Για το συγκρότημα κατοικιών και την ιδιωτική λέσχη που σχεδιάζει εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε συνέχεια της συμφωνίας που έχει προηγηθεί με τη Lamda Development θα διατεθούν τα κεφάλαια εν όψει της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου, με ανώτατη τιμή εισαγωγής των μετοχών στα 0,95 ευρώ και την έναρξη διαπραγμάτευσης στο ταμπλό να έχει οριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα αντληθησόμενα κεφάλαια, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης, ύψους έως 30,6 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ύψους περίπου 0,8 εκατ. ευρώ, ήτοι καθαρό ποσό 29,8 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν εντός τριών ετών για τις ανάγκες χρηματοδότησης της υλοποίησης των επενδύσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Ειδικότερα, ποσό 27,3 εκατ. θα διατεθει από την εταιρεία εντός 36 μηνών για α) την πρώτη επένδυση που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ., με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795 τμ. και β) 2,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν εντός 24 μηνών για τη δεύτερη επένδυση που αφορά στην ανέγερση ιδιωτικής λέσχης μελών συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ. με υπόγειους βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο επιφανείας 24.553 τ.μ., όμορο με το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς κατοικίες.

Σε περίπτωση που τα συνολικά αντληθησόμενα κεφάλαια που θα προκύψουν από την αύξηση είναι χαμηλότερα από το μέγιστο ποσό των 30,6 εκατ. ευρώ, τα συνολικά καθαρά κεφάλαια θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην πρώτη επένδυση, της εταιρείας όπου βασικοί μέτοχοι είναι ο κ. Τρύφων Νάτσης και η κ. Δέσποινα Παντοπούλου (από 33,33%), ενώ ποσοστά 14,29% και 9,52% ελέγχουν οι J. D. Saussure και S. Roden αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς, η κατανομή των μετοχών της αύξησης πραγματοποιείται ως εξής: (α) ποσοστό τουλάχιστον 30% των μετοχών της αύξησης (ήτοι τουλάχιστον 9.660.000 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και (β) Το υπόλοιπο έως και 70% των μετοχών της αύξησης (ήτοι έως και 22.540.000 μετοχές) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών και ιδιωτών επενδυτών με βάση τη συνολική ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε κατηγορία επενδυτών (ειδικών και ιδιωτών). Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί επί τη βάσει 32.200.000 νέων μετοχών. Συντονιστής κύριος ανάδοχος είναι η Optima Bank.

Τί περιλαμβάνουν οι επενδύσεις στο Ελληνικό

Οι δύο αναπτύξεις του ομίλου στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού θα φέρουν την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma, συμπληρώνοντας με την αισθητική τους τον χώρο της μαρίνας, όπου αναπτύσσεται παράλληλα, με τον ίδιο αρχιτέκτονα, το πολυτελές συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων Riviera Galleria της Lamda Development A.E..

Η ανάπτυξη των δύο έργων του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026, ενώ ο περιβάλλων χώρος και το εξωτερικό κέλυφος αναμένεται πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025, προκειμένου να συμβαδίσουν και με το γενικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στο παραλιακό μέτωπο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Η κατασκευή και των δύο έργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024.

Ο όμιλος προσβλέπει επίσης και σε κάποιες προπωλήσεις κατοικιών. Σχετικά με το μελλοντικό ακίνητο της ιδιωτικής λέσχης μελών, ενδέχεται να διατεθεί ποσοστό 10% σε τρίτους, με το υπόλοιπο ποσοστό προοριζόμενο για μακροχρόνια διακράτηση.

Ειδικότερα, η πρώτη επένδυση αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ., με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795 τ.μ.

Πρόκειται για οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής («sea plaza», «running loop»), διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο. Το συγκρότημα κατοικιών θα έχει θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και το τοπόσημο του Πύργου Κατοικιών του Ελληνικού.

Το οικόπεδο διατρέχεται στην βόρεια και δυτική πλευρά του από τον πεζόδρομο του Ελληνικού, παρέχοντας έτσι άμεση πρόσβαση τόσο προς το παραλιακό μέτωπο και την μαρίνα όσο και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 57,4 εκατ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 69% από ίδια κεφάλαια και κατά 31% από δανεισμό. Τα συνολικά επενδεδυμένα έως σήμερα κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 27,3 εκατ. εκ των οποίων ποσό 15 εκατ. αφορούν δανεισμό. Από το παραπάνω ποσό, το τίμημα για την αγορά του δικαιώματος επιφανείας επί του οικοπέδου ανέρχεται σε 24,1 εκατ. και η σύμβαση συμμετοχής στο αναλογούν κόστος υποδομών (cost participation agreement) ανέρχεται σε 2,3 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και το εναπομείναν ποσό αφορά προκαταβολές για μελέτες.

Η δεύτερη επένδυση αφορά στην ανέγερση ιδιωτικής λέσχης μελών συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ. με υπόγειους βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο επιφανείας 24.553 τ.μ., όμορο με το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς κατοικίες.

Η λέσχη θα έχει εγγύτητα και θέα προς την μαρίνα του Ελληνικού και τους εμπορικούς χώρους του Riviera Galleria και προβλέπεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, εστιατόρια, πισίνες, γήπεδα, 1 εξωτερικό γυμναστήριο και πολλούς εξωτερικούς χώρους αναψυχής για τα μέλη της. Το οικόπεδο διατρέχεται στην νότια και δυτική πλευρά του από τον πεζόδρομο του Ελληνικού και θα παρέχει άμεση πρόσβαση στον χώρο εμπορικών αναπτύξεων και αναψυχής του Riviera Galleria στη μαρίνα του Ελληνικού.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα ενισχύσει την εξαιρετικά χαμηλή προσφορά στην Αθήνα και ειδικότερα στα νότια προάστια οι συνεργασίες που θα έχει με αντίστοιχες λέσχες στο εξωτερικό αναμένεται να ενισχύσει το διεθνή της προσανατολισμό. Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 27% από ίδια κεφάλαια και κατά 73% από δανεισμό.

Τα συνολικά επενδεδυμένα έως σήμερα κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 3,5 εκατ. και προέρχονται από ίδια κεφάλαια. Από το παραπάνω ποσό το τίμημα για την αγορά του δικαιώματος επιφανείας επί του οικοπέδου ανέρχεται σε 2 εκατ. και η σύμβαση συμμετοχής στο αναλογούν κόστος υποδομών ανέρχεται σε 0,6 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και το εναπομείναν ποσό αφορά προκαταβολές για μελέτες.

Σημειώνεται εδώ ότι η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Orilina στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανερχόταν σε 137,46 εκατ., ενώ η αγοραία αξία επενδύσεων ανερχόταν σε 135,93 εκατ. ευρώ, η πληρότητα του χαρτοφυλακίου επί της συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας έφθανε το 94,13%., ενώ οι σημαντικότεροι μισθωτές του ήταν οι «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.» και «Ελλάκτωρ Α.Ε.», οι οποίοι συνδυαστικά αντιπροσώπευαν πάνω από το 61% των ετήσιων εσόδων του.

Τα έσοδα από μισθώματα του ομίλου την 30.06.2023, ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2022: 2,7 εκατ. ευρώ), τα ταμειακά διαθέσιμα σε 6,933 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα για την περίοδο μέχρι 30.06.2023 ανήλθαν σε κέρδη ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη