Ιδιαίτερα σημαντικός θεωρείται ο πρώτος απολογισμός των επενδύσεων που έχει ήδη υλοποιήσει το Phaistos Investment Fund με εταιρεία διαχείρισης του την 5G Ventures, σε χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών από την έναρξη της λειτουργίας του, όπως και των μέχρι τώρα κινήσεων του για όσες ακόμα δρομολογεί.

Προηγήθηκαν την 1η Ιουνίου η επένδυση του στην Matternet και στην συνέχεια τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου ακολούθησε αυτή στην OQ Technology.

Στο συγκεκριμένο timing, μετά από την είσοδο του στις 2 προαναφερόμενες εταιρείες με μειοψηφική συμμετοχή το fund, όπως αποκάλυψε ο CEO του επενδυτικού ταμείου Φαιστός και της 5G Συμμετοχές Α.Ε. Αντώνης Τζωρτζακάκης, βρίσκεται με άλλες 2 στην φάση του due diligence και με άλλες 3 στο στάδιο της εξέτασης για προκαταρκτική έγκριση, με βάση τον επενδυτικό κανονισμό του.

Αντώνης Τζωρτζακάκης

«Υπάρχουν και άλλες εκτός από αυτές, αλλά σε πιο εισαγωγικά στάδια…», αποσαφήνισε. Το πρώτο closing του fund κυμάνθηκε σε ένα ποσό υπο διαχείριση κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ, αυτό διαθέτει μια πολύ ισχυρή επενδυτική «ομάδα» και ανάλογα με τις προϋποθέσεις της κάθε περίπτωσης μπορεί να φθάσει –θεωρητικά- σε έναν αριθμό από 15 έως 20 επενδύσεις κατά το μέγιστο, χωρίς το «όριο» να είναι δεσμευτικό.

Κι αυτό υπολογίζεται, με βάση το μέσο ύψος των επενδύσεων μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, που φυσικά ενδέχεται να είναι μικρότερο ή και μεγαλύτερο. Οπότε, δεν αποκλείεται τελικά οι εταιρείες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις να είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό και να αντλήσουν υψηλότερα κεφάλαια (με περισσότερους του ενός γύρους), από τις 50+ συνολικά που τέθηκαν –οι πιο πολλές ανεπίσημα- υπό αξιολόγηση.

Με δεδομένο ότι επιλέγονται με κριτήριο και το ποιες θεωρούνται πιο ώριμες, οι επίσημες διαδικασίες του fund περιορίζονται στις 10 με 12 από αυτές, όχι απαραίτητα start ups με την κλασσική έννοια του όρου…

Υπενθυμίζεται, ότι το Φαιστός έχει ως βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο –με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G- και μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του στους επενδυτές του συμπεριλαμβάνονται: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ως Leading anchor investor εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Το Φαιστός επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αξιοποιούν το 5G -και σχετικές με αυτό τεχνολογίες και επιπλέον, παρέχει σε αυτές πρόσβαση σε υποδομές, τεχνογνωσία και δυνατότητες δικτύωσης. Από τα σχέδια του fund δεν απουσιάζουν οι συμμαχίες με ισχυρούς «συμπαίκτες» και οι συνεργασίες με άλλα funds σε επίπεδο επενδυτικών προτάσεων.

Οι κλάδοι του ενδιαφέροντος

Στο τρίμηνο έως το τέλος του 2022 αναμένεται να προκύψουν εξελίξεις σε κάποιες από τις προαναφερθείσες υποθέσεις, ενώ όσον αφορά τους κλάδους των δραστηριοτήτων των εταιρειών που συνομιλούν με το fund οι δυο πρώτες ανήκουν στους κλάδους του cyber security και IoT και οι άλλες τρεις, οι δυο στο retail και η μια (αμερικάνικη) στο chip manufacturing. Από τις 5 αυτές εταιρείες, οι 3 είναι μάλιστα ελληνικές.

Στο επενδυτικό «στόχαστρο» του Φαιστός τοποθετούνται και εμπορικές εφαρμογές, όσο και ο κλάδος του fintech. Η «ζωή» του fund είναι μέχρι τα 10 έτη, ο επενδυτικός κύκλος έχει διάρκεια έως 5 έτη και άλλα 5 έτη ο κύκλος των αποεπενδύσεων.

Στις προτεραιότητες του περιλαμβάνεται η ενίσχυση του οικοσυστήματος με επίκεντρο το 5G, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα μέρη με φόντο την αγορά του 5G και η προσέλκυση επενδυτικής δραστηριότητας ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά, με ίδρυση θυγατρικών, τεχνολογικών κέντρων κ.α., έτσι ώστε να αφήσουν το αποτύπωμα τους στη χώρα.

Παράλληλα, επισημάνθηκε, έρχεται τεχνογνωσία στην Ελλάδα που πριν δεν υπήρχε, όπως και ότι οι εταιρείες- στόχοι δεν δραστηριοποιούνται μόνο στην «μικρή» εγχώρια αγορά, αλλά ενδιαφέρουν και οι διεθνείς πωλήσεις τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης το Φαιστός είναι το μοναδικό fund του είδους του στην Ευρώπη, ένα «ειδικό fund τεχνολογίας»: «Αυτό που δεν υπήρχε και έγινε γρήγορα, ήταν το σύστημα των συνεργαζόμενων εταιρειών που είναι γύρω από το fund. Δεν δίνουμε μόνο χρήματα, προσφέρουμε μια σειρά facilities, φάσμα, R&D, τον πρώτο πελάτη μιας εταιρείας για να μπορεί να τεστάρει τα προϊόντα της κ.α. Τους έχουμε εξηγήσει ότι δεν πρόκειται μόνο για μια τυπική επένδυση χρημάτων, ότι τους βοηθάμε στην καθημερινή τους λειτουργία. Εμείς, δεν υποκαθιστούμε τα δίκτυα. Δεν φτιάχνουμε δίκτυα. Τα κατασκευάζουν αυτοί που πρέπει. Επενδύουμε σε υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G.»

Οι Matternet και OQ Technology

Ποιες είναι οι δυο πρώτες επενδύσεις του Phaistos Investment Fund:

Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του Φαιστός έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post και… στην OQ Technology, που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το Φαιστός συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την πολυεπίπεδη υποστήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, το Φαιστός ανέπτυξε δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων στο οποίο συμμετέχουν:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», η Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Nokia Hellas, η Cosmote και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Μέλη του δικτύου προσφέρουν υποστήριξη, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει το Φαιστός.

Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. Η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology, έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia.

Η «ομάδα» των 7

Σύμφωνα με όσα άλλα τονίσθηκαν κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων του εξαμήνου, το έργο του Φαιστός υποστηρίζει η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία υποβάλλει γνωμοδοτήσεις στο Δ.Σ. και την Επενδυτική Επιτροπή.

Αποτελείται από 7 καταξιωμένους επαγγελματίες με διεθνή σταδιοδρομία που έχουν διακριθεί στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Στον σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το Φαιστός στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όπως επίσης ειπώθηκε χαρακτηριστικά, έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη φορείς και πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ενδεικτικό θεωρείται το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επισημάνει πως το Φαιστός αποτελεί καινοτόμο εθνικό σχήμα που αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο για την ελληνική οικονομία στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού…

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακή κρίση: Η Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ σε ενέργεια και αλληλεγγύη

Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια…

Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής