Μέσα στο χάος που έχει προκύψει από την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την AstraZeneca, για την παροχή εμβολίων της Covid-19, το φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον Πασκάλ Σοριό, τον CEO της βρετανοσουδηδικής εταιρείας. Αφότου δέχτηκε σφοδρή κριτική από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο 61χρονος Γάλλος πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως η AstraZeneca δεν είχε δώσει καμία εγγύηση, αλλά απλώς είχε κάνει συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας».

Μπορεί να μην φαίνεται από την προσεγμένη εμφάνιση και τις ήπιες εκφράσεις του, αλλά ο Πασκάλ Σοριό είναι συνηθισμένος στις διαμάχες. Ή τουλάχιστον ήταν, σαν έφηβος στους δρόμους του Παρισιού, όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έμπλεκε σε καυγάδες κάθε εβδομάδα. Φαίνεται οι… εξωσχολικές δραστηριότητες δεν τον άφησαν να σκεφτεί τι ήθελε να κάνει με την ζωή του, γιατί όταν ήρθε η ώρα να διαλέξει, έγινε κτηνίατρος. Μετά από μερικούς μήνες δουλειάς σε στάβλους στα βόρεια της Γαλλίας, κατάλαβε πως είχε κάνει την λάθος επιλογή. Αποφάσισε να σπουδάσει κάτι για το οποίο δεν ήξερε απολύτως τίποτα, διοίκηση επιχειρήσεων, ώστε να ανοίξει τους ορίζοντες του. Με το ίδιο σκεπτικό, αφότου αποφοίτησε, χρησιμοποίησε το MBA του σαν διαβατήριο, για να ταξιδέψει στον κόσμο.

Έπιασε δουλειά στην Roussel Uclaf, τότε, το 1986, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική στην Γαλλία, αλλά αντί να εγκατασταθεί στην πατρίδα του, ο Σοριό επέλεξε την Αυστραλία. Εκεί, τελικά, έβαλε ρίζες και μετά από μία σειρά μετακινήσεων, σήμερα μένει στο Σίδνεϊ με την οικογένεια του. Παρέμεινε στην ίδια εταιρεία για 16 χρόνια, ακόμη και μετά την συγχώνευση της με την γερμανική Hoechst AG, μέχρι που έπιασε δουλειά στην Aventis, η οποία επίσης συγχωνεύτηκε με την Sanofi. Ακολούθησε μία εξαετής θητεία στην ελβετική φαρμακευτική Roche, για χάρη της οποίας, μετακόμισε στην Καλιφόρνια, ώστε να διοικήσει μία θυγατρική. Και τελικά, το 2012, ανέλαβε χρέη Διευθύνοντος Σύμβουλου στην AstraZenca, σε μία κίνηση που θεωρήθηκε αυτοκτονική από μερικούς.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η AstraZeneca βρισκόταν σε παρακμή. Δύο χρόνια μετά την πρόσληψη του, ο Σοριό έλαβε μία άκρως δελεαστική πρόταση για την εξαγορά της εταιρείας του από την Pfizer, έναντι εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο 54χρονος, τότε, αρνήθηκε, όμως πλέον έπρεπε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κρίση. Στο διάστημα 2011 με 2017, οι πατέντες για τα φάρμακα της AstraZeneca που παρείχαν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων της, έληγαν. Η εταιρεία χρειαζόταν νέες πηγές εσόδων, διαφορετικά κινδύνευε να βρεθεί στην αφάνεια.

Στα μάτια του Σοριό, μία δραστική αλλαγή ήταν απαραίτητη. Έτσι, μετακίνησε τα κεντρικά και το ερευνητικό κέντρο της AstraZeneca, από τα βορειοδυτικά της Αγγλίας, στο Κέιμπριτζ, ώστε να βρίσκονται δίπλα στο φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης. Πέρα από την άμεση πρόσβαση στα νεαρά λαμπρά μυαλά της Βρετανίας, ο Σοριό προχώρησε και σε επενδύσεις και εξαγορές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, με στόχο να ανανεωθεί η γραμμή φαρμάκων της εταιρείας.

Όπως φαίνεται από το γεγονός ότι οι Times τον ανακηρύξαν κορυφαίο άνθρωπο στον κόσμο των επιχειρήσεων για το 2020, η AstraZeneca ανάκαμψε και πλέον έχει σταθερή παρουσία στον FTSE 100. Προφανώς, βέβαια, η βρετανική εφημερίδα δεν μπορούσε να ξέρει για τα προβλήματα που πρόεκυψαν με την ΕΕ μόλις τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς. Ωστόσο, όποτε και να καταφθάσει το εμβόλιο στην Ευρώπη, αν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο αυτό της Pfizer/BioNTech, αλλά συνεχίσει να είναι πιο φθηνό και πιο ανθεκτικό, τότε θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του ιού και στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ίσως, όμως, να μιλάμε για ένα μεγάλο Αν…

Διαβάστε περισσότερα

Μάικλ Μπέρι – Ο προφήτης της κρίσης του 2008 προειδοποιεί: Αφύσικο το ράλι 642% αυτής της μετοχής

Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile

Τα «μυστικά» της Silicon Valley: Τι συνδέει Γκέιτς, Μπάφετ, Μπέζος, Έλον Μασκ και άλλους βαθύπλουτους επενδυτές