Πόσο εύκολο είναι για μια οικονομία με το μέγεθος της κυπριακής να διαθέτει 10 δισεκατομμυριούχους, όσους δηλαδή και η Ελλάδα; Από μια πρώτη ανάγνωση, η πληροφορία δημιουργεί, ίσως, μια ελαφρά έκπληξη σε κάποιους, στη σύγκριση τουλάχιστον, καθώς η Κύπρος πρόκειται για μια χώρα με μικρό σχετικά πληθυσμό, 1,25 εκατ. κατοίκων, αλλά για όλα υπάρχει, πάντα, μια εξήγηση.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου, περίπου 57 δισ. δολ. αθροιστικά, ανήκει σε 7 (από τους 10 συνολικά) επιχειρηματίες, επενδυτές και μετόχους ισχυρών ομίλων με ξένη καταγωγή, οι οποίοι ωστόσο απέκτησαν για «Χ» λόγους κυπριακά διαβατήρια και συμπεριλαμβάνονται στη «χρυσή» λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων της Κύπρου – και του πλανήτη.

Από τα ονόματα του κυπριακού Top-10 ξεχωρίζουν σαφώς τα μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου, λόγω και της ελληνικότητάς τους, ενώ στην κατάταξη εμφανίζονται και άλλοι γνωστοί κροίσοι του πλανήτη, όπως ο Νορβηγο-Κύπριος εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος αποτελεί «παλιά» παρουσία…
Από μια έρευνα του newmoney σε διαθέσιμα/δημοσιοποιημένα στοιχεία, αφενός επιβεβαιώνεται το γεγονός της ύπαρξης της κυπριακών διαβατηρίων για όλους, αφετέρου αναδεικνύονται κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν τους «10»…

Τζον Φρέντρικσεν

Στην κορυφαία θέση της «κυπριακής ομάδας» των billionaires τοποθετείται ο γεννημένος στην Ινδία, 75ετής, Βινόντ Αντάνι (Vinod Adani), από το in-cyprus.philenews.com που επικαλείται τα στοιχεία του Forbes για τους 10 Κύπριους πολίτες οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του για το 2024 με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, αν και κάποιοι κατέχουν «διπλές» υπηκοότητες, άλλους τόπους κατοικίας, σε Λονδίνο, Μονακό κ.λπ.
Συνολικά, ο Αντάνι κατατάσσεται στην 88η θέση παγκοσμίως, με καθαρή περιουσία 23,6 δισ. δολ. και είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του… πασίγνωστου Γκαουτάμ Αντάνι, μέχρι πρότινος νο3 στη Γη (έχοντας «σκαρφαλώσει σε συγκεκριμένο timing έως το νο1), που ηγείται του πανίσχυρου ομίλου Adani, με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ετερογενών δραστηριοτήτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με συμφέροντα στα ινδικά λιμάνια και αεροδρόμια, την ενέργεια και τις υποδομές.
Τον ακολουθεί ένας… Νορβηγός, χρόνια πολιτογραφημένος και ως Κύπριος, ο 79χρονος εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν (John Fredriksen), νο 108 στο Forbes, με portfolio 16,9 δισ. δολ. και συμμετοχές σε πετρελαιοφόρα, φορτηγά πλοία και γεωτρήσεις βαθέων υδάτων.

Τρίτος, ο 57χρονος Γιακίρ Γκαμπάι (Yakir Gabay) στο νο 809, Κύπριο-Ισραηλινός billionaire του real estate, συνιδρυτής του εισηγμένου γερμανικού κολοσσού ακινήτων Aroundtown SA και μέτοχός του με μερίδιο 15%, με assets 3,9 δισ. δολ. και έπονται άλλοι τρεις κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων: ο γεννημένος στο Τουρκμενιστάν, ρωσικής καταγωγής, 61 ετών, Ίγκορ Μακάροβ στο νο 1.545 (Igor Makarov), ο ιδρυτής της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Itera, με περιουσία 2,1 δισ. δολ. και οι επίσης Ρώσοι Σεργκέι Ννμίτριεφ (Sergey Dmitriev) στο νο 1.143, 58 ετών και Βαλεντίν Κιπιγιάτκοβ, 47 ετών στο νο 1.545 (Valentin Kipyatkov), με net worth 2,9 δισ. δολ. και 2,1 δισ. δολ. αντίστοιχα, οι συνιδρυτές της startup εταιρείας λογισμικού JetBrains, με έδρα της την Πράγα.

Γιακίρ Γκαμπάι

Ο sir της διεθνούς επιχειρηματικότητας, ιδρυτής και μέτοχος της low cost αεροπορικής easyJet και ιδιοκτήτης του οικοσυστήματος εταιρειών-brands της easyGroup, ο ελληνοκύπριος δισεκατομμυριούχος Στέλιος Χατζηιωάννου, 57 ετών θεωρείται μόνιμο μέλος της «χρυσής» λίστας του Forbes, με περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 1,2 δισ. δολ. (νο 2.410) και παράλληλα αυτά των αδελφών του, του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, 64 ετών στο νο 2.287 και της Κλέλιας Χατζηιωάννου στο νο 2.545, σε 1,3 δισ. δολ και 1,1 δισ. δολ. Πλούτος που προέρχεται από τη ναυτιλιακή κληρονομιά της εφοπλιστικής οικογένειας και άλλες επενδύσεις (όπως η μετοχική παρουσία στην easyJet, το real estate, με σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και Ευρώπη κ.ά.).
Την δεκάδα των δισεκατομμυριούχων της Κύπρου για το 2024 συμπληρώνει ο επίσης εκ Ρωσίας ορμώμενος Βλάντιμιρ Κρούπτσακ, 66 ετών (Vladimir Krupchak), με περιουσιακό «απόθεμα» 1,2 δισ. δολ. (νο 2.410), πρώην μέλος της Ρωσικής Δούμας και βασικός μέτοχος σε κορυφαία βιομηχανία, παραγωγό χαρτιού και χαρτοπολτού (Arkhangelsk Pulp and Paper Mill).
Μαρίτσα Λαζαρή, 2,8 δισ. δολ., νο 1.187, με δραστηριότητα στο real estate θεωρείται κάτοικος, αλλά και πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου).

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Η έντονη και διαρκής επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο και τη στήριξή του στους νέους επιχειρηματίες, τον καθιστά αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο της λίστας, όπως και τα δυο αδέλφια του, Πόλυ Χατζηιωάννου και Κλέλια Χατζηιωάννου.
Ενδιαφέρον για business στην χώρα μας, πλην της όποιας σχέσης τους με τη Μεγαλόνησο, έχουν δείξει και άλλα μέλη του «κλειστού κλαμπ» των billionaires με τα κυπριακά διαβατήρια…

Τον Αύγουστο του 2023, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας και της Ασίας, ο Γκαουτάμ Αντάνι, συμμετείχε με ομάδα συνεργατών του στην πολυμελή αποστολή η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα, συνοδεύοντας τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, με τον επικεφαλής του Adani Group να αποκαλύπτει τις προθέσεις του για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια και πιθανόν όχι μόνο.

Γκαουτάμ Αντάνι

Η επίμαχη έκθεση της Hinderburg Research fund, πέρσι, μέσω της οποίας εξαπέλυσε κατά του ιδίου διάφορες κατηγορίες και χαρακτηρίσθηκε από τον όμιλό του ως «υπολογισμένη επίθεση εναντίον της Ινδίας», είχε προκαλέσει κατάρρευση της μετοχής και απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων.
Η Hinderburg ωστόσο ενέπλεξε και τον μυστηριώδη Βινόντ Αντάνι, ως έτερο και αφανή ισχυρό άνδρα της «αυτοκρατορίας», ο οποίος διατηρεί τη βάση του στο Ντουμπάι και αναφέρεται ως Κύπριος υπήκοος. Η επίσημη απάντηση ήταν ότι ο συγκεκριμένος, δεν κατέχει διευθυντική θέση σε καμία εταιρεία του ομίλου, ούτε διαδραματίζει κάποιο ρόλο στις καθημερινές υποθέσεις τους.

Για την ιστορία: οι Αντάνι ελέγχουν τον μεγαλύτερο ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων και αεροδρομίων της Ινδίας, έχοντας επεκτείνει τις δραστηριότητές τους από τα data centers και τα media, μέχρι το τσιμέντο, το αλουμίνιο, τις ΑΠΕ, τα ανθρακωρυχεία, το φυσικό αέριο κ.λπ.
Ο εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν φέρεται να απαρνήθηκε πριν από χρόνια τη νορβηγική υπηκοότητα για να πάρει την κυπριακή, επιλέγοντας την φορολογικά πιο φιλική Κύπρο για έδρα των εταιρειών του, από όπου «μανατζάρει» πολλές από τις δουλειές του στη ναυτιλία, συναλλασόμενος και με Έλληνες εφοπλιστές, όπως ενδεικτικά το μεγάλο deal του 2021 για την αγορά 6 υπό κατασκευή τάνκερ…

Βινόντ Αντάνι

Ο Γιακίρ Γκαμπάι αναπτύσσει σημαντικά projects στην Κύπρο, διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο σε όμιλο με δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στην Γερμανία στο χαρτοφυλάκιό του.
Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ορισμένοι Ρώσοι ίσως βρήκαν «καταφύγιο» στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την επιβολή πιθανών κυρώσεων μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία…

Οι ιδρυτές της JetBrains, Σεργκέι Ννμίτριεφ και Βαλεντίν Κιπιγιάτκοβ, αποποιήθηκαν τη ρωσική υπηκόοτητα (πότε και γιατί, οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα) και ως Κύπριοι πολίτες και κάτοικοι της χώρας ασχολούνται με την ανάπτυξη της εταιρείας τους και τους πελάτες της: ανάμεσα σε αυτούς η πλειοψηφία των μελών του δείκτη Fortune 500, οι Citigroup, Google, Volskwagen κ.λπ.

Στους επιφανείς Ρώσους που προτίμησαν να μείνουν με το κυπριακό διαβατήριο προστέθηκε και ο billionaire Ιγκόρ Μακάροφ από το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Ποια «δώρα» περιμένουν οι νέοι επαγγελματίες από την εφορία

Το κρίσιμο 6μηνο της οικονομίας: Πρώτα πλεονάσματα και μετά παροχές

Curity Pharma: Φαρμακευτική κάνναβη από τη Λάρισα – Πότε ξεκινά η παραγωγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ