Μια… «Λίρα» με μεγάλη ιστορία, ξενοδοχεία, βιομηχανικά ακίνητα, μέχρι και μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας περιλαμβάνονται στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει το ακίνητο της εταιρείας «Λίρα Μπαχαρικά» στην Παλλήνη, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου στεγάζονται υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και οδεύει στο σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου, εάν μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.

Πρόκειται για μια εταιρεία με μακρά ιστορική διαδρομή, που τα προϊόντα της έχουν περάσει από κάθε ελληνικό σπίτι. Αποτελώντας, κατά κάποιον τρόπο, το «αντίπαλο δέος» για την επίσης ιστορική και ακόμη παλαιότερη «Ήλιος Μπαχαρικά», ο ιδρυτής της οποίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Η ιστορία και το ακίνητο της «Λίρα»

Η αφετηρία για τη «Λίρα» βρίσκεται στο 1959, όταν ο Ιωάννης Λυραράκης με τους γονείς του ξεκίνησε μια οικοτεχνία συσκευασίας και πωλήσεων μπαχαρικών με έδρα την Κυψέλη. Τα πρώτα μπαχαρικά συσκευάζονταν και πουλιόνταν, από τον ίδιο, στην Κυψέλη και κατά μήκος της οδού Πατησίων σε περίπτερα και μικρομπακάλικα της εποχής.

Το 1965 αγοράστηκαν οι πρώτες μηχανές συσκευασίας και η μικρή οικοτεχνία εξελίχθηκε σε βιοτεχνία. Μάλιστα, ήταν η πρώτη βιοτεχνία μπαχαρικών που φρόντισε τα προϊόντα της να συσκευάζονται χωρίς να τ’ αγγίζει ανθρώπινο χέρι. Με την πάροδο του χρόνου, ο κόσμος αγκάλιασε τη «Λίρα» με τα προϊόντα της, όπως το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, η κανέλα, αλλά και ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, να γίνονται δημοφιλείς και πολύτιμοι «σύμμαχοι» κάθε νοικοκυράς.

Τον Νοέμβριο του 1977 η εταιρεία έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο εργοστάσιο 9.000 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής. Με το νέο εργοστάσιο, εκτός της επιλογής, επεξεργασίας, και συσκευασίας μπαχαρικών και βοτάνων, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις συσκευασίες για λογαριασμό τρίτων (φασόν).

Το εργοστάσιο ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα, με τα οποία υπήρχε η δυνατότητα συσκευασίας προϊόντων σε σκόνη, υγρή ή πολτώδη μορφή, κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα ανοδική πορεία της εταιρείας. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης συνεχίζεται τα χρόνια που ακολούθησαν και κάποια στιγμή τα ηνία της διοίκησης αναλαμβάνει η επόμενη γενιά της οικογένειας, με τον Κωνσταντίνο Λυραράκη στη θέση του προέδρου της και την Ελευθερία Λυραράκη ως γενική διευθύντρια και μετέπειτα αντιπρόεδρο.

Επίσης, το 2002 η «Λίρα» πιστοποιείται με ISO 9001 και HACCP, απαραίτητο όπλο για τις βιομηχανίες τροφίμων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των προκλήσεών του μέλλοντος…

Οι πρωτιές

Το 2006 η «Λίρα» γίνεται, σύμφωνα με το «βιογραφικό» της, η πρώτη ελληνική εταιρεία μπαχαρικών που επενδύει στην εγκατάσταση εξελιγμένων βιομηχανικών μηχανημάτων αποστείρωσης προϊόντων διατροφής. Έτσι, με πρωτότυπη και αξιόπιστη επιστημονική τεχνολογία προχωρά στην πλήρη αποστείρωση μπαχαρικών και βοτάνων, ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Παράλληλα, αξιοποιεί τις νέες γραμμές παραγωγής της, ενισχύοντας αφενός την προϊοντική γκάμα, αφετέρου τη δραστηριότητά της στο κομμάτι του private label, συνεργαζόμενη κυρίως με εταιρείες τροφίμων. Όλα τα τελευταία χρόνια πάντως και υπό το βάρος των συνεπειών των διαδοχικών κρίσεων, οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας κινήθηκαν στα επίπεδα των 530.000-680.000 ευρώ, με το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως ζημιογόνο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για το 2022, ο τζίρος ήταν 464.400 ευρώ έναντι 521.773 ευρώ το 2021, με το τελικό αποτέλεσμα κέρδη ύψους 145.493 ευρώ, έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του ακινήτου στην Παλλήνη είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Το μεγάλο ακίνητο της «Λίρα» βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος. Επισπεύδουσα είναι η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 7.333.000 ευρώ.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα. Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία. Κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κτήριο σήμερα φαίνεται να είναι κενό.

Το Cefalonia Bay Palace

Για μεθαύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί επίσης ο πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Cefalonia Bay Palace, στην Κεφαλονιά, με τιμή εκκίνησης 5,96 εκατ. ευρώ και επισπεύδοντες ιδιώτες. Πρόκειται για αγροτεμάχιο 18.232 τ.μ., που βρίσκεται στην τοποθεσία «Αλεμονάτες, Μέσα Λιθοβάτης, Έξω Λιθοβάτης ή Γύρος» της τοπικής κοινότητας Αγίας Ευφημίας, της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου, του Δήμου Σάμης.

Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου Α’ κατηγορίας (4 αστέρων), με συνολική επιφάνεια δόμησης για χρήση ξενοδοχείου 3.790,88 τ.μ., και 944,24 τ.μ. χώρους βοηθητικής χρήσης καθώς και 721 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων. Το συγκρότημα αποτελείται από κεντρικό διώροφο κτήριο με υπόγειο, με χρήση χώρων υποδοχής, γραφείων, εστιατορίου, αποθήκες, αποδυτήρια κλπ, με συνολική δόμηση 953,70 τ.μ. καθώς και άλλα 12 μικρά διώροφα κτήρια με δωμάτια.

Επίσης, υπάρχει κεντρική πισίνα επιφάνειας 350 τ.μ. περίπου τ.μ, παιδική πισίνα 45,00 τ.μ., καθώς και έξι ατομικές των 34,00 τ.μ, Το ξενοδοχείο διαθέτει 41 δωμάτια και 6 πολυτελείς βίλλες με ιδιωτική πισίνα, ήτοι 47 δωμάτια και 124 κλίνες.

Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 3,32 εκατ. ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλλονιάς αποφάσισε την 1η Μαρτίου 2024 την αύξησή της στα 5,96 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα στο έτος 2022 οι επενδύσεις και η κατασκευαστική δραστηριότητα ανέκαμψαν ολοκληρωτικά και ο τουρισμός έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, με αποτέλεσμα τα εγχώρια ακίνητα να αποτελούν επενδυτικά προϊόντα ως η διαχρονικά ασφαλέστερη επένδυση, εξέλιξη που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων σε τουριστικά προσφιλείς περιοχές, όπως η Αγία Ευφημία».

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα λειτουργεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και εμφανίζεται να ανήκει στο δυναμικό της Hotel Brain Group.

Τα… «ψάρια» της «Φόρκυς»

Στη λίστα των πλειστηριασμών αυτής της εβδομάδας υπάρχουν μέχρι και… «ψάρια». Πρόκειται για τη μονάδα της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Φόρκυς Α.Ε.» στα Ψαχνά της Εύβοιας, που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 13 Μαρτίου, εκτός βέβαια εάν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής. Μάλιστα, η εν λόγω μονάδα είναι μισθωμένη στη Σελόντα Α.Ε., κάποτε «πρωταγωνιστή» του κλάδου, που σήμερα λειτουργεί υπό τη σκέπη της Avramar, η οποία και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές «αναταράξεις»…

Η Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες ανήκει στους αρκετά «παλιούς παίκτες» της αγοράς, καθώς ξεκίνησε στη Χίο (όπου και εδρεύει) το 1998 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή λαβρακιού και τσιπούρας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει και στην παραγωγή άλλων θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, όπως φαγκρί, κρανιός, συναγρίδα, λυθρίνι και μαγιάτικο.

Διαθέτει 5 μονάδες πάχυνσης στη Χίο, συσκευαστήριο και χερσαίες εγκαταστάσεις υποστήριξης, καθώς και τη μονάδα της Εύβοιας.

Ωστόσο, η εταιρεία υπέστη τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης που… τίναξε στον αέρα την αγορά, με αποτέλεσμα να «λυγίσουν» ακόμη και οι leaders, όπως η Σελόντα και η Νηρέας. Κάπως έτσι, η μονάδα της Φόρκυς στην Εύβοια οδεύει προς το σφυρί με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1.394.000 ευρώ. Στον πλειστηριασμό θα βγουν τόσο το ακίνητο, όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Πρόκειται, ειδικότερα, για γήπεδο μετά των επ’ αυτού βιοτεχνικών εγκαταστάσεων ιχθυογεννητικού σταθμού και σταθμού πάχυνσης ιχθύων, στη θέση «Ιμπραήμ» της κτηματικής περιφέρειας Ψαχνών της Δ.Ε. Μεσσαπίων του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Η γηπεδική έκταση επί της οποίας έχει αναπτυχθεί η βιομηχανική εγκατάσταση έχει συνολική επιφάνεια 17 στρέμματα, ενώ όπως διαπιστώθηκε, έχει περιφραχτεί μεγαλύτερη έκταση που καταλαμβάνει τμήμα της ζώνης αιγιαλού – παραλίας.

Στην έκταση έχουν ανεγερθεί βιομηχανικές εγκαταστάσεις ιχθυογεννητικού σταθμού και σταθμού πάχυνσης ιχθύων, δυνάμει οικοδομικής άδειας του 1997.

Η Stalco στη Δράμα

Μεταξύ άλλων βιοτεχνικών και βιομηχανικών ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί αυτήν την εβδομάδα ξεχωρίζει και αυτό της Stalco Α.Ε. στη Δράμα, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης και συνολική τιμή εκκίνησης 1.002.750 ευρώ.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο εμβαδού 12.762 τ.μ. που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή «Αμπελόκηποι» Δήμου Δράμας» (Δυτικό Τμήμα), επί του οποίου έχει κατασκευαστεί βιοτεχνικό συγκρότημα επεξεργασίας σιδήρου που περιλαμβάνει ένα διώροφο κτήριο γραφείων συνολικού εμβαδού 105 τ.μ. με ημιυπόγειο, ένα ισόγειο περίκλειστο μεταλλικό κτήριο εμβαδού 2.385 τ.μ. και ένα εφαπτόμενο ισόγειο περίκλειστο μεταλλικό κτήριο (εργασιακός χώρος) εμβαδού 1.419 τ.μ. ήτοι συνολικά 3.804 τ.μ. Για αυτό, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 986.500 ευρώ. Μαζί βγαίνει και όμορο αγροτεμάχιο εμβαδού 3.316 τ.μ. με τιμή 16.250 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας Stalco Ανώνυμη Βιοτεχνική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία, με έδρα τη Δράμα, η οποία έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, ενώ κατά το παρελθόν περιλαμβανόταν στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου και με χρέη 117.142.998,66 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ στα τέλη του 2017.

Διαβάστε ακόμη

Άνταμ Κορακιουάλα (Switz Group): Ο ινδικός όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα

POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο… κοντράρονται με τις περισσότερες νέες αναπτύξεις στον τουρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ