business stories

Pharmathen: Εξάγει τεχνογνωσία επενδύοντας στην Ελλάδα

  • Όλγα Μπαλαφούτη


Με ευρύ δίκτυο σε 85 χώρες, επόμενος στόχος για την εταιρεία είναι η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας

Ιδρύθηκε το 1969 και πενήντα χρόνια μετά, η Pharmathen έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης, που ερευνά για τον κόσμο και επενδύει στην Ελλάδα, διαθέτοντας εξειδίκευση στην ανάπτυξη, στην καταγραφή, στην παρασκευή και στη διαχείριση του κύκλου ζωής ιδιαιτέρως πολύπλοκων φαρμακευτικών τεχνολογιών και γενόσημων σκευασμάτων.

Αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και μια από τις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές, ερευνοκεντρικές εταιρείες, σύμφωνα με το European Scoreboard, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, το 2010, ο Βασίλης Κάτσος και η αδελφή του Νέλλυ, εγκαινίασαν την μονάδα παραγωγής φαρμάκων στις Σάπες του νομού Ροδόπης, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο.

Εδώ και 25 χρόνια, που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι της Pharmaten, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία αμιγώς εξαγωγική εταιρεία με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 200 εκατ. Ευρώ απασχολώντας 1.100 εργαζόμενους, ενώ με βάση το νέο επενδυτικό πλάνο, στόχος είναι συνολικά να προσθέσουν 300 νέες εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, πάνω από 30% των εργαζομένων στην Pharmathen, κατέχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό, αφού όπως είπε η διοίκηση, στην εταιρεία, αλλάζουν το brain drain σε brain grain.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο η Pharmaten είναι μία εταιρεία που παράγει ρευστότητα και καινοτομία, ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός. «Δεν κάνουμε φασόν για καμιά πολυεθνική. Προχωράμε με το ανάποδο μοντέλο από αυτό που συνήθως εφαρμόζεται», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «από το 1998 λειτουργούμε με βασικό άξονα το άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης για να ανατρέψουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα.

«Δεν εξάγουμε απλά ελληνικό φάρμακο αλλά ελληνική τεχνογνωσία», είπε ο κ. Κάτσος.

Η BC Partners

Πριν από τέσσερα χρόνια η Pharmathen  ήρθε σε συμφωνία με τη BC Partners, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες διεθνώς με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 20 δισ., για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας.

Ήταν επίσης η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε, και μάλιστα μέσα στην κρίση, χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων, ενώ το 2017 προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό πλάνο

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων της νέας μονάδας, η εταιρεία παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, σε συνέχεια μάλιστα του επενδυτικού πακέτου των 200 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει η εταιρεία σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Με τα πρώτα τρία νέα προϊόντα που θα λανσάρει στην αγορά, αναμένεται να ξεπεράσει σε τζίρο τα 150 εκατομμύρια σε βάθος πενταετίας, ενώ αθροιστικά με 8 προϊόντα αναμένεται ο τζίρος να αγγίζει το μισό δισ.

Για φέτος, οι προβλέψεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα τοποθετούν τα Εbitda στα 60 εκατ. Ευρώ, ενώ την επόμενη διετία, με την προσθήκη της νέας μονάδας στο εργοστάσιο, θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. Ευρώ.

H εταιρεία αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία. Με ένα ευρύ δίκτυο σε 85 χώρες και διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ, αφού τα πρώτα προϊόντα είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην συγκεκριμένη αγορά,  επόμενος μεγάλος στόχος αποτελεί η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας.

Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης

Πρόκειται για μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως και αποτελεί μέρος του εργοστασίου που λειτουργεί η Pharmathen στις Σάπες του Νομού Ροδόπης από το 2010, με συνολική ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 3 δισ. δισκία και τα 2 δισ. κάψουλες.

Η Νέα Μονάδα Ενέσιμων Βραδείας Αποδέσμευσης στηρίζεται σε πραγματικά πρωτοποριακή τεχνολογία, είναι μια από τις ελάχιστες αντίστοιχες που υπάρχουν στον κόσμο και δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα έχουμε πετύχει και για όσα σχεδιάζουμε για το μέλλον με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον ασθενή και στην οικογένειά του, τόνισε ο Βασίλης Κάτσος, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων την Παρασκευή.

«Η Pharmathen, ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανάπτυξης στην Ελλάδα βάσει επενδύσεων και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχουμε πετύχει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 85 χώρες και στις 6 ηπείρους, αντιπροσωπεύοντας το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Pharmathen και Managing Partner BC Partners τόνισε: «Η Pharmathen υλοποιεί με προσήλωση ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων που της επιτρέπει να δημιουργεί σταθερά ακόμα μεγαλύτερη αξία για την εταιρεία, τους ανθρώπους της και φυσικά τους καταναλωτές. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού και με όπλο τις γερές βάσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την καινοτομία και το απόλυτα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η Pharmathen έχει ήδη εξασφαλίσει μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία και για τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον φαρμακευτικό κλάδο».

Μάλιστα, ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια, ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι «σαν επενδυτής έχω όλη τη διάθεση να βάλω κι άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα».

Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, θα παίξει η ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα για τη χώρα πέρασαν. Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε την θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Ο Δημήτρης Καδής(φωτο), Διευθύνων Σύμβουλος της Pharmathen υπογράμμισε: «Βασική φιλοδοξία μας στην Pharmathen είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα δύναμη, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων, που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα χορήγησης και επικεντρώνονται ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Αισθανόμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί οι πρώτες εγκρίσεις αυτών των προϊόντων είναι ήδη γεγονός. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό μας πλάνο, που αγγίζει συνολικά σε αξία το μισό δις. ευρώ, καθώς έχουμε ήδη επενδύσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη και πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024».

Τη διευκόλυνση επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη με νομοθετικές ρυθμίσεις προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, που όπως είπε  θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη στη ΔΕΘ.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής ενεσίμων φαρμάκων της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, ο υπουργός ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθούν και νέες επενδύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης από ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την Pharmathen ως παράδειγμα προς μίμηση,  τόσο για τους  υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όσο  και για την παραγωγή καινοτομίας.