Η στιγμή που ο γνωστός επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός μέσω του ομίλου Olympia και η οικογένεια Κάτσου, ο Βασίλης και η αδελφή του Νέλλη, μέσω του επενδυτικού fund τους VNK Capital συντονίστηκαν διαβλέποντας τις ίδιες ευκαιρίες στη χώρα μας ήταν πριν από λίγα χρόνια, όταν από κοινού κατέθεσαν προσφορά για την Avis Hellas. Το deal τότε δεν ευοδώθηκε λόγω εξωγενών παραγόντων, ωστόσο η συνεργασία εκείνη αποτέλεσε τη βάση για μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή του Ελληνικού.

Η κοινοπραξία τους Voxcove Holdings, στην οποία συμμετέχουν από 50%, μπήκε στη Lamda Development πριν από δύο χρόνια με ποσοστό 12,83% καθιστώντας την τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο πίσω από την οικογένεια Λάτση, η οποία ελέγχει το 53,82%. Και πλέον, η Voxcove Holdings είναι αποφασισμένη να επενδύσει περισσότερα μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που έχει ξεκινήσει η Lamda Development. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Βασίλης Κάτσος, στόχος είναι το συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο στη Lamda να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για ολόκληρη τη χώρα και θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Η υπεραξία που θα δώσει είναι τεράστια. Και μόνο που ξεκινάει, αλλάζει την εικόνα της πρωτεύουσας», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Olympia και μέλος του Δ.Σ. της Lamda Development Γιάννης Καραγιάννης τονίζει στο «ΘΕΜΑ»: «Το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού είναι για τον όμιλο Olympia μέγιστης προτεραιότητας, καθώς αφορά μια επένδυση-σταθμό για τα δεδομένα της χώρας μας. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της πρωτεύουσας αποτελώντας πόλο υπερτοπικής εμβέλειας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Εμείς ως όμιλος Olympia θα στηρίξουμε πλήρως την επένδυση του Ελληνικού και θα είμαστε δίπλα στη Lamda Development σε κάθε της βήμα στην επένδυση αυτή».

Ισχυρό κίνητρο οι υπεραξίες

Το κίνητρο γι’ αυτή την επένδυση είναι πολύ ισχυρό. Ηδη τόσο ο όμιλος Olympia όσο και το VNK Capital βλέπουν σημαντικές υπεραξίες από την επένδυση που έκαναν στη Lamda Development μέσω της Voxcove Holdings πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η είσοδος στη Lamda Development έγινε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή αμέσως μετά το ναυάγιο της εξαγοράς της Avis. Το κοινό σχήμα των Γερμανού – Κάτσου πήρε τότε 10.227.206 μετοχές της Lamda αντί συνολικού τιμήματος 55.226.912 ευρώ. Δηλαδή 5,40 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή έκλεισε την περασμένη Τετάρτη, λίγο πριν από την ανακοίνωση της ΑΜΚ, στα 8,01 ευρώ , με συνέπεια το πακέτο που πήραν ο Πάνος Γερμανός και ο Βασίλης Κάτσος να έχει τρέχουσα αγοραία αξία 81,92 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 26,69 εκατ. ευρώ είναι οι υπεραξίες που σχηματίστηκαν και αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% του κόστους κτήσης!


Τόσο ο όμιλος Olympia όσο και το VNK Capital των αδελφών Κάτσου βλέπουν σημαντικές υπεραξίες από την επένδυση που έκαναν στη Lamda Development μέσω της Voxcove Holdings πριν από σχεδόν δύο χρόνια

«Σαφέστατα το business plan του ομίλου Lamda είναι πολύ συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα», λέει ο Βασίλης Κάτσος ερωτηθείς για το τι περιμένει από την επένδυση. «Ωστόσο η προστιθέμενη αξία που μπαίνει στη χώρα μας είναι τεράστια και εμείς θέλουμε να είμαστε ένας από τους κύριους επενδυτές του πρότζεκτ. Εξάλλου, σήμερα είναι το μεγαλύτερο που τρέχει στην Ευρώπη, αν όχι σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Πώς όμως η οικογένεια Κάτσου και ο Πάνος Γερμανός ήρθαν κοντά; «Υπάρχει εδώ και χρόνια συνεργασία και καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ομίλων. Το πρότζεκτ της Avis μας είχε φέρει πολύ κοντά. Εκείνο δεν κατάφερε να ευοδωθεί για λόγους που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές μας, ωστόσο αργότερα προχωρήσαμε στην από κοινού συμμετοχή μας στη Lamda. Και είναι μια συμμετοχή που θα στηρίξουμε ενεργά», λέει ο Βασίλης Κάτσος.

Σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι «αυτή δεν είναι μια επενδυτική κοινοπραξία. Τόσο εμείς όσο και ο όμιλος Olympia έχουμε τα δικά μας πλάνα και τις δικές μας προτεραιότητες. Οπου βέβαια υπάρχουν κοινή αντίληψη και κοινή προτεραιότητα, μπορεί να υπάρξει και η από κοινού τοποθέτηση. Εξάλλου είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί στις συνεργασίες και το έχουμε αποδείξει με όλες αυτές που έχουμε συνάψει».

Οι διαδρομές του Πάνου Γερμανού και της οικογένειας Κάτσου μπορεί να έχουν άλλη αφετηρία και διαφορετικούς σταθμούς, ωστόσο υπάρχουν κοινά στοιχεία. Και οι δύο εκτόξευσαν τις επιχειρήσεις τους (Γερμανός και Pharmathen αντίστοιχα), τις πούλησαν (σε Cosmote και BC Partners αντίστοιχα) και με τα κεφάλαια που αποκόμισαν (651,3 εκατ. ευρώ ο Πάνος Γερμανός και περίπου 500 εκατ. ευρώ τα αδέλφια Βασίλης και Νέλλη Κάτσου) δημιούργησαν νέους φορείς που συνεχίζουν να επενδύουν στην ελληνική αγορά. Οι τελευταίοι μάλιστα εξακολουθούν να διατηρούν ποσοστό 20% στη φαρμακευτική εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους.
Από εκεί και πέρα οι συμπτώσεις παύουν, με δεδομένο επίσης ότι η επαγγελματική πορεία μεταξύ των δύο πλευρών απέχει κάτι δεκαετίες σε εμπειρία.

Πορεία 40 ετών

Ο Πάνος Γερμανός εισήλθε στον επιχειρηματικό στίβο το 1980, ιδρύοντας το πρώτο κατάστημα «Γερμανός» στο κέντρο της Αθήνας, αρχικά με μπαταρίες. Κέρδισε το προσωπικό του στοίχημα μετεξελίσσοντας την εταιρεία Γερμανός σε ένα μοναδικό success story, μέσα από σημαντικές συμφωνίες και συνέργειες. Μέχρι το 2006 είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και πάνω από 1.000 καταστήματα σε επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ουκρανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και ΠΓΔΜ).

Κομβικό σημείο στην επιχειρηματική του πορεία υπήρξε η εξαγορά του βιομηχανικού συγκροτήματος Sunlight. Διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις, συμμετείχε σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν, στην πώληση της οποίας προχώρησε το 2006.

Το 2006 ήταν συνολικά μια χρονιά-σταθμός για τον ίδιο, καθώς μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και επιλογές δημιούργησε την εταιρεία Olympia, που αποτελεί σήμερα έναν διεθνή επενδυτικό όμιλο με παρουσία σε δέκα χώρες και το βασικό hub έξι αυτόνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Είχαν προηγηθεί, την ίδια χρονιά, η πώληση του μεριδίου του στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ – Duty Free), καθώς και της ναυαρχίδας του ομίλου, του δικτύου Γερμανός. Η πώληση των καταστημάτων «Γερμανός» στην Cosmote υπήρξε τότε η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία των τελευταίων ετών μεταξύ δύο αμιγώς ελληνικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και δημιούργησε νέα δεδομένα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Σήμερα στον όμιλο Olympia εντάσσονται: η αλυσίδα Public, με 55 καταστήματα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας σε Ελλάδα και Κύπρο, η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, που έχει εξελιχθεί σε μία από τις ισχυρότερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες με πρωτιές σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και παρουσία σε πέντε χώρες, και η Westnet, κορυφαία εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας με παρουσία σε δύο χώρες.
Παράλληλα, ο όμιλος έχει μετοχική συμμετοχή στη SoftOne, η οποία δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού, και στη Lamda Development, η οποία είναι ηγέτιδα στην ελληνική αγορά του real estate.

Ο όμιλος Olympia έχει, επίσης, μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην πολωνική αγορά μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play, που είναι πλέον ο Νο1 πάροχος σε συνδρομητές.

Τελευταίο ηχηρό deal στην ελληνική αγορά ήταν η ανακοίνωση τον περασμένο Ιούλιο του γάμου ανάμεσα στην Public και τη Media Markt Ελλάς, θυγατρική στην Ελλάδα του γερμανικού ομίλου Media Markt Saturn. Οι μητρικοί όμιλοι πλέον δημιουργούν μια καινούρια εταιρεία, στην οποία ο όμιλος Olympia θα συμμετάσχει με ποσοστό 75% και η Media Markt Saturn με 25%.

Η οικογένεια Κάτσου

Η διαδρομή του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου ξεκινά στις αρχές του ’90, και μάλιστα με ένα τραγικό γεγονός, τον θάνατο του πατέρα τους Νίκου, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1969 τη Pharmathen. Ο Βασίλης Κάτσος τότε δεν είχε τελειώσει ακόμα τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας. Θα ακολουθήσει και η Νέλλη, και έτσι χρόνο τον χρόνο θα καταφέρουν να φτιάξουν μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των 150 πιο κερδοφόρων και των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Και το 2015, μια χρονιά πολύ δύσκολη για τη χώρα, θα έρθει το χρυσό deal με την BC Partners.

Από την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας τους, ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου δεν αποχώρησαν ποτέ. Διατήρησαν μετοχική παρουσία με 20%. Ταυτόχρονα, όμως, ίδρυσαν το VNK Capital. Ενα οικογενειακό fund από τα αρχικά των ονομάτων τους το οποίο είχε ως βάση την οικογενειακή περιουσία και το ρευστό από την πώληση του 80% της Pharmathen.

Εκτοτε το VNK Capital θα προχωρήσει σε ουκ ολίγες επενδύσεις που αφορούν συνολικά οκτώ κλάδους. Πρώτα απ’ όλα, τον χώρο του φαρμάκου, τον οποίο ξέρουν καλύτερα μετασχηματίζοντας μαζί με τα αδέλφια Περικλή και Πέτρο Βασιλόπουλο την Innovis, που δραστηριοποιείται στην εμπορία φαρμάκων.

Επίσης, στον χώρο των τροφίμων και ποτών με την είσοδο του fund τόσο στην Cafetex όσο και στην Παλίρροια των αδελφών Σουλιώτη με ποσοστό 36%. Ακόμη, στο χαρτοφυλάκιο του fund προστέθηκε πριν από έναν χρόνο η ιδιωτική πολυκλινική SEA Medical Health Clinic στη Mύκονο. Η οικογένεια έχει επενδύσει και στο κομμάτι του τουρισμού μπαίνοντας στη First Quality Yachts. Επιπρόσθετα, στον τομέα της τεχνολογίας έχοντας εισέλθει στην εταιρεία Kinems, που προωθεί διαδραστικά παιχνίδια στην εκπαίδευση, στη Saphetor, εταιρεία ανάλυσης υγείας, στη Socital, που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη Flashchat, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο messenger marketing. Από τη Foodlink, που ήταν από τις πρώτες επενδύσεις, αποχώρησαν τελικά έπειτα από διαφωνίες με τους άλλους μετόχους.