Ο Christian Angermayer πήγε διακοπές στην Καραϊβική όντας ένας 37χρονος που δεν έβαζε ούτε σταγόνα αλκοόλ στο σώμα του, πόσο μάλλον κάτι πιο «βαρύ». Όμως γύρισε από τα εξωτικά νησιά με τη σθεναρή πεποίθηση πως οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα στην μάχη τους με διάφορες ψυχικές ασθένειες.

Σήμερα, η εταιρεία που ίδρυσε, Atai Life Sciences, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την είσοδο της στο χρηματιστήριο, για μία κεφαλαιοποίηση κοντά στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως όσο «πιασάρικη» και να είναι η ιδέα ενός επιχειρηματία που έγινε δισεκατομμυριούχος απλά και μόνο επειδή έκανε ψυχοτρόπα μανιτάρια, η ιστορία του Angermayer δεν είναι τόσο μονοδιάστατη.

Ο γιος ενός μηχανικού και μίας γραμματέως, μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη στη Βαυαρία. Το πανεπιστήμιο δεν το τελείωσε ποτέ, τα παράτησε στα 20 του, αλλά για καλό λόγο: Ίδρυσε, μαζί με δύο πρώην καθηγητές του την Ribopharma, μία Biotech εταιρεία η οποία θα συγχωνευόταν με μία Alnylam Pharmaceuticals. Η επιχείρηση είναι, πια, δημόσια και αξιολογείται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τότε, ο Angermayer δεν έχει σταματήσει να ιδρύει και να επενδύει σε εταιρείες. Το οικογενειακό του γραφείο, Apeiron Investment Group, τοποθετημένο πολύ βολικά στη Μάλτα, διαχειρίζεται περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα μισά, ανήκουν στον ίδιο τον Angermayer. Αλλά οι επενδύσεις δεν είναι η μόνη του ασχολία.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δοκίμασε για πρώτη φορά ψυχοτρόπα μανιτάρια, τα οποία εμπεριέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη, μετά από μία μακροσκελή συζήτηση με έναν νευρολόγο.

Εκείνος τον επιδοκίμασε για την αποχή του από τα υπόλοιπα, επιβλαβή ναρκωτικά, όπως το αλκοόλ, αλλά του μίλησε και για τις ευεργετικές ιδιότητες της ψιολοκυβίνης. Μετά τις πρώτες του δύο εμπειρίες με τα μανιτάρια, ο Angermayer λέει πως κατάφερε να κατανοήσει πως λειτουργεί η τεχνολογία του Bitcoin. Επίσης, βάλθηκε να βρει έναν τρόπο να εμπορευματοποιήσει την ψιλοκυβίνη, για την ωφελιμότητα της οποίας ήταν πλέον σίγουρος.

Εδώ ήταν που τον βοήθησαν τα «επενδυτικά φιλαράκια» του, ο δισεκατομμυριούχος και πρώτος επενδυτής του Facebook, Peter Thiel και ο επίσης δισεκατομμυριούχος, Mike Novogratz. Ο τελευταίος, ενημέρωσε τον Angermayer για ένα ζευγάρι κάπου στο Μπάλι, που ήθελαν να αρχίσουν μία επιχείρηση για την ψιλοκυβίνη και έψαχναν εδώ και χρόνια για χρηματοδότες.

Όπως εκμυστηρεύεται στο Sifted, ο Angermayer επένδυσε τρία εκατομμύρια στην ιδέα τους μέσα σε δέκα λεπτά.

Αυτή η ιδέα έγινε η Compass Pathways, η οποία μόλις μερικά χρόνια αργότερα έχει ήδη αρχίσει κλινικές μελέτες σε 20 διαφορετικές εγκαταστάσεις για την χρήση της ψιλοκυβίνης, ενώ η αρχική δημόσια προσφορά της ήταν επιτυχημένη. Μάλιστα, κάποιοι κατηγόρησαν την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές, αφότου εξασφάλισε μία πατέντα για ένα συνθετικό είδος ψιλοκυβίνης. Το μερίδιο του στην Compass Pathways, γύρω στο 28%, ο Angermayer το έχει μέσω της Atai Life Sciences, η οποία στοχεύει για ένα IPO των δύο δισεκατομμυρίων και φυσικά, απολαμβάνει την υποστήριξη του Thiel.

Το πώς ακριβώς αυτοί οι τρεις δισεκατομμυριούχοι επενδυτές έγιναν φίλοι δεν είναι γνωστό, μα σε σχόλιο του στο Bloomberg, ο Novogratz αποκάλυψε κάτι λίγο προφανές: Ότι ο Angermayer είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρτίστες στην τέχνη του λεγόμενου «networking». Αυτό φαίνεται και από την διακόσμηση στο πολυτελές διαμέρισμα του, όπου θα βρει κανείς φωτογραφίες του δίπλα στην Άγκελα Μέρκελ και την Κρίστιν Λαγκάρντ. Ο ίδιος λέει πως καταλαβαίνει καλύτερα τους πολιτικούς από ότι τους επενδυτές, αν και ποτέ δεν θα ήθελε να είναι στην θέση τους.

Σε άλλα σημεία του σπιτιού θα βρει κανείς μία προτομή της αρχαιοελληνικής θεάς Δήμητρας, που κάνει παρέα σε μία προτομή του Αδριανού, του περίφημου Ρωμαίου αυτοκράτορα. Όμως η αγάπη του Angermayer για την τέχνη δεν περιορίζεται στην αρχαία μορφή της. Μετά από εκείνο το μοιραίο ταξίδι στην Καραϊβική, έχει διατελέσει χρέη παραγωγού σε πάνω από 20 ταινίες και δείχνει αρκετά περήφανος για αυτό.

Κατά τα άλλα, ο ίδιος  λέει πως ο απώτερος σκοπός του είναι να κάνει τον κόσμο λίγο πιο χαρούμενο και πραγματικά πιστεύει ότι η ψιλοκυβίνη, το μαγικό συστατικό των μαγικών μανιταριών, μπορεί να βοηθήσει. Αν τα λεγόμενα του αληθεύουν, τότε αυτές του τις σκέψεις τις μοιράζεται και με τους ηγέτες με τους οποίους έρχεται σε επαφή.

Τι λέει, λοιπόν, το μέλλον για τον Chrisitan Angermayer; Πέρα από την ενασχόληση του με όλα τα παραπάνω, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τομέα της… μακροβιότητας. Βλέπει την γήρανση και τον θάνατο σαν κάτι όχι απαραίτητα φυσικό, αλλά περισσότερο σαν μία ασθένεια και έτσι θέλει τουλάχιστον να επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή. Και ναι, πιστεύει ότι τα ψυχεδελικά μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε ακόμη:

Κάρολιν Έβερσον: H αποχώρηση από το Facebook της γυναίκας που ενσωμάτωσε τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πόσα χρήματα κέρδισε στο Roland Garros

«Πισωγυρίσματα» για τον Mr. Tesla: Θα ξαναδεχτεί το Bitcoin ως μέσο πληρωμής – Τι λέει στο twitter