρίες που έχουν προστιθέμενη αξία για τη χώρα σου. Η δυνατότητα δηλαδή να εφαρμόσω βέλτιστες πρακτικές που έμαθα αυτή την δεκαετία σε ένα από τα καλύτερα funds στην Ευρώπη. Και φυσικά η δυνατότητα να βοηθήσω στη σύνδεση
ελληνικών εταιρειών με διεθνείς επενδυτές και στελέχη, καθώς ένα από τα πράγματα που λείπουν περισσότερο στις startups σήμερα είναι η έλλειψη επαρκούς εξωστρέφειας.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στη Big Pi Ventures; Και ποιοι οι επόμενοι στόχοι του δεύτερου fund; Ποια η φιλοσοφία του;

Είμαι ένας εκ των 3 Partner που επενδύουν, αυτή τη στιγμή, το δεύτερο fund της Big Pi. Μαζί μας έχουμε μια εξαιρετική ομάδα με ένα κοινό όραμα, να βοηθήσουμε στην δημιουργία παγκόσμιων ηγετών με ελληνικές ρίζες.

Το δεύτερο fund αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται 50 εκατ. ευρώ και κάνει επενδύσεις από 0,5 εκατ. μέχρι 3 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία.

Εστιάζουμε κυρίως στους τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, και το ιnfrastructure, στους τομείς των Επιστημών Υγείας όπως εργαλεία για ιατρούς, εργαλεία για ιατρική έρευνα, το ανθρώπινο γονιδίωμα, νέες ιατρικές συσκευές και σε οποιαδήποτε άλλη νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τον κλάδο της.

Θέλουμε να είμαστε ο συνεργάτης των καλύτερων και πιο φιλόδοξων Ελλήνων ή ανθρώπων που επιλέγουν να έχουν μια τεχνολογική εταιρεία στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία εστιάζεται στο πάθος να εργαστούμε δίπλα στους επιχειρηματίες, τους πραγματικούς ήρωες του οικοσυστήματος και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο ταξίδι τους.

Ποια είναι η άποψή σας για τις σημερινές προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος και ποιες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει; Μπορεί να φτάσει η αξία του στα 20 δισ. ευρώ τα προσεχή 3-4 χρόνια;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε μακροοικονομικό επίπεδο τα έχει πάει εξαιρετικά. Είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχώς να αυξάνεται.

Tο ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, αν και ακόμα μικρό, έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Από μια αξία 300 εκατομμυρίων το 2015 έχει φτάσει στα 8 δισ. σήμερα, μέσα σε μόλις 8 έτη. Ακόμα αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ, κάπου κοντά στο 2%, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πολύ υψηλότερος, κοντά σε διψήφια ποσοστά. Θεωρώ λοιπόν πως οι προοπτικές του είναι πολύ μεγάλες. Μεσοπρόθεσμα, (όχι απαραίτητα σε 3-4 χρόνια) θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 20 δισ.

Το ελληνικό οικοσύστημα αποκτά σιγά σιγά την επιχειρηματική κουλτούρα. Προβλέπω πως όλο και περισσότεροι ιδρυτές εταιρειών θα γίνονται περισσότερο φιλόδοξοι και δεν θα τις πουλάνε νωρίς. Όλοι ονειρευόμαστε να γίνει η τεχνολογία ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε όχι 2-3 αλλά εκατοντάδες scale up εταιρείες, οι οποίες θα απασχολούν εκατοντάδες ανθρώπους, θα έχουν αποτιμήσεις μεγαλύτερες των 100 εκατομμυρίων στους επενδυτικούς γύρους και τελικά θα πωλούνται για αποτιμήσεις κοντά η και παραπάνω από 1 δισ. Για να το πω απλά, χρειαζόμαστε 100 εταιρείες σαν τη Blueground την Persado την Workable, τη Viva, ή το Skroutz.

Για να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο μας λείπει (μεταξύ άλλων) ακόμα κάτι βασικό. Επενδυτικά κεφάλαια για εταιρείες μετέπειτα σταδίου, δηλαδή growth stage funds, τα οποία είναι εστιασμένα στην Τεχνολογία. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, στην Ελλάδα ο κλάδος του Venture Capital και Private Equity αντιπροσωπεύει περίπου 0,6% του ΑΕΠ, όταν στο Ισραήλ είναι στο 10 φορές επάνω 6% (το Ισραήλ έχει διπλάσιο ΑΕΠ και 10 φορές περισσότερα χρήματα προς επένδυση) και στην Ολλανδία στο 4,7%.

Ποιες ελληνικές startup ξεχωρίζετε; Ποιες θα είναι οι επόμενες Unicorns;

Βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό νέων εταιρειών να ξεκινά, το επίπεδο των οποίων έχει ξεκάθαρα ανέβει πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ελληνικό οικοσύστημα, αν και μικρότερο σε μέγεθος και ηλικία, ωριμάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε λίγα χρόνια ευελπιστούμε πως θα κοιτάει στα μάτια πολλά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά.

Αξιολογώντας περί τις 500 νέες εταιρείες το χρόνο μπορούμε να πούμε πως πλέον υπάρχουν αρκετές αξιόλογες ελληνικές εταιρείες. Ποια θα φτάσει το χαρακτηρισμό του Unicorn σε ένα γύρο χρηματοδότησης έχει μικρή σημασία. Το ουσιαστικό είναι ποιες από αυτές θα καταφέρουν να φτιάξουν μια μεγάλη εταιρεία, θα γίνουν ένας από τους ηγέτες στον κλάδο της παγκοσμίως και τελικά θα καταφέρουν να κάνουν ένα exit σε αποτιμήσεις πολύ υψηλές, για να δώσουν υπερ-αποδόσεις στους μετόχους, επενδυτές και υπαλλήλους τους.

Εταιρείες που θεωρώ πως ξεχωρίζουν και έχουν τις προοπτικές να τα καταφέρουν είναι η tileDB, Intelligencia, Anodyne, Hack The Box, Causally.

Η Prime Ventures έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν στη χρηματοδότηση ενός υποψήφιου ελληνικού «μονόκερου», της Blueground. Πραγματοποιηθήκαν άλλες επενδύσεις σε startup με… καταγωγή από την Ελλάδα;

Όχι, η Blueground ήταν η μόνη ελληνική εταιρεία στην οποία επένδυσε η Prime Ventures. Είχαμε έρθει πολύ κοντά στο παρελθόν με δύο ακόμα, αλλά τελικά δεν καταφέραμε να κλείσουμε άλλη επένδυση στη χώρα.

Οι επενδύσεις στις οποίες έχετε ηγηθεί σε τι μέγεθος φτάνουν και που εστιάσθηκαν;

Προσωπικά είχα ηγηθεί σε 6 από τις 20 επενδύσεις στα τελευταία 2 funds της Prime Ventures. Το σύνολο των κεφαλαίων ήταν σχεδόν 100 εκατομμύρια και οι εταιρείες δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους όπως αυτός των αυτόνομων οχημάτων, των υπολογιστών υψηλών αποδόσεων, του τουρισμού, των ενοικιάσεων κατοικιών, των ερευνών αγοράς, με κοινό παρονομαστή πάντοτε την τεχνολογία και το software. Είχα την τύχη να καταφέρω όχι μόνο να επενδύσω, αλλά και να από-επενδύσω σε κάποιες εταιρείες, για παράδειγμα με την εξαγορά της aiΜotive, απο τον όμιλο Stellantis ή της Bright Computing από την NVIDIA.
Η aiMotive ήταν μια εταιρία από την Ουγγαρία που έφτιαχνε λογισμικό για αυτόνομα οχήματα, απασχολούσε περίπου 300 ανθρώπους και εξαγοράστηκε για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια από την Stellantis (Peugeot, Opel, Citroen κ.ά.).

Διαβάστε ακόμη 

Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Hatzilazarou Group: Πώς έκλεισε το deal για την αγορά του ιστορικού ΤΙΤΑΝΙΑ (pic)

24ωρη απεργία: Xωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακό, πλοία, τραμ, ταξί – Κανονικά οι πτήσεις, στάση στον ΟΑΣΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ