business stories

Philip Morris International: Υποστηρίζει την απαγόρευση των τσιγάρων ως το 2030 στη Μεγάλη Βρετανία

  • Άντζελα Μπολέτση


Γιατί μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες δηλώνει πώς σκοπεύει να σταματήσει την πώληση τσιγάρων και να στραφεί σε εναλλακτικά προϊόντα - Η εξαγορά της Vectura

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τις επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, και αντικαπνιστικές οργανώσεις παγκοσμίως κάνουν, χρόνια τώρα, εκστρατείες κατά των καπνοβιομηχανιών, ζητώντας την απαγόρευση του καπνίσματος. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα». Μια δήλωση που προκαλεί έκπληξη καθώς δεν προέρχεται από κάποιο αντικαπνιστικό κίνημα αλλά από τον διευθύνων σύμβουλο της Philip Morris International (PMI), κατασκευαστή των τσιγάρων Marlboro εκτός ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η εταιρεία σκοπεύσει να απαλλαχθεί από τα προϊόντα νικοτίνης και να τερματίσει την πώληση τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την κυκλοφορία των τσιγάρων μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα οποία, μάλιστα, παραλλήλισε με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η πώληση των οποίων αναμένεται να απαγορευτεί μέχρι το 2030. Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέισεκ Όλζακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρείας να γίνει smoke-free και να συμβάλει στον τερματισμό της χρήσης παραδοσιακών τσιγάρων.

«Όσο πιο γρήγορα συμβεί η απαγόρευση καπνίσματος, τόσο καλύτερο είναι για όλους. Με τη σωστή ρύθμιση και ενημέρωση μπορεί αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», επισήμανε ο Όλζακ.

Η Philip Morris International είναι ξεχωριστή από τη Philip Morris USA, η οποία παράγει τσιγάρα Marlboro στις ΗΠΑ και είναι τμήμα της αμερικανικής εταιρείας καπνού Altria. Διαχωρίστηκε από τη Philip Morris ΗΠΑ το 2008 και πρόσφατα εντυπωσίασε με τα την απόφαση της να μετατραπεί σε μια εταιρεία χωρίς καπνό, καθώς και να εξαγοράσει τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Vectura Group, η οποία παράγει εξαρτήματα για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με βλέμμα σε ένα smoke-free μέλλον

Η PMI, ο κατασκευαστής της πιο δημοφιλούς μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, έχει επενδύσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την εκστρατεία απομάκρυνσης της επιχείρησής της από τα επιβλαβή προϊόντα καπνού την οποία χαρακτηρίζει «φυσικό ακόλουθο της εξέλιξης σε μια ευρύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας».

Η PMI στοχεύει στην είσπραξη εσόδων ύψους 1 δισ. δολαρίων από προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη έως το 2025 και έχει τοποθετήσει τα αναπνευστικά φάρμακα στο επίκεντρο. Στοχεύει να είναι «απαλλαγμένη από το κάπνισμα» έως το 2025, όταν τα έσοδα από τον καπνό θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού εισοδήματος και επενδύει δισεκατομμύρια σε καινοτόμες επιχειρήσεις για να απομακρυνθεί από τον πυρήνα της καπνοβιομηχανίας,

Η εξαγορά της Vectura

Φαίνεται ότι το σχέδιο της PMI για ένα smoke-free μέλλον, δε μένει στα λόγια αλλά αποτυπώνεται στις πράξεις. Η εταιρεία που μέχρι σήμερα είναι πρωταθλητής στην αρένα της φαρμακοβιομηχανίας, αφήνει πίσω τα τσιγάρα και επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων. Μόλις μία εβδομάδα μετά την εξαγορά της δανέζικης εταιρείας Fertin Pharma, που παράγει καινοτόμα προϊόντα προς μάσηση, όπως τσίχλες νικοτίνης, η PMI ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόταση για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Vectura plc, εταιρεία που εξειδικεύεται στα συστήματα χορήγησης εισπνεόμενων φαρμακευτικών ουσιών. Η PMI συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Η προσφορά της PMI ξεπέρασε τις 958 εκατομμύρια λίρες που κατέθεσε ο όμιλος ιδιωτικών μετοχών Carlyle τον Μάιο. Το διοικητικό συμβούλιο της Vectura είχε προτείνει στους μετόχους να αποδεχτούν την προσφορά της Carlyle, αλλά απέσυραν την υποστήριξη σε αυτήν την προσφορά μόλις έλαβαν την υψηλότερη προσφορά από την PMI.

«Αναγνωρίζουμε τη σημαντική αύξηση της τιμής που προσφέρεται στους μετόχους στο πλαίσιο της εξαγοράς σε σύγκριση με την προσφορά της Carlyle και, συνεπώς, συνιστούμε την εξαγορά στους μετόχους», δήλωσε ο Μπρούνο Ανγκελίτσι, πρόεδρος της Vectura.

Η PMI δήλωσε ότι η Vectura θα λειτουργήσει ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της εισπνεόμενης θεραπευτικής επιχείρησης της PMI. «Η εξαγορά θα δώσει στους ανθρώπους μας την ευκαιρία να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά μιας αυτόνομης εισπνεόμενης θεραπευτικής μονάδας, βοηθώντας στην ανάπτυξη προϊόντων για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η αγορά εισπνεόμενων θεραπευτικών προϊόντων είναι μεγάλη και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με σημαντικές ευκαιρίες για την κάλυψη ανεκπλήρωτων αναγκών», δήλωσε ο Ολζακ. «Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας και επενδύοντας τους πόρους μας στη συνεχιζόμενη επιστημονική αριστεία των δύο εταιρειών, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή μας σε μια εταιρεία απαλλαγμένη από προϊόντα νικοτίνης, κάτι που αποτελεί βασικό στρατηγικό επίκεντρο της PMI».

Οι μετοχές της Vectura σημείωσαν άνοδο 14% μετά την ανακοίνωση, κλείνοντας στις 154,6 λίρες στις αρχές Ιουλίου, καθώς η προσφορά μετρητών από την PMI είναι 150 λίρες ανά μετοχή.

Ωστόσο, αντικαπνιστικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο επέκριναν αυτήν την εξαγορά, κατηγορώντας τις εταιρείες καπνού ότι προσποιούνται ότι υποστηρίζουν το αντικαπνιστικό κίνημα, ενώ εξακολουθούν να πωλούν προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Guardian.

Ποιος είναι ο Όμιλος Vectura;

Η Vectura με έδρα στο Wiltshire είναι πάροχος καινοτόμων συστημάτων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής. Η εταιρεία παράγει 13 βασικά εισπνεόμενα και 11 μη εισπνεόμενα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο από μεγάλους παγκόσμιους φαρμακευτικούς ομίλους, καθώς και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών για φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης.

Το 2020, τα καθαρά έσοδα της Vectura ανήλθαν σε 245 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Νίκος Ταβουλάρης: Από το πλευρό του Νιάρχου μέχρι τις μέρες δόξας και την παρακμή των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 27/8 για την έκπτωση του 3%

Κατώτατος μισθός: Πόσο κοστίζει η αύξησή του στους εργοδότες (πίνακας)