Παράταση λίγων ημερών μέχρι να οριστικοποιηθεί η έκπτωση Καλογρίτσα από τις εργολαβίες του Πάτρα –Πύργος έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει στον αρμόδιο υπουργό για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σήμερα για το έργο έχουν παγώσει οι πληρωμές με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, ωστόσο έχει καταβληθεί προκαταβολή ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην GD Infrastrutture για την εργολαβία 8, η οποία μάλιστα πιέζει για να λάβει την αντίστοιχη προκαταβολή και για την 6η εργολαβία.

Ωστόσο, το πρόβλημα και οι δυσκολίες με το πολυσυζητημένο έργο είναι πολύ βαθύτερες και σχετίζονται με τις άμεσες αποφάσεις που καλείται να λάβει η πολιτική ηγεσία για την τύχη του διαγωνισμού με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι.

Σκέψεις υπάρχουν για ακύρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού μέχρι και για υλοποίηση του έργου ως τμήμα της παραχώρησης της Κορίνθου-Πατρών, μολονότι αποτελεί ένα σενάριο περίπλοκο, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπερπηδήσει τα εμπόδια των εγκρίσεων της Κομισιόν.

Θυμίζουμε ότι το τμήμα Πάτρα-Πύργος είχε σχεδιαστεί αρχικά ως συνέχεια της παραχώρησης και αφαιρέθηκε το 2013 στο πλαίσιο του restart των αυτοκινητοδρόμων καθώς θεωρήθηκε τότε μη χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες γιατί δεν ήταν εμπορικό. Αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο αλλά το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία να το τεμαχίσει σε 8 εργολαβίες και έκτοτε άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.

Οι δύο εργολαβίες Καλογρίτσα

Παράλληλα με τις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία του έργου τρέχουν και οι διαδικασίες της έκπτωσης Καλογρίτσα, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο επικεφαλής του τεχνικού ομίλου που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση επικαλούμενος νομικό κώλυμα έλαβε παράταση στην λήψη αποφάσεων, η οποία μετατίθεται για την επόμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών κατέθεσε ένσταση κατά της πρόσφατης απόφασης των υπηρεσιών του υπουργείου να κηρύξουν έκπτωτη την εταιρεία από τα δύο έργα του Πάτρα-Πύργος μετά την αδυναμία του εργολάβου να προσκομίσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης για να υπογράψει τις δύο συμβάσεις από τις οκτώ, στις οποίες είχε μειοδοτήσει με μεγάλες εκπτώσεις.

Η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών, έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης των υπηρεσιών του υπουργείου να κηρύξουν έκπτωτη την εταιρεία από τα δύο έργα.

Με την υποβολή της ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών αναστέλλονται οι διαδικασίες έκπτωσης και η υπόθεση μεταφέρεται στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.

Από την στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η έκπτωση του εργολάβου θα καταπέσουν και οι εγγυητικές συμμετοχής στο έργο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο για το υπουργείο ο φάκελος του Πάτρα –Πύργος παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ο νέος υπουργός Κώστας Καραμανλής στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε προαναγγείλει ότι το έργο, χρειάζεται μια ριζική λύση καθώς οδηγείται σε αδιέξοδο.

Το υπουργείο όπως αναφέρθηκε μελετά διεξοδικά τις εναλλακτικές και είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να προχωρήσει η λύση όσο το δυνατόν ταχύτερα και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.