Του Στέλιου Μορφίδη

Μπορεί ένας οικονομικός διευθυντής να γίνει διευθύνων σύμβουλος χωρίς καμία άλλη επιχειρησιακή αρμοδιότητα μέσα στην εταιρεία; Η διεθνής πρακτική λέει όχι με τις έρευνες να καταδεικνύουν ότι η πιθανότητα μίας τέτοιας εξέλιξης είναι σχεδόν 1 στις 10. Αν μάλιστα ο συγκεκριμένος CFO μετρά με τα βίας έξι μήνες στην εταιρεία τότε η πιθανότητα σχεδόν μηδενίζεται.

Και όμως η περίπτωση της αναβάθμισης του κ. Γιώργου Σάμιου από τη θέση του οικονομικού διευθυντή σε αυτή του διευθύνοντος συμβούλου στον όμιλο Folli Follie με την ξαφνική αποχώρηση του Τάσου Φράγκου απ’ τη διοίκηση, αποτελεί μία εξαίρεση. Μόνο που αυτή τροφοδοτεί και τις ανησυχίες των μετόχων, των πιστωτών και των εργαζομένων ότι οι προοπτικές επιβίωσης είναι ακόμα χειρότερες απ’ το αλαλούμ που φαίνεται να επικρατεί στο εσωτερικό της εταιρείας από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο.

Και φυσικά δεν είναι μόνο η επιλογή του κ. Σάμιου που δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον αλλά το γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο υπάρχει κωλυσιεργία στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας, οι οποίες βέβαια κολλάνε σε κάτι ουσιώδες: δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά της εισηγμένης με την PwC να μην μπορεί καν εδώ και μήνες να αναμορφώσει τον ισολογισμό της Folli Follie. Και μέσα σε όλο αυτό στο εσωτερικό γίνεται μία «μάχη» μεταξύ στελεχών, παλαιών και νέων, που τελικώς έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση ή στα νευραλγικά πόστα.

Εξάλλου προχθές μαζί με τον κ. Φράγκου παραιτήθηκαν επίσης απ’ το ΔΣ οι κ.κ. Βύρων Μπαλής και Ανδρέας Κουτούπης. Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο διακινούνται πληροφορίες ότι ετοιμάζεται για έξοδο και στελέχος που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες το «ξεκαθάρισμα» της κινεζικής θυγατρικής, μέσω της οποίας στήθηκε το «μεγάλο κόλπο».

Την ώρα όμως που διαδέχονται η μία παραίτηση την άλλη και ουσιαστικά διοίκηση στην εισηγμένη δεν μπορεί να στεριώσει η εμπορική «αιμορραγία» συνεχίζεται καθώς οι εμπορικοί συνεργάτες τερματίζουν τη συνεργασία αντιπροσώπευσης με τη Folli Follie.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν πολλά ερωτηματικά εάν τελικά μπορεί να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής που θα μπορούσε να δώσει σανίδα σωτηρίας με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Ένα πλάνο όμως το οποίο διαρκώς αναθεωρείται.

Όπως δείχνει μάλιστα η επιλογή Σάμιου για τη διοίκηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το σχέδιο θα στηριχθεί αποκλειστικά στα λογιστικά στοιχεία… τα οποία όμως ακόμα αναζητούνται.