H Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο είναι οι δύο προορισμοί που κάνουν πρωταθλητισμό τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό και συγκεντρώνουν τις περισσότερες νέες τουριστικές αναπτύξεις που έχουν πάρει το «πράσινο φώς» για την υλοποίησή τους.

Από τα στοιχεία που επικαλείται η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman Wakefield Proprius (CW Proprius) στην τελευταία της μελέτη για τον ελληνικό τουρισμό με περίοδο ανάλυσης στο β΄εξάμηνο 2023 προκύπτει επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων αναπτύξεων αφορά την κατηγορία των 5 αστέρων -23 συνολικά- και ακολουθούν επίσης οι κατηγορίες των 3 και 4 αστέρων με 6 αναπτύξεις έκαστη. «Συνολικά, κι ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να τοποθετείται στην αγορά ως κορυφαία επιλογή στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας και των εμπειριών, οι προοπτικές για τον τουριστικό κλάδο φαίνονται πολλά υποσχόμενες, με ευκαιρίες για περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη στον ορίζοντα, δεδομένου ότι διαφαίνεται και η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού», αναφέρει στην ανάλυσή της η CW Proprius.

H εταιρεία μάλιστα επικαλείται και εκτιμήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών εισπράξεων φέτος, μετά το ρεκόρ άνω των 20,4 δισ. ευρώ του 2023, κάνοντας λόγο για εισπράξεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ το 2024. Η εκτίμηση στηρίζεται, -μεταξύ άλλων- και στην αύξηση των αεροπορικών θέσεων για φέτος στα ελληνικά αεροδρόμια με «πρωταθλητή» το Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, ο οποίος έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την είσοδο στο Χρηματιστήριο, την επέκτασή του κατά 81.000 τ.μ. με στόχο να «πιάσει» τον στόχο των 33 εκατ. επιβατών. Εξ΄ού και η μελέτη της CW Proprius κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις επιδόσεις της Αθήνας ως προορισμού τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους επενδυτές με πρόσφατη και τη συμφωνία για την τοποθέτηση των επενδυτικών κεφαλαίων της HIG σε ένα από τα γνωστά εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. «Η ανώτερη κατηγορία των ξενοδοχείων, στα 5άστερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2023, οδηγώντας σε αύξηση του Εσόδου ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR) πάνω από 25% σε σύγκριση με το 2022 (σ.σ. το 2022 υπήρχε πάντως σημαντικός αντίκτυπος από την πανδημία) και για τις δύο πόλεις, σε ετήσια βάση. Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφθασαν τα 260 ευρώ και τα 150 ευρώ αντίστοιχα, με πληρότητες που κυμάνθηκαν μεταξύ 60%- 70%», αναφέρεται στη μελέτη της εταιρείας.

Η Αττική, όπως και η Πελοπόννησος αλλά και η Μακεδονία (και κυρίως η Χαλκιδική) είναι επίσης, μαζί με την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, στο τοπ 5 των γεωγραφικών περιοχών της χώρας που συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγκεκριμένες τουριστικές αναπτύξεις. Στα μεγάλα και πολλά υποσχόμενα 5άστερα projects που είναι ήδη σε εξέλιξη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Ikos Kissamos στην Κρήτη από τον όμιλο Sani/ Ikos με μία επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ και ορίζοντα λειτουργίας τη σεζόν του 2025, επίσης στην Κρήτη, την (στρατηγική) επένδυση της Mirum Hellas, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί σταδιακά σε πέντε φάσεις και έχει ξεκινήσει με την κατασκευή της μαρίνας από τον περασμένο Νοέμβριο, επίσης τη νέα επένδυση στην Πελοπόννησο με ορίζοντα λειτουργίας το 2025 στο πρώην Lakonis, εκεί όπου θα λειτουργήσει το πρώτο Radisson Blu σε έναν ανερχόμενο προορισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας κ.ο.κ..

Διαβάστε ακόμη

Άνταμ Κορακιουάλα (Switz Group): Ο ινδικός όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα

POS: Ξεκινούν από 1η Απριλίου τα πρόστιμα – 150.000 δεν έχουν προβεί σε αναβάθμιση

Πλειστηριασμοί: Μια «Λίρα» με… μεγάλη ιστορία, τα «ψάρια» και τα άλλα «βαριά» σφυριά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ