Είσοδος στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας με την απόκτηση ενός ιστορικού ξενοδοχείου για τους μεν, αποχώρηση και έξοδος από την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά για τους δε.

Ο λόγος για τη συμφωνία που υπεγράφη και ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της βρετανικής London & Regional (L+R) και τον όμιλο H Hotels Collection | Hatzilazarou Group, στα χέρια του οποίου περνά το ιστορικό ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστημίου σε ένα… προαναγγελθέν λίγο- πολύ για τους Βρετανούς deal. Η φημολογία, απ’ όταν η L+R απέκτησε το ξενοδοχείο, το 2019, λίγο πριν την πανδημία με ένα τίμημα όπως λεγόταν τότε στα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ, επέστρεφε κατά καιρούς. Ωστόσο τώρα, μετά την πάροδο του επενδυτικού κύκλου της πενταετίας φαίνεται ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για την έξοδο του ομίλου, ο οποίος διαθέτει διεθνώς ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 9 δισ. λιρών γενικότερα στο real estate και τα ξενοδοχεία και πολλαπλές αναπτύξεις εντός κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλωστε έχει προηγηθεί μόλις στις αρχές του έτους τον περασμένο Ιανουάριο, το πρώτο deal μεταξύ της L+R Hotels, του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου, και του ομίλου Χατζηλαζάρου για το Rhodes Bay Resort (το πρώην Amathus), το συγκρότημα των 357 δωματίων στην Ιξιά της Ρόδου που είχαν αποκτήσει οι Βρετανοί πίσω στο 2017 στην πρώτη τους επένδυση στη χώρα μας.

Οσον αφορά τον όμιλο Χατζηλαζάρου, που κάνει τώρα το μεγάλο βήμα με το «άνοιγμα» στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, το άμεσο πλάνο για το ΤΙΤΑΝΙΑ είναι να λειτουργήσει για το πρώτο διάστημα ως έχει και στη συνέχεια να αναβαθμιστεί. Η ροδίτικη ξενοδοχειακή εταιρεία εντάσσει σε αυτή τη συγκυρία στο χαρτοφυλάκιό της το ιστορικό ξενοδοχείο της οδού Πανεπιστημίου, μία κίνηση που σηματοδοτεί ουσιαστικά την προσθήκη του όγδοου ξενοδοχείου κάτω από την ομπρέλα της αλλά και το πρώτο της εγχείρημα έξω από το νησί των Ιπποτών, τη Ρόδο.

Σημειωτέον ότι το ιστορικό ΤΙΤΑΝΙΑ, δυναμικότητας 385 δωματίων, έχει βελτιώσει σημαντικά την τελευταία διετία τις επιδόσεις του, επιστρέφοντας σε προ πανδημίας επιδόσεις. Το 2019 όταν η L+R πήρε στα χέρια της το ξενοδοχείο τα ποσοστά πληρότητας ήταν στο 81% με έναν τζίρο στα 12,9 εκατ. ευρώ, νούμερα που έπεσαν κατακόρυφα τη διετία 2020- 2021 (2020: τζίρος 1,85 εκατ. ευρώ και πληρότητα στο 11,5%, 2021: τζίρος 3,37 εκατ. ευρώ και πληρότητα 23%) για να βελτιωθούν εκ νέου το 2022, με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε επίπεδα πάνω από 11 εκατ. ευρώ για τον κύκλο εργασιών και πάνω από 65% όσον αφορά το ποσοστό πληρότητας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν το 2022 στα 3,29 εκατ. ευρώ με τις επιδόσεις του 2023 να είναι κατά τις πληροφορίες ακόμη υψηλότερες με δεδομένη και τη μεγάλη άνοδο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα.

Ο όμιλος H Hotels Collection ξεκίνησε το 1993, όταν ιδρύθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στο νησί, στην περιοχή Κιοτάρι το 1993 από τον Γιάννη Χατζηλαζάρου με το πρώτο του ξενοδοχείο, το Rodos Princess Beach Resort & Spa, το 1993 με 450 κλίνες και 200 εργαζόμενους. Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια διατηρεί περισσότερες από 8000 κλίνες και απασχολεί πάνω από 1700 εργαζόμενους, αριθμώντας πλέον, 8 ξενοδοχεία σε Ρόδο και Αθήνα, ενώ στα άμεσα πλάνα είναι και η περαιτέρω επέκταση στο νησί της Ρόδου.

Από την πλευρά της, η L+R, με γραφεία σε Λονδίνο και Παναμά, αποτελεί έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω των 9 δισ. λιρών και είχε πρωτοακουστεί πιο έντονα στη χώρα μας στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας λόγω της διεκδίκησης του μεγάλου project του Ελληνικού στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που κατέληξε τελικά στη Lamda Development. Το 2017 ο όμιλος πρωτοεπένδυσε τελικά στην Ελλάδα με το πρώτο ξενοδοχείο στη Ρόδο για να αποκτήσει αργότερα, το 2019 την ιστορική μονάδα της οδού Πανεπιστημίου, ενώ δεν ευδοκίμησαν τα σχέδια για «άνοιγμα» και στη Μύκονο. O ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου, η L+R Hotels κατέχει και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων με πάνω από 23.500 δωμάτια κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική. Το γκρουπ έχει εστιάσει πλέον περισσότερο στον πολυτελή τουρισμό και διαθέτει κορυφαίες μονάδες στη Βαρκελώνη, την Ιμπιζα, τη Μαγιόρκα, το Μόντε Κάρλο, τη Βενετία κ.α., έχοντας συνεργασίες με επίσης κορυφαία διεθνή brands (Accor, Fairmont, Hard Rock, Hilton, Intercontinental Hotel Group, Marriott, Melia, Nobu), ενώ στην Ελλάδα είχε τις δύο μονάδες σε Ρόδο και Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Η Ρουμανία χτίζει ισχυρές βάσεις στη ΝΑ Ευρώπη – ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και άλλες δραστηριότητες θα απορροφήσουν €2,5 δισ.

Σπύρος Παζαρόπουλος: Νέο μαζικό σφυρί για ακίνητα στη Ν. Ιωνία (pics)

Ο Τσίπρας, η κρύα βουτιά, οι κλακαδόροι και η… μπαλαρίνα, το φλερτ του Γερμανού με την Entersoft και ο χρυσός πλειστηριασμός (σε πολλά επεισόδια) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ