Παραμονή του καφέ στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης – ο οποίος επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον καταναλωτή ζητούν και οι παράγοντες της αγοράς, κατι που φαίνεται να είναι πρόθυμο να συζητήσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η αύξηση των διεθνών τιμών σε καφέ και κακάο έχει απορροφήσει τα οφέλη απο την διατηρηση του μειωμένου συντελεστή και για το λόγο αυτό μπαίνει και πάλι στο τραπέζι η συζήτηση για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που λήγει στα τέλη Ιουνίου 2024.

Όμως παράγοντες του ΥΠΕΘΟ προσέρχονται στη συζήτηση τονίζοντας πως το κόστος και στα δύο ανωτέρω μέτρα ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις φόρων υπεραποδίδουν.

Οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τις αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, οι διεθνείς τιμές από τα 1,8 δολάρια έφτασαν στα 2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου, ένεκα των καιρικών συνθηκών και των εκτιμήσεων για επιπτώσεις στις καλλιέργειες στη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Ουσιαστικά καταγράφεται μια διαφορά κατά περίπου 9%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η συνολική αξία της κατανάλωσης εντός και εκτός σπιτιού να φτάνει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ . Υπολογίζεται ότι η συνολική κατανάλωση σε όγκο ξεπερνά τα 40.000 κιλά ετησίως.

Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και πιθανότερο θα ήταν να δοθεί μία ακόμη παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ παρά να καταργηθεί ο ΕΦΚ. Σε κάθε περίπτωση όπως και με όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα των διεθνών τιμών παρακολουθείται σε ημερήσια βάση και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία παράταση καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13% έως τις 30 Ιουνίου του 2024 και από 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24% εφόσον δεν αποφασισθεί νέα παράταση.

Διαβάστε ακόμη:

Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια της ρύθμισης οφειλών στην εφορία

ΔΕΗ: Mπίζνες και στα data centers και πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετόχων έως 10%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ