Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση του, αν μη τι άλλο, «πρωτότυπου» πλειστηριασμού που αφορά το… Αστυνομικό Τμήμα Άνω Γλυφάδας.

Το όλο θέμα αποκάλυψε το newmoney στις 24 Απριλίου, αλλά νωρίτερα εκδικάστηκε προσφυγή της οφειλέτιδας εταιρείας κατά της επισπεύδουσας Cepal Hellas, που οδήγησε σε διπλασιασμό σχεδόν της τιμής πρώτης προσφοράς.

Το σφυρί για τις 19 Ιουνίου

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για τις 19 Ιουνίου 2024 έχει προγραμματιστεί να βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί το κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Άνω Γλυφάδας, εάν μέχρι τότε δεν έχουν μεσολαβήσει κινήσεις αναστολής.

Το εν λόγω ακίνητο, βέβαια, είναι μισθωμένο προκειμένου να στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα (Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, Τμήμα Αλλοδαπών Νοτιοανατολικής Αττικής και Γραφείο Διαβατηρίων Γλυφάδας) και ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Χρήστος Χατζηχρήστος & Σια Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο “Ask”.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Symbol Investment NPLCo Designated Activity Company» και η αναγκαστική κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος συνολικής οφειλής ύψους 312.741,98 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% ενός οικοπέδου, άρτιου και οικοδομήσιμου, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Γλυφάδας Αττικής στο συνοικισμό «Τερψιθέας», και επί της οδού Βορείου Ηπείρου αρ. 50.Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1.337 τ.μ.

Το ακίνητο απέχει 1χλμ από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, 550 μέτρα από την αρχή της Δημ. Γούναρη και 500 μέτρα από την Λεωφόρο Κύπρου που αποτελούν βασικούς οδικούς και εμπορικούς άξονες της ευρύτερης περιοχής.
Εντός του παραπάνω οικοπέδου υφίσταται τριώροφο επαγγελματικό κτίριο που, κατά την κατασχετήρια έκθεση, αποτελείται από ισόγειο, α’ όροφο, β’ όροφο 655 τ.μ./ έκαστος και δώμα επιφάνειας 50 τ.μ. (στο οποίο υπάρχουν κοιτώνες). Δηλαδή η συνολική επιφάνεια του κτιρίου ανέρχεται σε 2015 τ.μ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για συμβατική κατασκευή του 2000 με καλό βαθμό συντήρησης, ενώ η αγοραία αξία του ακινήτου και ακόλουθα η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε σε 1,63 εκατ. ευρώ.

Η ανακοπή και η… ανατροπή

Στο μεταξύ όμως εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας με την οποία ζήτησε να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την περιγραφή του ακινήτου καθώς και η εκτίμηση της αξίας και της τιμής πρώτης προσφοράς.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι στην έκθεση εκτίμησης και στην έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, δεν αποτυπώθηκαν ορθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, όπως αυτά αναδεικνύονται από έκθεση εκτίμησης άλλης εταιρείας με βάση την οποία η αγοραία αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 4.840.000 ευρώ. Ειδικότερα, «δεν αποτυπώθηκε ορθά το εμβαδόν του τριώροφου κτιρίου, καθόσον ο κάθε όροφος αυτού έχει επιφάνεια 666,08 τ.μ., ενώ το δώμα του δευτέρου ορόφου έχει επιφάνεια 74,43 τ.μ. υφίσταται δε και κουβούκλιο εμβαδού 5,48 τ.μ., ήτοι συνολικού εμβαδού των κυρίων χώρων 2.078,15 τ.μ., καθώς και των βοηθητικών χώρων εμβαδού 14,59 τ.μ., όλα τακτοποιημένα πολεοδομικά». Επίσης στο κτίριο υφίσταται κεντρική θέρμανση, ανελκυστήρας και κλιματισμός, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην προσβαλλόμενη έκθεση.

Επιπλέον, στο κτίριο περιλαμβάνονται και 14 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (parking).

Σημειώνεται, περαιτέρω, ότι τα αναφερόμενα ως συγκριτικά προς πώληση ακίνητα μειονεκτούν σε σχέση με το κατασχεμένο ως προς το συνολικό εμβαδόν και ως προς τις θέσεις στάθμευσης, ενώ ένα εξ αυτών και ως προς το έτος κατασκευής.

Όπως τονίζεται στην απόφαση «το κατασχεθέν ακίνητο εκμισθώνεται από το έτος 2003 στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και χρησιμοποιείται για τη στέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής και του πρώην Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας, έναντι μηνιαίου μισθώματος, από την 1.1.2014, ύψους 18.290 ευρώ, σημειώνεται δε ότι η μίσθωση αυτή εξακολουθεί να είναι ενεργή, παρά το γεγονός ότι ο συμβατικός χρόνος λήξης της σύμβασης μίσθωσης έχει παρέλθει».

Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πιστοποιημένος εκτιμητής δεν έλαβε υπόψη τα προαναφερόμενα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, και ότι από την προσκομιζόμενη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου έτους 2022, η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στο ποσό των 2.782.169,83 ευρώ, «πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του δεν κείται κάτω από την άνω αντικειμενική του αξία, αντίθετα ανέρχεται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ».

Προστίθεται μάλιστα ότι η κατάστασή του, όπως κατέθεσε και ο μάρτυρας της ανακόπτουσας, είναι πολύ καλή, ενώ δεν έχει λάβει χώρα προηγούμενη άκαρπη εκπλειστηρίασή του, που να δικαιολογεί τη μείωση της τιμής του κάτω και από την αντικειμενική του αξία.
Έτσι το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη την ανακοπή, αυξάνοντας την τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό της 19ης Ιουνίου στα 3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων

Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ