Η φήμη του «Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου η Ανάστασις του Χριστού» με τον ειδικό τίτλο «Εμμαούς» είναι ιδιαίτερα πλούσια. Καταρχάς από το παρελθόν καθώς το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, αν και «ιερό ησυχαστήριο» διέθετε ακίνητη περιουσία, που θα ζήλευαν και οι… ΑΕΕΑΠ.

Όπως όμως προέκυψε στη συνέχεια, υπήρξαν διάφορες «σκιές» σχετικά με την απόκτηση αυτής της περιουσίας, με την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, το 2015 κάθισαν στο εδώλιο έξι άτομα, -τρεις μοναχοί και τρεις λαϊκοί-, με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορούνταν για αγοραπωλησίες οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας για λογαριασμό του Ησυχαστηρίου, μέσω υπέρογκων δανείων, στα ονόματα πιστών και φίλων του μοναστηριού, την περίοδο 1994-2008.

Ειδικότερα, κατηγορήθηκαν για τη σύναψη 29 δανειακών συμβάσεων και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους ύψους 28 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το 2007 φέρονται να ίδρυσαν και off shore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το Ησυχαστήριο.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ωστόσο οι πλειστηριασμοί για τα χρέη συνεχίζονται μέχρι σήμερα…

Έτσι το Ιερό Ησυχαστήριο επανήλθε στην επικαιρότητα όταν το newmoney αποκάλυψε ότι διάφορα περιουσιακά στοιχεία του θα έβγαιναν στο σφυρί. Σε αυτά περιλαμβάνονταν από εμπορικά ακίνητα και οικιστικά συγκροτήματα με βίλες και πισίνες μέχρι δεκάδες αγροτεμάχια.

Το πιο «δημοφιλές» εξ αυτών ήταν το πολυώροφο κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, επί της οδού Μετσόβου στην Αθήνα, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό στις 30 Μαρτίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς 1.872.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με δύο ευρώ παραπάνω στα 1.872.002 ευρώ.

Τα νέα σφυριά

Η «λίστα» πάντως δείχνει να μην έχει τέλος… Έτσι, για τις 21 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions για ισάριθμες ιδιοκτησίες, που βγήκαν και στις 25 Οκτωβρίου αλλά έμειναν στα αζήτητα. Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, για ένα κατάστημα και έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε οικοδομικό συγκρότημα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα θα βγουν:

  • Ένα αυτοτελές και διαιρετό κατάστημα του ισογείου, με πρόσοψη επί της οδού Στρατή Μυριβήλη, αποτελούμενο από έναν ενιαίο χώρο, όπου στεγάζονται χώροι ιατρείων, χώροι αναμονής και διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και πέντε W.C. εξυπηρετήσεως κοινού, προσωπικού και ιατρών του ΙΚΑ. Το κατάστημα είναι συνολικού εμβαδού 614,37 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 380.000 ευρώ.
  • Ένας ενιαίος αποθηκευτικός χώρος του υπογείου της οικοδομής, συνολικού εμβαδού 480 τ.μ., που επικοινωνεί δια εσωτερικής κλίμακας με το ισόγειο κατάστημα. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 115.000 ευρώ.

Το τετραώροφο ακίνητο βρίσκεται επί οικοπέδου εντός της πόλης του Πολυγύρου, στη θέση «Αγία Μαγδαληνή» και επί της οδού Στρατή Μυριβήλη, ενώ η κατάσχεση έγινε για 50.000 ευρώ. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι αυτά αναφέρονται στην έκθεση του πλειστηριασμού, καθώς η έκθεση εκτίμησης που τη συνοδεύει αφορά άλλα ακίνητα, ιδιοκτησίας του Ιερού Ησυχαστηρίου, επίσης στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Διαβάστε ακόμη:

Orilina Properties ΑΕΕΑΠ: Για τις κατοικίες και την ιδιωτική λέσχη στο Ελληνικό τα κεφάλαια των 29,8 εκατ. ευρώ από την είσοδο στο ΧΑ

Ψηφιακές κηδείες: Η «πράσινη» πρόταση του Πεκίνου

Ενέργεια: Στην Ελλάδα ανεβαίνουν οι τιμές, στην Ευρώπη «καταρρέει» το αέριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ